Këshilla & Arsye

December 19, 2020 | 8:16

Si t’u thuash të dashurve tuaj që nuk do i shihni për Krishtlindje

Me kë do t’i kaloni Krishtlindjet këtë vit? Në kohë më të mirë, është e vështirë të përgjigjesh dhe mund të përfshijë disa vallëzime serioze rreth ndjenjave të të dashurve. Por këtë vit, Covid-19 hedh një përzierje tjetër. Sipas rregullave të reja, familjet në të gjithë Mbretërinë e Bashkuar do të jenë në gjendje të formojnë “flluska Krishtlindjesh” nga 23 në 27 Dhjetor, që do të thotë se tre familje mund të qëndrojnë së bashku për pesë ditë.

Kjo lë vend për disa pyetje. Si të zgjidhni disa familje? Si mund t’i tregoni të dashurit tuaj që do të qëndroni në shtëpi për Krishtlindje? Dhe si e tregoni sigurinë nëse të dashurit tuaj ftojnë më shumë familje se sa lejohet?

Ndërsa shumë do të jenë mirënjohës që u jepet zgjedhja të bashkohen ose jo, të tjerët do të hidhen me kokë për marrjen e vendimeve të vështira. “Është vërtet e vështirë”, thotë një anëtar i Drejtorisë së Këshillimit Pam Custers. “Unë nuk kam një shkop magjik, por mendoj se ka të bëjë me pyetjen: kujt i japim përparësi?”

Për shembull, njerëzit që jetojnë vetëm ose që e kanë patur mendërisht të vështirë këtë vit do të kishin më shumë përparësi për të flluskuar këto Krishtlindje sesa një çift i lumtur i martuar me fëmijë. Ju mund të keni një familje të madhe që zakonisht grumbullohet në një shtëpi në 25 Dhjetor – por ky vit do të jetë ndryshe. Dhe nëse ka shumë breza që bashkohen, mund të jetë e ndërlikuar, për të mos thënë e rrezikshme.

Vasia Toxavidi, një psikoterapiste dhe anëtare e Shoqatës Britanike për Këshillim dhe Psikoterapi (BACP), nxit familjet e mëdha që të bashkohen përpara Krishtlindjeve – në mënyrë virtuale ose përmes një telefonate – për të kuptuar se cila është më e mira për grupin, duke u siguruar që ju të mos lini dikë jashtë bisedës. “Sekreti i suksesit është që ai të negociohet në një mënyrë të tillë që askush të mos ndihet i lënë jashtë dhe zëri i tyre të jetë dëgjuar,” shton Custers.

E gjithë familja duhet të gjejë rrugën për të ecur përpara, thotë Toxavidi, dhe nëse kjo nuk është e mundur, bëhet fjalë për kompromis. Pyesni veten: cilat janë opsionet? Çfarë do të ndikojë më pak te të gjithë? Dhe si do të qëndrojmë të sigurt? Megjithatë, ajo kërkon kujdes. Nëse, për shembull, keni katër grupe vëllezërish e motrash të rritur dhe prindërit e tyre diskutojnë që të bashkohen gjatë Krishtlindjeve, një nga ata vëllezër e motra mund të ofrojë që të mos jetë pjesë e festimeve në mënyrë që të gjithë të tjerët të mund të shkojnë. Por kjo në vetvete mund të shkaktojë pakënaqësi, e cila më vonë mund të ketë një efekt në dinamikën e familjes.

Marrja e një pamje të qartë se si do të duken Krishtlindjet nëse jeni duke vizituar një të afërm ose mik është gjithashtu e rëndësishme, siç thekson Custers, njerëzit kanë nivele të ndryshme të përgjegjësisë sociale. Ju nuk mund të shkoni pa ftuar në shtëpinë e një motre ditën e Krishtlindjes dhe të gjeni se ka ftuar pesë familje të tjera për darkë.

“Unë mendoj se nëse njerëzit janë të sinqertë, të hapur dhe transparent për mënyrën se si ta bëjnë këtë, ju keni më shumë shanse për të gjetur një mënyrë se si të veproni”, thotë Custers.

Disa njerëz mund të vendosin që nuk duan të largohen fare nga shtëpitë e tyre këtë Krishtlindje, gjë që mund të nënkuptojë biseda të ndërlikuara me anëtarët e familjes të cilët ata dëshirojnë të vizitojnë. Nëse kjo ndodh, terapistët sugjerojnë që të keni një linjë të qartë komunikimi me familjen me të cilën po flisni – mundësisht përmes thirrjes telefonike. Asnjëherë mos i jepni lajmet se nuk po shkoni në shtëpi për Krishtlindje përmes mesazhit me tekst ose Ëhatsapp.

“Njerëzit duhet të jenë në gjendje të thonë: ‘Ndihem i pasigurt, është një pandemi. Nuk është se nuk dua të të shoh, ka të bëjë me atë se si ndihem’”, thotë Toxavidi. Nëse përqendroheni në përdorimin e ‘Unë’, sesa ‘juve’, në bisedën tuaj, ndihet shumë më personale dhe më pak sikur po përpiqeni t’u hidhni faj atyre. Nëse diskutimet fillojnë të nxehen, Toxavidi i nxit njerëzit të mos reagojnë në bisedë, kështu që ju nuk do të dilni si mbrojtës nëse ata thonë diçka për të cilën nuk jeni dakord. “Nëse nuk reagoni dhe përgjigjeni, mund të krijoni një përgjigje që ka të bëjë me thënien se si ndiheni, duke mos përdorur fajin”, thotë ajo.

Nëse situata e lejon, ajo rekomandon përdorimin e humorit për të shpërndarë tensionin: “Nëse personi tjetër mërzitet vërtet dhe po thotë gjëra të tilla si: ‘Si mund ta thuash këtë? Pse nuk do të vish? ’Në vend që personi të justifikojë veprimet e tij, ata mund të pyesin personin tjetër: ‘Nëse do të ishe unë dhe do të kishe frikë, çfarë do të bëje?’”

Ndonjëherë, biseda mund të arrijë në një rrugë pa krye. Në atë moment, ia vlen të bësh një hap prapa dhe të thuash: “Le të flasim për këtë kur të dy të jemi të qetë”, dhe ta mbyllim telefonatën. Krishtlindja nuk ka pse të prishet për shkak të Covid-19, por ne duhet të bëjmë kompromise. “Po, këto Krishtlindje do të jenë të vështira dhe sfiduese, por nëse e bëjmë atë në mënyrën e duhur nuk duhet të shkatërrojmë marrëdhëniet”, thotë Custers, i cili rekomandon që njerëzit të përqendrohen larg nga “përpjekja për të fituar” dhe në vend të kësaj të bashkëpunojnë për ndërtimin e një zgjidhjeje sa më të mirë të mundshme.

“Nëse jam në shtëpi dhe kam katër fëmijë dhe kurrë nuk kam munguar në festimin e Krishtlindjes me prindërit e mi të moshuar, por vëllai im beqar nuk ka askënd me kë të kalojë Krishtlindjet, ai duhet të jetë i pari që duhet të shkojë.”

 

 

Burimi / https://www.huffingtonpost.co.uk/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
[email protected] / Cel: 0684022192
[email protected] / Cel: 0688019400

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top