Në fokus

July 15, 2020 | 8:09

Sindroma iluzore e epërsisë, çfarë është dhe si ta njohim atë

Deri në vitet 1990 dhe para se dy studiues të shqyrtonin plotësisht çështjen, sindroma iluzore e epërsisë ekzistonte pa u njohur plotësisht. Për çfarë po flasim? Për atë qëndrim që siç nënkupton emri, bën që ata që dinë më pak, të binden për të kundërtën.

Sindroma e epërsisë iluzore, e njohur edhe si efekti Dunning – Kruger, sot fatkeqësisht është një sëmundje shumë e zakonshme. Merita e këtij zbulimi u takon dy studiuesve, David Dunning dhe Justin Kruger, të cilët tregojnë se si prek kjo patologji e pabesueshme dhe me të gjitha pasojat e saj.

Si dhe kur u zbulua sindroma e epërsisë iluzore?

Në mesin e viteve ’90 në qytetin e Pittsburgh, një burrë arrestohet pasi kreu dy grabitje për disa orë. Burri nuk kishte bërë asgjë për të fshehur identitetin e tij, me bindjen se fakti që ai kishte hedhur lëng limoni në fytyrën e tij i bëri të panjohura tiparet e tij.

Kjo histori duket e pabesueshme, por ishte pikërisht ajo për të cilën Prof.Dunning, një psikolog në Universitetin Cornell, filloi të pyesë veten se sa nuk njihet paaftësia jonë. Shpjeguar thjesht, sindroma e epërsisë iluzore është një përzierje vdekjeprurëse e injorancës dhe paaftësisë me besimin se ti je më i miri në çdo situatë. Nëse nuk do të ishte për përmasën dhe peshën e saj, do të qeshnim vërtet!

Efekti Dunning-Kruger është pikërisht ai. Njerëzit me nivele të ulëta të aftësive kanë tendencë të mendojnë se dinë më shumë sesa dinë, madje e konsiderojnë veten më inteligjent. Fakti i njohjes apo jo nuk është në vetvete thelbi i çështjes.

Sa mençuri mund të ndajnë njerëzit e thjeshtë pa një shkallë të lartë edukimi?

Sindroma iluzore e epërsisë bëhet e tillë kur personi i prekur mendon se mund të ecë duke ndenjur në vend. Të jesh një lloj gjysmë perëndie, të cilës i jepet gjithçka.

Simptomat që e karakterizojnë këtë sindromë janë:

  1. Mbivlerësimi i performancës së dikujt

Ata që vuajnë nga sindroma iluzore e epërsisë besojnë se bëjnë çdo gjë në mënyrë të përsosur dhe unike.

  1. Nënvlerësimi i mendimit të të tjerëve

Meqenëse ai beson se është gjysmë zot, personat që paraqesin këtë patologji priren të nënvlerësojnë dhe kritikojnë këdo që mendon ndryshe nga ai.

  1. Pamundësia për të vetë-kritikuar

Së fundmi, personi që vuan nga sindroma iluzore e epërsisë jo vetëm që nuk pranon kritika, por edhe nuk arrijnë të vënë në dyshim dështimet e tyre. Dhe për fat të keq vazhdojnë në mënyrën e tyre.

 

 

Burimi / https://www.giornodopogiorno.org/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top