FB

October 1, 2021 | 9:00

Studim / Funksioni njohës nuk dëmtohet tek të moshuarit që ndjehen mirë me jetën

Lumturia për jetën ngadalësoi rënien njohëse tek të rriturit në Kinë, sugjeron një studim i ri. Studiuesit zbuluan se shanset për të zhvilluar dëmtime njohëse, të tilla si demenca, ishin më të ulëta tek ata me mirëqenie më të mirë psikologjike.

Ndërsa studimet e mëparshme kanë raportuar përfitimet e psikologjisë pozitive në funksionet njohëse, hulumtimi vëzhgoi individët vetëm për një kohë të shkurtër, gjë që mund të nënvlerësojë lidhjen midis mirëqenies psikologjike dhe ndryshimit njohës.

Të dish më shumë për dëmtimet njohëse është një çështje e rëndësishme e shëndetit publik në një shoqëri të plakur, tha Lydia Li, profesoreshë e punës sociale në Universitetin e Miçiganit dhe bashkautore e studimit aktual.

“Gjetjet kanë implikime për politikën dhe praktikën në lidhje me mbështetjen e njerëzve të moshuar për të ruajtur funksionin njohës në moshën e vjetër, duke pasur parasysh që mirëqenia psikologjike është e modifikueshme”, tha ajo.

Për më tepër, rritja e mirëqenies psikologjike të të rriturve jo vetëm që përmirëson cilësinë e jetës së tyre, por gjithashtu mund të zvogëlojë barrën dhe koston që lidhet me dëmtimin njohës, tha Li. Të dhënat erdhën nga një nëngrup i Anketës Kineze Gjatësore të Jetëgjatësisë së Shëndetshme. Mostra përfshiu gati 9,500 të anketuar të moshës 60 vjeç e lart pa ndonjë dëmtim njohës në fillim (2002). Të anketuarit u intervistuan pesë herë midis 2002 dhe 2014.

Rreth 2,640 të anketuar kishin pasur dëmtime njohëse në një nga intervistat pasuese dhe numrat u rritën pak me kalimin e kohës, nga gati 11% gjatë intervalit 2002-2005 në 13.3% në intervalin 2011-2014.

Për të vlerësuar mirëqenien psikologjike, të anketuarit iu përgjigjën pyetjeve në lidhje me optimizmin e tyre, ndërgjegjen, vetminë, vetëvlerësimin dhe faktorë të tjerë. Ata gjithashtu zbuluan se çfarë mbështetje sociale morën, të tilla si vizitat nga familja dhe miqtë, si dhe statusi i tyre shëndetësor.

Megjithëse hulumtimi u përqendrua tërësisht në banorët kinezë, Li tha se nuk ka asnjë arsye që gjetjet të mos zbatohen për grupet e tjera racore, etnike ose gjeografike.

 

 

Burimi / https://neurosciencenews.com/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
[email protected] / Cel: 0684022192
[email protected] / Cel: 0688019400

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top