Në fokus

July 20, 2020 | 9:10

Shpresa të reja për kurimin e Covid-19 / “Antitrupat e Lamës kanë aftësinë ta neutralizojnë atë”

Një studim i ri konfirmon aftësinë e nano-trupave të disa kafshëve që gjenden në Amerikën e Jugut për të parandaluar hyrjen e llojeve të ndryshme të koronavirusit në qelizat njerëzore…

Një antagonist natyral i koronavirusit që shkaktoi pandeminë globale u zbulua tek lamat. Dy nano-trupa – variante të vogla dhe të qëndrueshme të antitrupave – që rrjedhin nga kafsha që gjendet në Amerikën e Jugut janë të afta të neutralizojnë Sars-CoV-2, e cila shkakton sëmundjen e rrezikshme virale. Në testet e qelizave, nano-grimcat bllokuan bashkëveprimin e virusit me receptorin njerëzor Ace2. Me fjalë të tjera, ato e ndaluan Covid-19 të hynte në qeliza.

Hulumtimi

Studimi u botua në revistën e specializuar ‘Natural Structural & Molecular Biology’ nga ekipi James Naismith i Institutit Britanik Rosalind Franklin. Imunizimi pasiv, i cili përfshin administrimin e agjentëve neutralizues – plazma e subjekteve të shëruara ose antitrupa të pastruar – mund të përfaqësojë një qasje të dobishme kundër Covid-19. Autorët zbuluan se antitrupat ndaj koronavirusit të mëparshëm Sars-CoV-1 mund të neutralizojnë virusin duke bllokuar lidhjen e proteinës Spike me receptorin Ace2, por shumë nuk reagojnë me Sars-CoV-2.

Studimet e mëparshme

Këto rezultate konfirmojnë hulumtimet e mëparshme që kishin treguar se antitrupat e lamës mund të jenë aleatë të vlefshëm për të zhvilluar një terapi që lufton koronavirusin e ri në subjektet që tashmë e kanë kontraktuar atë. Studiuesit e Universitetit të Teksasit, në veçanti, ishin përqendruar në një ekzemplar të lamës dhe zbuluan se antitrupat e saj (ata më të vegjlit) ishin në gjendje të lidheshin me proteinën Spike dhe të neutralizonin disa lloje të koronaviruseve, siç është ai më i rrezikshmi që shkaktoi Covid-19.

Aksioni i nano-trupave

E veçanta e lamës është se antitrupat e saj ndryshojnë nga ato të specieve të tjera të kafshëve. Antitrupat njerëzorë, si ato të shumicës së gjitarëve, kanë dy zinxhirë (një të rëndë dhe një të lehtë) , por kamelidët, familja shtazore së cilës i përkasin lamat, posedojnë gjithashtu një variant shtesë të antitrupave të zinxhirit të rëndë, të njohur si nano-trupa. Të dy nanot trupat e lamave janë treguar se neutralizojnë viruse të drejtpërdrejta Sars-CoV-2, por H11-H4 ka “fuqi veçanërisht të lartë dhe neutralizim shtesë”.

Përdorimi mjekësor i antitrupave të lamave

Autorët sugjerojnë që nano-trupat mund të aplikohen vetëm ose në kombinim me antitrupa të tjerë për imunizimin pasiv të pacientëve me Covid-19 të rëndë. Meqenëse këto janë antitrupa që rrjedhin nga kamelidët, ka të ngjarë që ato të gjenerojnë vetëm përgjigje të ulëta imune tek njerëzit. Sidoqoftë, tashmë janë të zhvilluara strategjitë për përdorimin e tyre tek njerëzit.

 

 

Burimi / http://www.agrifoodtoday.it/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top