FB

August 3, 2021 | 8:53

Studim / Njerëzit që vuajnë nga neurotizmi dhe ankthi janë më kreativë

Psikologët kanë zbuluar një teori të re që lidh pakënaqësinë neurotike dhe kreativitetin, duke argumentuar se shqetësuesit natyrorë gjithashtu mund të kenë imagjinatë shumë aktive dhe të jenë zgjidhës më krijues të problemeve.

Teoria, e botuar në revistën Trendet në Shkencat Kognitive, bazohet në pikëpamjet e mëparshme se neurotizmi mund të lidhet me rritjen e perceptimit të kërcënimit, por synon të ndihmojë në shpjegimin pse disa njerëz shqetësohen edhe kur kërcënimi nuk është i pranishëm. Hulumtimet e mëparshme kanë treguar nivele të larta të aktivitetit në pjesët e trurit që qeverisin perceptimin e vetëdijshëm të kërcënimit.

Autori kryesor i punimit, Adam Perkins, Lektor në Neurobiologjinë e Personalitetit në Departamentin e Mjekësisë Psikologjike në King’s College London, tha se njerëzit me prirje për panik “mund të përjetojnë emocione të forta negative edhe kur nuk ka asnjë kërcënim… Kjo mund të nënkuptojë se për arsye specifike nervore, rezultatet e larta në neurotizëm kanë një imagjinatë shumë aktive, e cila vepron si një gjenerues i integruar i kërcënimeve.”

Mendimi i gjeneruar nga vetja

Luke Smillie, një Lektor i Lartë në Psikologjinë e Personalitetit në Universitetin e Melburnit, sugjeroi që teoria e autorëve tashmë mbështetet nga një numër studimesh që lidhin neurotizmin me sistemet e trurit të lidhura me endjen e mendjes.

“Nëse neurotizmi është i lidhur me sistemet përgjegjëse për gjenerimin e mendimit spontan, si dhe sistemet e zbulimit dhe reagimit të kërcënimit të trurit, atëherë një individ shumë neurotik mund të skanojë mendërisht mendimet e tij për informacion negativ, ashtu si ata skanojnë mjedisin fizik për kërcënimet dhe rreziqet,” tha Smillie.

Nick Haslam, Profesor i Psikologjisë në Universitetin e Melburnit, tha se studiuesit kishin bërë “një pohim të ri dhe krejt origjinal se neurotizmi nuk është kryesisht për shkak të të qenit i ndjeshëm ndaj kërcënimeve këtu dhe tani, por më shumë për shkak të një tendence për t’u angazhuar në ‘të menduarit e vetë-krijuar’ që nuk lidhet drejtpërdrejt me atë që është menjëherë e pranishme tek ne.”

“Njerëzit neurotikë, sipas teorisë, janë më të prirur të mendojnë për atë që mund të ndodhë dhe veçanërisht të mendojnë dhe shqetësohen për implikimet dhe mundësitë e mundshme negative. Autorët sugjerojnë se ky lloj i të menduarit të tepërt për gjërat që nuk janë menjëherë të pranishme tek ne-në thelb endja e mendjes-mund të çojë në nivele të larta të krijimtarisë,” tha Haslam.

Sidoqoftë, mendimi i vetë-gjeneruar i njerëzve shumë neurotikë është zakonisht i përsëritur, i ngurtë dhe joproduktiv. Kjo është në kontrast me llojin e të menduarit të lirë dhe fleksibël që prodhon ide krijuese, tha Haslam. Ai gjithashtu vuri në dukje se ka pak prova që neurotizmi shoqërohet me krijimtarinë.

“Edhe nëse autorët merren me diçka të rëndësishme në njohjen se sa shumë neurotikë mund të “mendojnë”, kjo nuk vërteton se mendimi i tyre është jashtëzakonisht krijues,” tha ai.

Smillie u pajtua, duke thënë se në studimet e fundit të personalitetit dhe krijimtarisë, “shoqatat e qëndrueshme gjenden me një dimension të madh të personalitetit (hapja ndaj përvojës), por asnjë shoqatë nuk shfaqet për neurotizmin”.

A janë të shqetësuarit më kreativë?

Studiuesit shkruan në punimin e tyre se: Nëse është e vërtetë se shkaku rrënjësor i neurotizmit qëndron në tendencën për të gjeneruar mendime dhe ndjenja të ngjyrosura negativisht, atëherë është e besueshme që rezultatet e larta në neurotizëm duhet, mesatarisht, të jenë më krijues të zgjidhjes së problemeve sesa rezultatet e ulëta, sepse ata do të priren të ndalen në probleme në një shkallë më të madhe sesa ata që kanë shënuar më pak.

Sidoqoftë, Ian H Robertson, një profesor i psikologjisë në Trinity College Dublin, tha se duheshin më shumë kërkime për të përcaktuar shkakësinë midis krijimtarisë dhe neurotizmit.

“Ka shumë pak dëshmi se struktura dhe ndryshimet funksionale të trurit të njerëzve në ankth shkaktojnë prirjen për të bredhur në mendje ose vështirësinë që kanë njerëzit e shqetësuar në zvogëlimin e mendimeve të shqetësuara,” tha Robertson.

Sidoqoftë, Robertson tha se teoria e re ishte shumë e dobishme dhe “në mënyrë të dobishme vë në dukje se mund të ketë një efekt anësor të kësaj gjendjeje shpirtërore”.

Vetë studiuesit pranojnë se ata janë “shumë larg” krijimit të një lidhje thelbësore midis neurotizmit dhe krijimtarisë, por shpresojnë se do të stimulojë studime të reja. “Shpresojmë që teoria jonë e re do t’i ndihmojë njerëzit të kuptojnë përvojat e tyre dhe të tregojnë se megjithëse të qenit shumë neurotik është përkufizim i pakëndshëm, ai gjithashtu ka përfitime krijuese,” tha Perkins.

 

 

Burimi / https://neurosciencenews.com/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
[email protected] / Cel: 0684022192
[email protected] / Cel: 0688019400

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top