Studim

March 19, 2020 | 8:23

Studim / Mbipesha gjatë shtatzënisë ndikon në zhvillimin e trurit të fëmijës

Lidhja mes nënës dhe fëmijës është më intensivja në natyrën njerëzore. Sjellja në jetë e një fëmije shkakton ndryshime të jashtëzakonshme në jetën e gruas, e cila nuk do të jetë më e njëjtë. Përtej gëzimit dhe lumturisë që të fal mbajtja e një qenieje të re në bark, ka diçka thelbësore për këtë rol të ri: përgjegjësi. Dhe ne nuk po flasim vetëm për prindërimin dhe edukimin. Fillon me mbrojtjen e shëndetit të fëmijës tuaj gjatë shtatzënisë.

Obeziteti gjatë shtatzënisë

Pesha e një gruaje gjatë shtatzënisë zakonisht është shqetësuese si për të ashtu edhe për foshnjën e saj. Është e nevojshme që rritja e peshës të jetë graduale dhe të jetë brenda kufijve të shëndetshëm për secilën periudhë të shtatzënisë. Ndër komplikimet që mund të shkaktojnë mbipesha tek gratë gjatë shtatzënisë, janë presioni i lartë i gjakut, preklampsia dhe diabeti gestacional. Ju mund të zbuloni nëse jeni mbipeshë duke përdorur një tabelë që mat indeksin e masës trupore (BMI).

Mbipesha dhe rreziqet e shtatzënisë

Kur një grua shtatzënë fiton shumë peshë, shpesh besohet se do të rrezikohet vetëm shëndeti i saj. Kjo do të thotë: ne nuk kemi parasysh që ky është një problem që mund të prekë edhe foshnjën. Për shembull, preeklampsia mund të jetë e rrezikshme në shtatzëni. Edhe pse është normale që nënat me këtë gjendje të lindin pa komplikime, ekziston rreziku i lindjes së parakohshme ose, në raste të caktuara, abortit.

Një ekip specialistësh nga Shkolla Milman e Shëndetit Publik në Universitetin Columbia dhe Universiteti i Teksasit botoi një studim në BMC Pediatrics, në të cilin ata e shoqëruan mbipeshën e një nëne gjatë shtatzënisë me disa vështirësi në zhvillimin e mëvonshëm të fëmijëve të tyre.

Studimi

Ekipi i epidemiologëve, nutricionistëve dhe studiuesve të shëndetit mjedisor studiuan 368 nëna dhe fëmijët e tyre, si gjatë shtatzënisë, ashtu edhe kur fëmijët ishin 3 dhe 7 vjeç. 368 rastet e zgjedhura i përkisnin anëtarëve të të njëjtit rang ekonomik dhe shoqëror. U morën parasysh etnia, statusi martesor, niveli i arsimimit dhe IQ e nënave. Vëmendje i është kushtuar edhe periudhës së shtatzënisë në të cilën ka lindur foshnja dhe kushteve mjedisore në të cilat është ekspozuar.

Dieta e nënës gjatë shtatzënisë dhe nëse fëmija ishte ushqyer me gji u la jashtë analizave. Kur fëmijët ishin 3 vjeç, u bënë teste për të vlerësuar aftësitë e tyre motorike. Të njëjtat testime u kryen përsëri 4 vjet më vonë, kur ata ishin 7 vjeç.

Rezultatet

Në studimet e fëmijëve 3-vjeçar, studiuesit ekzaminuan aftësitë e tyre motorike dhe vunë në dukje se mbipesha e nënës në shtatzëni ishte e lidhur me raste në të cilat aftësitë motorike të fëmijëve ishin më të ngadalta.

Kur fëmijët u rishqyrtuan në moshën 7 vjeç, u zbulua se fëmijët meshkuj të nënave që kishin qenë mbipeshë gjatë shtatzënisë kishin një IQ më të ulët sesa ata të lindur nga gratë që kishin një peshë normale. Ky ndryshim ishte 5 pikë ose më shumë dhe ndodhi vetëm tek burrat.

Përfundime

Duhet sqaruar se megjithëse studimi gjeti një lidhje midis mbipeshës së nënës gjatë shtatzënisë dhe problemeve tek fëmijët e lartpërmendur, nuk ishte e mundur të përcaktohej arsyeja ose arsyet pse ndodhi kjo. Nga ana tjetër, studimi mori në konsideratë mjedisin e secilit fëmijë dhe zbuloi se ndikimi i mbipeshës së nënës gjatë shtatzënisë në IQ e një fëmije ishte më i ulët kur ishin rritur në një shtëpi komode, ku ata morën stimuj për të luajtur dhe mësuar.

 

Burimi / https://brightside.me/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
[email protected] / Cel: 0684022192
[email protected] / Cel: 0688019400

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top