FB

October 13, 2021 | 8:30

Si të ruani marrëdhëniet ndërnjerëzore…

Qeniet njerëzore janë nga natyra shoqërore. Lidhjet që ndërtojmë me të tjerët janë kritike për shëndetin shoqëror, emocional dhe fizik. Të dini se si të mbani marrëdhënie ndërnjerëzore mund t’ju ndihmojë të ndërtoni një sistem mbështetës që siguron forcë ndërsa përballeni me sfidat e jetës.

Ky artikull tregon gjërat që mund të bëni për të mbajtur marrëdhënie të forta ndërpersonale me të dashurit, miqtë, kolegët dhe të tjerët në jetën tuaj. Ai gjithashtu tregon pse këto marrëdhënie janë kaq të rëndësishme dhe çfarë mund të bëni kur të përfundojnë.

Jini të hapur

Për të krijuar dhe mbajtur lidhje të forta me të tjerët, duhet të ketë një dhënie dhe marrje reciproke kur bëhet fjalë për ndarjen e informacionit me njëri-tjetrin. Njerëzit duhet të hapen me ju, por gjithashtu duhet të jeni të gatshëm t’i lejoni të tjerët të ndajnë detaje rreth përvojave, emocioneve dhe opinioneve tuaja.

Në fund të fundit përmes kësaj ndarjeje të ndërsjellë ju njiheni me njëri -tjetrin. Ky proces, i njohur si zbulimi i vetes, krijon lidhje dhe thellon intimitetin mes njerëzve. Merrni parasysh se si mund të ndiheni nëse dikush për të cilin kujdeseni nuk ka ndarë informacione të rëndësishme me ju në lidhje me gjërat që po ndodhin në jetën e tyre. Ju mund të keni ndjenjën se ata nuk ju besojnë ose se nuk ju konsiderojnë një mik të ngushtë.

Nuk është gjithmonë e lehtë të lejosh të tjerët. Duke ndarë, ju po u tregoni atyre se keni besim dhe kujdeseni për ta dhe u jepni atyre mundësinë për të treguar të njëjtin kujdes në këmbim. Për të ruajtur marrëdhëniet ndërnjerëzore, duhet të mësoni të jeni të hapur me njerëzit në jetën tuaj. Lejojeni veten të jeni të prekshëm. Kërkoni mundësi ku mund t’i lini njerëzit të njohin “realin” tuaj.

Ruajtja e kufijve

Të qenit i hapur nuk do të thotë që ju duhet t’u jepni të tjerëve qasje të pakufizuar në mendimet, ndjenjat ose kohën tuaj. Kufijtë e shëndetshëm janë gjithashtu një bazë jetike për çdo marrëdhënie të fortë. Është e rëndësishme jo vetëm për të vendosur këto kufij, por edhe për t’i zbatuar ato. Një kufi mund të përcaktohet si ajo që ju jeni të gatshëm të pranoni në një marrëdhënie. Këto kufij përfaqësojnë vlerat, pritjet dhe kufizimet tuaja.

Një kufi në marrëdhëniet tuaja ndërnjerëzore mund të duket sikur keni kufij kur kaloni kohë së bashku ose pritjet se kur do të jeni atje për njëri -tjetrin. Mund të përfshijë gjithashtu sa të gatshëm jeni të ndani për veten tuaj emocionalisht, fizikisht dhe madje edhe në mënyrë dixhitale. Këto kufij janë të rëndësishëm në marrëdhëniet tuaja me njerëzit e tjerë, por ato janë gjithashtu të rëndësishme për marrëdhënien tuaj me veten. Është e rëndësishme që të tjerët të respektojnë kufijtë tuaj, por është po aq e rëndësishme që ju të respektoni të tyret. Respektimi i këtyre kufijve tregon se ju kujdeseni për vlerat, qëllimet, emocionet dhe nevojat e njëri -tjetrit.

Dëgjoni

Komunikimi i mirë është thelbësor në çdo marrëdhënie, por është e rëndësishme të mbani mend se komunikimi i mirë përfshin aftësinë për të dëgjuar. Dëgjimi aktiv përfshin përfshirjen në atë që partneri juaj i bisedës po thotë. Ju nuk rrini vetëm duke heshtur dhe duke i lënë ata të thonë fjalën e tyre – ju reflektoni mbi fjalët e tyre, duke parafrazuar atë që ata kanë thënë për t’ju treguar se po dëgjoni dhe duke bërë pyetjet që mund të keni.

Dëgjimi tregon se ju intereson. Tregon se jeni përfshirë në jetën e personit tjetër dhe jeni të interesuar për atë që ata kanë për të thënë. Dëgjimi është një mënyrë e shkëlqyer për të mësuar më shumë për personin tjetër. Gjithashtu ju lejon të ofroni mbështetje dhe vërtetim emocional, i cili mund të shkojë shumë drejt bërjes së personit tjetër që ju vlerëson si mik dhe të besuar.

