FB

November 25, 2021 | 8:25

Studim / Aroma e foshnjave të porsalindura bllokon agresionin te meshkujt, por e stimulon te femrat

Prindërit e të porsalindurve do t’i përshkruajnë me detaje, kujtdo që dëshiron të dëgjojë, çudinë që ka era e foshnjës së tyre dhe ata mund të mos gabojnë. Një studim i ri nga studiuesit në Institutin e Shkencës Weizmann sugjeron se një molekulë e ekskretuar nga njerëzit dhe ndoshta veçanërisht nga foshnjat, luan një rol të rëndësishëm shoqëror: rregullimin e agresionit tek të rriturit.

Studimi, i udhëhequr nga Dr. Eva Mishor nga grupi hulumtues i Prof. Noam Sobel në Departamentin e Shkencave të Trurit të Weizmann dhe Institutin Azrieli për Imazhet dhe Kërkimin e Trurit të Njeriut, ka zbuluar se një molekulë që ka të ngjarë të ndjehet nga të gjithë gjitarët dhe që është gjetur me bollëk në lëkurën e kokës së të porsalindurve, ndez trurin dhe ndryshimet e sjelljes tek të rriturit që janë të ekspozuar ndaj tij.

Për më tepër, studimi, i publikuar në Science Advances, zbuloi se molekula ndikon tek gratë në një mënyrë dhe ka efekt të kundërt tek burrat. Molekula, zbuluan studiuesit, zvogëlon lidhjen në pjesët e trurit që rregullojnë vendimmarrjen sociale tek gratë, ndërsa te burrat e rrit këtë lidhje. Këto ndryshime të trurit mund të jenë në themel të rezultateve të ndryshme të sjelljes.

Zbulimi është ndër të parët që siguron një lidhje të drejtpërdrejtë midis sjelljes njerëzore dhe një molekule të vetme të marrë përmes shqisës së nuhatjes. Për më tepër, ndryshimi diametralisht i kundërt që shkaktoi te gratë dhe burrat hedh dritë të re dhe befasuese mbi rolin ndërmjetësues që luan seksi në perceptimin e nuhatjes dhe proceset neurologjike që rezultojnë prej tij.

Të gjitha kafshët prodhojnë molekula që lëshojnë sinjale të caktuara që perceptohen përmes aftësive tona të nuhatjes. Studimet kanë treguar se ato gjithashtu mund të kenë efekte të qarta sociale dhe të sjelljes tek gjitarët. Megjithatë, shkenca pas asaj se si njerëzit ndikohen nga këto shenja sociale të komunikimit kimik është ende e kufizuar.

Në studimin e tyre, Mishor dhe Sobel u fokusuan në një molekulë të quajtur hexadecanal, ose HEX, që njerëzit emetojnë dhe që shumica e gjitarëve mund ta ndjejnë. “Ne zbuluam se HEX nuk ka erë të dukshme, por që kur e nuhatni atë, ndikon në mënyrën se si silleni ndaj të tjerëve – veçanërisht, reagimet tuaja agresive ndaj të tjerëve,” shpjegon Mishor.

HEX u sugjerua më parë të ishte një agjent kimio-sinjalizues “buffering social”. Për shembull, redukton stresin tek minjtë kur ekskretohet nga shokët e tyre në kafaz. Megjithatë, pyetja nëse luan një rol të ngjashëm te njerëzit ishte e panjohur.

Studimi përdori dy metoda të vërtetuara shkencore për matjen e sjelljes agresive te njerëzit, të ashtuquajturat “paradigma agresioni” të njohura si TAP dhe PSAP. Studiuesit përdorën metodën TAP në rreth 130 njerëz pjesëmarrës, gjysma e të cilëve ishin të ekspozuar ndaj HEX dhe gjysma ndaj një substance kontrolli. Metoda PSAP u përdor në rreth 50 pjesëmarrës të tjerë, secili i ekspozuar ndaj HEX dhe kontrollit. Qëllimi ishte të shihej nëse HEX shërbeu si një sinjal kimiosinjalues që ndikoi në sjelljen agresive dhe mekanizmat e lidhur të trurit.

Të dyja metodat kanë dy faza: një fazë provokimi që synon të frustrojë pjesëmarrësit dhe një fazë reagimi që synon të vlerësojë agresionin e tyre. Prandaj, studiuesit krijuan një lojë kompjuterike për të matur sjelljen agresive të pjesëmarrësve. Pasi pjesëmarrësit u ekspozuan ndaj molekulës ose substancës së kontrollit, atyre iu kërkua të luanin dy grupe lojërash kundër atij që ata mendonin se ishte një person, por në të vërtetë ishte një kompjuter.

Kompjuteri ishte qëllimisht i bezdisshëm, duke nxitur shokët e tij të lojës si një formë provokimi. Për shembull, në lojën e parë, e cila kërkonte ndarjen e parave, kompjuteri do të ofronte të mbante shumicën e fondeve për vete. Kjo lojë u pasua nga një lojë e dytë, e cila i lejoi njerëzit të “dënonin” bashkëbiseduesin e tyre me një zhurmë të fortë audio. Kjo u përdor si një metrikë për matjen e agresivitetit – sa më i fortë të ishte shpërthimi, aq më agresiv gjykohej se ishte pjesëmarrësi.

Mishor zbuloi se ata që ishin të ekspozuar ndaj HEX shfaqnin sjellje të ndryshme nga ata që nuk ishin të ekspozuar ndaj tij. Megjithatë, shkencëtarët u befasuan kur panë se rezultatet dukeshin jokonsistente.

“Unë jam shumë e ndjeshme ndaj çështjeve gjinore dhe ishte shumë e rëndësishme për mua të përfshija gratë në studimin tonë,” vëren Mishor. Ne priremi të supozojmë se burrat dhe gratë kanë, në përgjithësi, tru të ngjashëm. Por kur studiuesit morën parasysh seksin, ata zbuluan se sjelljet e ndryshme ndiqnin një logjikë të qartë: HEX ndikon ndryshe tek burrat dhe gratë. Ndërsa femrat e ekspozuara ndaj molekulës shfaqën agresion në rritje, pjesëmarrësit meshkuj u sollën në mënyrë të kundërt dhe agresioni i tyre u ul.

Pse kjo molekulë do të ndikonte ndryshe tek gjinitë? Mishor sugjeron një shpjegim evolucionar: “Agresioni mashkullor përkthehet shumë herë në agresion ndaj të porsalindurve; Vrasja e foshnjave është një fenomen shumë real në mbretërinë e kafshëve. Ndërkohë, agresioni femëror zakonisht përkthehet në mbrojtjen e pasardhësve”, thotë ajo, duke shpjeguar se si rezultati i diferencuar nga seksi mund t’i ndihmojë foshnjat të mbijetojnë.

 

 

Burimi / https://neurosciencenews.com/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
[email protected] / Cel: 0684022192
[email protected] / Cel: 0688019400

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top