Këshilla & Arsye

July 17, 2020 | 8:04

Sindroma e impulsit / Çfarë është dhe si të dilni prej saj

Përkundër asaj që do të sugjeronte emri, sindroma e impulsit është një problem që prek njerëzit me të vërtetë të aftë dhe që janë larg nga të qenit shtrëngues. Në fakt, bëhet fjalë për njerëz jashtëzakonisht të aftë që kanë pasur suksese të ndryshme në jetë dhe që gabimisht mendojnë se nuk i meritojnë ato.

Një problem që mund ta bëjë jetën e atyre që vuajnë nga kjo me të vërtetë të vështirë. Për ta zgjidhur atë, në fakt, ju duhet të shikoni në thellësi, të kuptoni origjinën e saj dhe të punoni mbi të në mënyrë që të kuptoni se sukseset në të vërtetë janë të merituara.

Sindroma e impulsit: simptomat

Mund të duket e çuditshme, por sindroma e impulsit mund të prekë këdo. Nëse dikur mendohej se ishte më e zakonshme tek gratë e reja dhe të suksesshme, me kalimin e kohës është treguar se është gjithashtu e pranishme edhe tek burrat. Sa për punën e bërë, ne flasim për profesionistë të tillë si burra ose gra biznesi, muzikantë, shkrimtarë dhe, më rrallë, njerëz që, megjithëse kanë provën e talentit të tyre çdo ditë, vazhdojnë të mendojnë se nuk meritojnë sukses.

Arsyeja? Ideja themelore është se suksesi i punës së dikujt nuk mund t’i atribuohet përgatitjes ose aftësisë, por fatit të mirë. Në këtë mënyrë do të dukej një problem i vogël. Megjithatë në realitet kjo mund të bëjë që jeta e atyre që vuajnë nga kjo është vërtet e vështirë dhe kjo për shkak se, ata që ndjehen të ngacmuar përfundojnë duke u përpjekur të shmangin çdo sfidë të re, duke kufizuar kështu shanset e tyre për sukses.

Por cilat janë simptomat e kësaj sindrome?

 • Mania për perfeksionizëm
 • Ndërgjegjësimi për të qenë në gjendje të gaboni
 • Frika nga konfrontimi me të tjerët edhe kur jeni më të përgatitur
 • Pamundësia për të pranuar komplimente
 • Ndjenjë shqetësimi kur jeni në qendër të vëmendjes
 • Frika nga dështimi
 • Tendenca për të krijuar një alibi për të justifikuar një dështim
 • Ankth
 • Ndjenja e pamjaftueshmërisë kur ndodh diçka e rëndësishme
 • Vetëvlerësimi lidhet ekskluzivisht me suksesin e dikujt
 • Ankthi i performancës
 • Mungesa e vetëvlerësimit

Këto janë simptoma që të gjithë, herët a vonë, i kanë përjetuar, por që të gjitha së bashku dhe të përsëritura me kalimin e kohës kanë tendencë të gjurmojnë në mënyrë unike profilin e atyre që vuajnë nga sindroma e impulsit. Ana pozitive është se njohja se vuani prej saj është tashmë një hap i parë për të kuptuar dhe përmirësuar situatën tuaj. Pra, le të zbulojmë se si të lehtësojmë sindromën dhe të dalim nga ajo.

Si të kapërceni sindromën e impulsit

Sindroma e impulsit u identifikua kohët e fundit, ose rreth vitit 1978. Psikologët Pauline Clance dhe Suzanne Imes e zbuluan dhe e gjetën atë në një grup të grave të reja e të suksesshme. Që atëherë, studimet për këtë sindromë kanë vazhduar dhe sot është e mundur të punohet  për të në disa fronte. Është e panevojshme të thuhet, më e çmuara nga të gjitha është ajo psikologjike.

Të kuptuarit e origjinës së problemit dhe të punoni me një ekspert për mendimin që keni për veten tuaj është në të vërtetë një mënyrë e mirë për të fituar gjithnjë e më shumë besim në aftësitë tuaja, duke dalë kështu nga sindroma e impulsit. Pra, ekzistojnë një mori gjërash që mund të bëni për të përmirësuar gjendjen tuaj. Këtu janë më të rëndësishmet:

Pranimi se keni një problem. Mund të duket e çuditshme, por të dish se ke problemin e sindromës së impulsit është hapi i parë në punën për ta kapërcyer atë. Të qenit i vetëdijshëm, në të vërtetë, ndihmon në njohjen e simptomave çdo herë që ato shfaqen dhe kjo, me kalimin e kohës, mund t’ju shtyjë të kuptoni se ajo që mendoni nuk është e vërtetë, por vetëm një simptomë e problemit që keni zgjedhur të pranoni dhe tejkaloni.

Pranoni komplimentet. Një nga gjërat më të vështira dhe për këtë arsye të domosdoshme për tu trajnuar është marrëdhënia me komplimentet. Në përgjithësi, ata që vuajnë nga sindroma e impulsit përjetojnë një ndjenjë të madhe shqetësimi sa herë që marrin komplimente. Të mësuarit për ta bërë këtë është një mënyrë për të kuptuar që ju i meritoni ato, duke mësuar t’i vlerësoni pak nga pak. Në vend që të përgjigjeni automatikisht, mund të filloni duke thënë thjesht faleminderit. Një përgjigje e thjeshtë që mund të bëjë shumë më tepër sesa mendoni.

Prisni më pak nga vetja. Të pranosh që gabimi është njerëzor dhe që mund të ndodhë te të gjithë dhe të përpiqesh të bësh më të mirën tënde pa synuar domosdoshmërisht maksimumin, janë mënyra të ndryshme për t’i parë gjërat. Mënyrat që, sidoqoftë, mund t’ju ndihmojnë të matni veten me objektiva më të dobishëm dhe të mos provokoni ankthet klasike të atyre që kanë frikë të bëjnë vazhdimisht gabime.

Rivendos tregimin tënd. Mësimi për të parë të kaluarën dhe për të kujtuar përpjekjet e bëra dhe sukseset e marra për meritat e veta është një mënyrë e mirë për të kuptuar se sa të aftë jeni. Shkrimi i të gjitha mënyrave do të jetë një mënyrë për t’i kujtuar ato sa herë që mendoni se doni të shkëputeni. Në fakt, verbalizimi i gjërave shpesh ndihmon për t’i kodifikuar ato ndryshe. Një përpjekje që sigurisht ja vlen ta bësh.

Flisni për të. Është shumë e rëndësishme të mos mbani gjithçka brenda dhe të mos mendoni se jeni i vetmi që e përjetoni këtë siklet. Kontaktimi i një psikoterapisti është vendimi më i rëndësishëm. Por ndarja e frikës suaj me dikë që besoni mund të bëjë shumë. Gjithashtu gjetja e njerëzve që ndajnë të njëjtin problem mund të ndihmojë për të kuptuar disa dinamika të fshehura dhe të veprojë si një burim reflektimi për mendimet rreth tij.

Sindroma e impulsit është padyshim një problem i vështirë për tu ndarë. Përveç që shpesh i bën njerëzit të ndjehen të pakëndshëm, rrezikon të kufizojë shanset për karrierë ose sukses për ata që vuajnë nga kjo. Për këtë arsye është e rëndësishme të mos i lini asgjë rastësisë dhe, në rast dyshimesh, përpiquni në çdo mënyrë të zgjidhni problemin që të siguroni një jetë të këndshme dhe në të cilën të jeni të lumtur për sukseset tuaja.

 

 

 

Burimi / https://www.chedonna.it/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top