FB

September 18, 2021 | 8:06

Studim / Rreziku i prekjes nga Covid -19 në një tualet publik është shumë i ulët  

 

Askujt nuk i pëlqen të përdorë një tualet publik, veçanërisht gjatë një pandemie globale. Sidoqoftë, hulumtimi i ri ka gjetur se shanset për të marrë Covid-19 në një tualet publik janë të ulëta. Hulumtimi i udhëhequr nga Profesor Sotiris Vardoulakis nga Universiteti Kombëtar Australian nuk gjeti asnjë dëshmi të transmetimeve në ajër për patogjenë të tillë si Covid-19 në tualetet publike.

Studimi i rishikuar nga kolegët, i botuar në revistën Science of Total Environment, shqyrtoi 38 studime nga 13 vende të botuara nga viti 2000 deri në 2020 për të zbuluar rrezikun e transmetimit viral dhe bakterial nga përdorimi i një tualeti publik.

Studimi analizoi gjithashtu mënyra të ndryshme të transmetimit të mundshëm në banjot publike duke përfshirë thithjen, kontaktin sipërfaqësor dhe fekal-oral (kur jashtëqitjet e kontaminuara nga një person i infektuar gëlltiten disi nga një person tjetër).

Shpëlarja e tualetit dhe përdorimi i tharëseve të duarve në tualetet publike mund të rrisë njëfarë rreziku të aerosolizimit, thanë autorët. Por shanset e transmetimit u panë si mjaft të ulëta, për aq kohë sa u mbajt higjiena e mirë e duarve dhe banjës.

“Ne e kuptojmë që njerëzit janë të shqetësuar për përdorimin e banjove publike gjatë pandemisë, por nëse minimizoni kohën tuaj në banjë, lani dhe thani duart siç duhet dhe nuk përdorni celularin tuaj, atëherë rreziku nga përdorimi i banjës mbetet i ulët”, tha në një deklaratë profesor Vardoulakis.

Autoritetet shëndetësore në të gjithë Australinë kanë përdorur testimin e mbikëqyrjes së ujërave të zeza për të parë se ku virusi mund të qarkullojë i pazbuluar. Studimi nënvizon se pacientët me Covid me ose pa simptoma duket se e derdhin virusin përmes jashtëqitjes së tyre, duke e bërë atë një burim potencial transmetimi. Megjithëse grimcat aerosol tani konsiderohen gjerësisht si një rrugë e njohur e transmetimit të Covid-19, profesori Vardoulakis tha se nuk kishte asnjë dëshmi të asaj që ndodhte në tualetet publike në studimet e botuara gjatë vitit të parë të pandemisë.

“Ka një numër arsyesh pse rreziku në tualetet publike është i ulët – njerëzit nuk kalojnë një kohë të gjatë në banjo dhe nuk bashkëveprojnë me të tjerët”, shpjegoi ai. “E rëndësishmja, aerosolet që mund të thithni kur lani tualetin vijnë nga mbeturinat tuaja njerëzore. Rreziku i kontaminimit të tërthortë nuk është shumë i lartë.”

Në spitalet në Singapor, Kinë, Angli dhe Itali, mostrat mjedisore nga tualetet në repartet Covid kapën praninë e Sars-CoV-2, virusi që shkakton sëmundjen.

 

 

Burimi / https://www.huffingtonpost.co.uk/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
[email protected] / Cel: 0684022192
[email protected] / Cel: 0688019400

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top