Këshilla për dëgjim aktiv

 • Mos e ndërprisni
 • Shmangni shprehjen e opinioneve ose gjykimeve
 • Mbani kontakt të mirë me sy
 • Bëni pyetje të hapura
 • Parafrazoni atë që personi tjetër ka thënë

Trego respekt

Për të ruajtur marrëdhëniet ndërnjerëzore, duhet të tregoni respekt edhe për të tjerët. Kjo nuk do të thotë që ju duhet të pajtoheni me gjithçka që ata thonë ose bëjnë. Sidoqoftë, do të thotë që ju duhet të tregoni se i vlerësoni ndjenjat, opinionet, kohën dhe interesat e tyre.

Kur tregoni respekt në marrëdhëniet ndërnjerëzore, duhet të:

 • Shmangni nënçmimin e gjërave që ata gëzojnë
 • Mbani angazhimet që keni marrë ndaj tyre
 • Paraqiteni në kohë
 • Kini parasysh ndjenjat e tyre
 • Dëgjoni ata, edhe kur nuk jeni dakord

Jini empatik

Empatia përfshin të qenit në gjendje ta vendosni veten në vendin e një personi tjetër dhe të ndjeni atë që ata ndjejnë. Do të thotë që ju i shihni gjërat nga perspektiva e tyre dhe ndjeni dhimbjen e tyre sikur të ishte e juaja. Marrëdhëniet ndërnjerëzore përfitojnë nga ndjeshmëria në shumë mënyra. Kur tregoni se ndjeni atë që ndjen dikush tjetër, kjo ndihmon që personi tjetër të fitojë një ndjenjë përkatësie. Ndihmon të tjerët të ndihen të kuptuar dhe se mirëkuptimi shërben si bazë për besimin dhe afërsinë në një marrëdhënie.

Hulumtimet sugjerojnë se përveç forcimit të marrëdhënieve, empatia nxit gjithashtu mirësinë, bashkëpunimin, sjelljet ndihmuese dhe përmirëson shëndetin mendor.

Këshilla të tjera

 • Fitoni dhe jini të denjë për besim
 • Bëni një përpjekje për t’ju treguar kujdes
 • Përmirësoni aftësitë tuaja të dëgjimit
 • Ndani gjërat për veten tuaj
 • Pranoni reagime
 • Jini të sinqertë
 • Vlerësoni ndjenjat e tyre

Pse marrëdhëniet kanë rëndësi

Hulumtimet kanë gjetur se marrëdhëniet ndërnjerëzore mund të kenë një numër përfitimesh të rëndësishme për shëndetin fizik dhe psikologjik. Disa nga këto përfshijnë:

 • Luftimi i vetmisë
 • Rritja e elasticitetit ndaj stresit
 • Ulja e rrezikut të depresionit dhe vetëvrasjes
 • Ulja e rrezikut të sëmundjeve kardiovaskulare
 • Përmirësimi i jetëgjatësisë

Kur keni marrëdhënie të forta ndërpersonale, mund të ndiheni më të motivuar për t’u angazhuar në sjellje që janë të mira për shëndetin tuaj. Hulumtimet kanë gjetur se njerëzit që marrin më shumë pjesë në marrëdhëniet shoqërore kanë më shumë gjasa të hanë një dietë të shëndetshme, të ushtrohen rregullisht dhe të shmangin pirjen e duhanit.

Kur marrëdhëniet përfundojnë

Jo të gjitha marrëdhëniet janë të shëndetshme dhe ndonjëherë ju mund të keni nevojë të hiqni dorë nga një marrëdhënie toksike ose e dhimbshme. Për më tepër, disa marrëdhënie janë të kufizuara në kohëzgjatje thjesht nga natyra e lidhjes – marrëdhënia juaj me një koleg, profesionist të kujdesit shëndetësor ose mësues, për shembull, mund të përfundojë bazuar në kalime të ndryshme në jetën tuaj.

Marrëdhëniet e tjera mund të përfundojnë për arsye të ndryshme, duke përfshirë një ndarje, divorc, një lëvizje ose vdekje. Mos harroni se është normale të ndjeni një sërë emocionesh kur një lidhje përfundon, përfshirë trishtimin, zemërimin ose pikëllimin. Nëse jeni duke luftuar pas humbjes së një marrëdhënieje ndërpersonale, merrni parasysh të flisni me ofruesin tuaj të kujdesit shëndetësor ose terapistin.

 

 

 

Burimi / https://www.verywellmind.com/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
[email protected] / Cel: 0684022192
[email protected] / Cel: 0688019400

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top