FB

July 28, 2021 | 8:33

Studimi i përzierjes së vaksinave: “Përgjigja imune është dukshëm më e fortë”

Të dhënat e përdorura nga studiuesit janë ato të pjesëmarrësve në grupin e një studimi – Covid-19 Contact (CoCo) – i cili përfshinte punonjës shëndetësorë, socialë dhe relativisht të rinj.

Vaksinimi klasik me një vaksinë të vetme antikovid për dozën e parë dhe të dytë, apo heterologe? Kjo është dilema me të cilën janë përballur në shumë vende të ndryshme të botës. Në Itali, për shembull, nën 60 vjeç vaksinuar me AstraZeneca, për të cilin u rekomandua të vazhdohej me një vaksinë mRna (Pfizer ose Moderna) për përforcuesin. Por cila nga dy skemat ofron “performancën” më të mirë për sa i përket mbrojtjes edhe ndaj varianteve të Sars-CoV-2?

1

Ndërsa disa studime kanë treguar një reaktogjenicitet më të madh (prodhimi i reaksioneve anësore) për përzierjen e vaksinave, një studim i ri i botuar në revistën shkencore Nature Medicine hulumton aspektin imunogjenik të dy protokolleve të vaksinimit nën profile të shumëfishta, njëri homolog me AstraZeneca dhe tjetri heterolog me dy produkte mburoje: AstraZeneca dhe BioNTech / Pfizer. Dhe ai arrin në përfundimin se edhe pse të dy regjimet fuqizojnë si përgjigjet humorale ashtu edhe ato qelizore, grupi që mori përforcuesin heterolog shfaqin “përgjigje imune dukshëm më të forta”.

Studimi ka si autorë të parë një grup shkencëtarësh nga Instituti i Imunologjisë, Shkolla Mjekësore Hannover (Gjermani). Ekspertët specifikojnë se çdo faktor konfuz nuk mund të përjashtohet plotësisht, në çdo rast ata analizojnë detaje të ndryshme të përgjigjes imune. Për shembull, në grupin heterologjik, subjektet u zbulua se kishin zhvilluar titra më të lartë të antitrupave ndaj proteinave Spike të të dy nënklasave IgG dhe IgA. Antitrupat shumë efikasë në neutralizimin e të tre varianteve shqetësuese të testuar në studim: Alpha identifikuar së pari në Mbretërinë e Bashkuar, Beta izoluar për herë të parë në Afrikën e Jugut dhe Gamma, zbuluar fillimisht në Brazil. Sidoqoftë, nuk ishte e mundur të mblidheshin të dhëna për variantin Delta.

Një aspekt tjetër: vaksinimet heterologe dhe homologe në vend të kësaj kanë çuar në një masë të ngjashme në zgjerimin e “qelizave B të kujtesës”, pasi theksojnë rëndësinë në çdo rast të dozës së dyfishtë për të marrë mbrojtje të plotë nga infeksioni Sars-CoV. Të dhënat e përdorura nga studiuesit janë ato të pjesëmarrësve në grupin e një studimi – Covid-19 Contact (CoCo) – i cili përfshinte punonjës të shëndetshëm dhe relativisht të rinj të shëndetshëm. Tani, përfundojnë ata, do të jetë e një rëndësie të veçantë për të shqyrtuar aktivitetin neutralizues kundër variantit Delta dhe për të matur se sa gjatë mbahen përgjigjet imune mbrojtëse.

 

Përgatiti Orjona Tresa / Burimi Today.it

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
[email protected] / Cel: 0684022192
[email protected] / Cel: 0688019400

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top