FB

September 17, 2021 | 8:04

Studim / Përvoja e ruajtjes së një sekreti ndikohet nga cilësia e marrëdhënies

 

Studimi, i botuar kohët e fundit në Marrëdhëniet Personale, siguron një pasqyrë të re se si përvoja e mbajtjes së një sekreti ndikohet nga një sërë faktorësh ndërpersonalë. Gjetjet sugjerojnë se cilësia e marrëdhënies luan një rol kyç te motivimet, të cilat mbajnë fshehur informacionin nga një person tjetër.

1

“Unë mendoj se të gjithë – përfshirë edhe mua – mund të lidhen me vështirësinë e mbajtjes së një sekreti nga një mik i ngushtë, anëtar i familjes ose partneri romantik. Sidoqoftë, jo shumë studime kanë parë se si mbahet një sekret, nga kush e mbani sekretin dhe nëse informacioni është i rëndësishëm për atë person”, tha autorja e studimit Alisa Bedrov, Ph.D. student në Universitetin e Kalifornisë, Santa Barbara.

“Isha e interesuar të shihja sekretet nga kjo perspektivë marrëdhënieje dhe të shihja nëse kjo ndikoi në barrën e mbajtjes së sekretit (meqenëse në mënyrë anekdotike, shumica e njerëzve gjithashtu mund të bien dakord pse disa njerëz janë më të lehtë për të mbajtur sekretet nga të tjerët, në varësi të afërsisë së tyre ose cilat janë informacionet.)”

Në studim, 292 studentë universitarë dhe 249 të rritur të rekrutuar përmes Amazon Mechanical Turk iu përgjigjën një sërë pyetjesh në lidhje me një sekret personal që ata po përpiqeshin të fshihnin nga një person tjetër. Shumica e pjesëmarrësve raportuan se po e mbanin sekretin e tyre nga një partner, prindër ose mik i tanishëm romantik. Studiuesit zbuluan se perceptimet e cilësisë së marrëdhënies ishin të lidhura me motivimet për të mbajtur informacionin sekret nga personi i synuar.

Ata që kishin një marrëdhënie të një cilësie më të lartë me personin e synuar kishin tendencë të ishin më të shqetësuar, se sekreti i tyre do ta bënte më të vështirë mbajtjen e marrëdhënieve të ngushta ose t’i shkaktonte shqetësim personit tjetër. Për më tepër, pjesëmarrësit me një marrëdhënie me cilësi më të lartë priren të jenë më pak të shqetësuar me privatësinë dhe reagimet negative.

Në përgjithësi, mbajtja e sekretit u pa si krijim i një distance të vogël midis ruajtësit të sekretit dhe personit të synuar. Por midis pjesëmarrësve në marrëdhënie me cilësi të mirë, mbajtja e sekretit u pa se kishte një ndikim pozitiv në nivelin e afërsisë, e cila “mund të pasqyrojë funksionin mbrojtës të sekretit”, shpjeguan studiuesit.

Ata me një marrëdhënie me cilësi më të lartë gjithashtu kishin tendencë të ishin më pak të shqetësuar se zbulimi i sekretit të tyre do të rezultonte negativ në marrëdhënie. Ngjashëm, por vetëm në personat e rekrutuar nga Mechanical Turk, rëndësia e mbajtjes së sekretit.

“Përfundimi kryesor është se përvoja e mbajtjes së një sekreti ndikohet nga 1) cilësia e marrëdhënies me personin nga i cili po e mbani sekretin dhe 2) sa i rëndësishëm është informacioni për atë person,” tha Bedrov për PsyPost.

“Ne zbuluam se sekretet ishin më pak të dëmshme për marrëdhënien kur sekreti dhe objektivi kishin një marrëdhënie me cilësi të lartë dhe se motivimi për të mbajtur sekretin ishte shpesh për të shmangur dëmtimin e marrëdhënies. Gjithashtu zbuluam se (në disa mostra) mbajtja e një sekreti që lidhej drejtpërdrejt me objektivin ishte më e vështirë dhe e mundimshme për ta fshehur dhe kishte një ndikim më negativ në mirëqenien e ruajtësit të sekretit dhe marrëdhënien e tyre”.

 

Studimi, “Ajo që nuk e dini mund të më dëmtojë: Mbajtja e sekreteve në marrëdhëniet ndërnjerëzore”, u shkrua nga Alisa Bedrov dhe Mark R. Leary.

 

Përgatiti Orjona Tresa / Burimi PsyPost.org

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
[email protected] / Cel: 0684022192
[email protected] / Cel: 0688019400

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top