FB

October 6, 2021 | 8:13

Shkruani me të majtën? Gjithçka ka të bëjë me gjenet dhe asimetrinë e trurit

Pse disa njerëz shkruajnë me të majtën? Ende mbetet një mister, por të dhëna të reja shtohen periodikisht nga kërkimet shkencore. Sipas një studimi të ri, majtakët (mëngjarashët) tregojnë një zhvendosje në të djathtë në asimetrinë cerebrale dhe kjo lidhje ka një origjinë gjenetike.

Me siguri e keni vënë re se ata që përdorin më shumë dorën e majtë janë të rrallë (vetëm 10% e popullsisë e ka këtë karakteristikë). Shkenca ende nuk i ka kuptuar plotësisht shkaqet, por një gjë është e sigurt: aftësia manuale, pavarësisht nëse është më mirë në të majtë apo në të djathtë, nuk rrjedh direkt nga duart.

Është e pamundur të thuhet nëse një person është i prirur për të përdorur më shumë të majtën apo të djathtën, thjesht duke parë duart e tyre. Në fakt nuk ka dallime të dukshme në eshtra, muskuj, tendina ose pjesë të tjera.

Fakti i përdorimit të njërës dorë më mirë se tjetra rrjedh nga sistemi nervor qendror, aftësia manuale është në fakt një nga shumë dallimet funksionale majtas-djathtas që lindin në tru. Në veçanti, tek ata që përdorin më shumë dorën e majtë, lëvorja motorike në anën e djathtë të trurit është mbizotëruese për sjellje të shkëlqyera motorike siç është të shkruarit me stilolaps.

Hulumtimi i ri i shton një detaj të rëndësishëm njohurive të marra tashmë. Në fakt, u studiua lidhja midis dorës së majtë dhe asimetrisë në strukturën e trurit, duke ekzaminuar si ndryshimet strukturore të trurit midis njerëzve të dorës së majtë dhe të djathtë, ashtu edhe lidhjen gjenetike midis aftësive manuale dhe strukturës së trurit.

Për ta bërë këtë, studiuesit analizuan të dhënat e imazhit të trurit të 28,802 njerëzve që përdorin dorën e djathtë dhe 3,062 njerëzve që përdorin dorën e majtë të marrë nga biobanka britanike. Biobank në Mbretërinë e Bashkuar është një grup i madh i të dhënave psikologjike dhe neuroimazhe të marra nga vullnetarë në MB, të disponueshëm për shkencëtarët në të gjithë botën. Më konkretisht, autorët e studimit analizuan asimetritë në strukturën e trurit (në të gjitha zonat) si dhe variacionin gjenetik të lidhur me aftësitë manuale dhe strukturën e trurit, pastaj mbivendosën të gjitha të dhënat. Duke marrë parasysh mostrën e madhe të përdorur, studiuesit janë shumë të sigurt në rezultatet e marra.

Çfarë gjetën? Të majtët treguan një zhvendosje djathtas në asimetritë strukturore hemisferike të sipërfaqes kortikale në tetë zona të trurit dhe një zhvendosje në të djathtë në asimetri strukturore hemisferike në trashësinë kortikale në dy zona të trurit. Kjo sugjeron që dora e majtë shoqërohet me një zhvendosje të burimeve neuronale drejt hemisferës së djathtë motorike dominuese.

Në një hap të dytë, studiuesit hetuan se cilët faktorë gjenetikë ishin të lidhur me asimetritë në strukturën e trurit në zonat që treguan ndryshime midis njerëzve të dorës së majtë dhe të djathtë. Ata zbuluan se për dy rajone të trurit, prirja e shtuar gjenetike për dorën e majtë u shoqërua ndjeshëm me një zhvendosje të djathtë në asimetritë e trurit, duke sugjeruar një lidhje gjenetike midis dorës së majtë dhe asimetrive në strukturën e trurit.

 

 

Burimi / https://www.greenme.it/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
[email protected] / Cel: 0684022192
[email protected] / Cel: 0688019400

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top