FB

October 5, 2021 | 9:00

Studimi i ri siguron një pasqyrë të tipareve të errëta të personalitetit

Hulumtimi i ri siguron dëshmi se gatishmëria për të lënduar të tjerët për të përparuar është tipari dominues që karakterizon ata me nivele të larta të tipareve të Triadës së Errët. Gjetjet e reja u publikuan në revistën Current Psychology.

Triada e Errët i referohet tre tipareve të personalitetit të papërshtatshëm të ndërlidhur: Makiavelianizmi, i cili karakterizohet nga tendenca manipuluese, mungesa e moralit dhe një pamje cinike e natyrës njerëzore; narcizmi, i cili karakterizohet nga një ndjenjë e ekzagjeruar e rëndësisë dhe të drejtës; dhe psikopatisë, e cila karakterizohet nga ngurtësia, impulsiviteti dhe sjellja antisociale.

“Ka një debat të vazhdueshëm në lidhje me atë që është Bërthama e Errët, pra elementi kryesor dhe qendror i të gjitha tipareve të errëta ose toksike shoqërore”, shpjegoi Bojana M. Dinić, një profesoreshë e asociuar e psikologjisë në Universitetin e Novi Sadit dhe autore kryesore e studimit të ri. “Kishte disa bërthama të propozuara midis tipareve themelore dhe patologjike të personalitetit, si dhe midis veçorive specifike të tipareve të errëta”.

“Ndër tiparet themelore të personalitetit, kandidatët kryesorë janë ndershmëria-përulësia, agresiviteti, egoizmi dhe antagonizmi si tipare patologjike. Ndër tiparet e tipareve të errëta janë psikopatia parësore dhe rivaliteti narcisist”.

Studiuesit vëzhguan 268 të rritur midis moshës 20 dhe 45 vjeç dhe bën një vlerësim shkencor të tipareve të personalitetit të errët. Dinic dhe kolegët e saj më pas kryen një analizë të rrjetit dhe përdorën teknika të tjera statistikore për të zbuluar variablat qendrore brenda të dhënave të mbledhura.

“Rezultatet treguan se në një rrjet që përmban të gjitha bërthamat e propozuara dhe një gamë të gjerë të tipareve të errëta dhe të lehta, nuk ka asnjë element qendror, por më shumë një që kontribuon në mënyrë të barabartë në Bërthamën e Errët – psikopati parësore, ngurtësi, egoizëm patologjik, makiavelianizëm dhe rivalitet narcistik”, tha Dinić.

Antagonizmi duket të jetë kandidati më i mirë për The Dark Core. “Të gjitha këto karakteristika qendrore kishin përmbajtje qartësisht antagoniste”, tha Dinić. Antagonizmi, i cili karakterizohet nga dëmtimi i të tjerëve për avancimin e vetes, u mat përmes Inventarit të Personalitetit për DSM-5.

Egërsia, një nga tre aspektet e Antagonizmit, tejkaloi të gjitha bërthamat e tjera të propozuara, vuri në dukje Dinić. “Disa nga treguesit e pafytyrësisë janë: të patrembur nëse njerëzit e tjerë vuajnë për shkakun tim ose nëse janë lënduar, gatishmëria për të kapërcyer njerëzit për të marrë atë që dëshiron, të painteresuar për ndjenjat ose problemet e njerëzve të tjerë, mungesën e fajit, etj”.

“Për më tepër, kombinimi i aspekteve të Antagonizmit – pafytyrësia, mashtrimi dhe madhështia – ndanë ngjashmërinë 92% me tiparet e errëta dhe mund të shihet si Triada Antagoniste ose Triada e Errët alternative”.

Një studim tjetër, i botuar në Personaliteti dhe Dallimet Individuale, gjithashtu zbuloi se Antagonizmi (i matur përmes Formës së Shkurtër të Inventarit të Narcisizmit me Pesë Faktorë) luajti një rol qendror në Triadën e Errët.

Sidoqoftë, diminimi i një tipari nuk nënkupton që tiparet e errëta duhet të përfshihen nën atë tipar, por përkundrazi se është tipari dominues midis plejadës së tipareve më të gjera të errëta, shpjegoi Dinić.

Madhësia e mostrës gjithashtu kufizoi aftësinë e studiuesve për të testuar disa ndryshime midis qendrës së koncepteve të personalitetit. “Ne besojmë se grupi i elementeve qendrorë të propozuar do të ishte më i vogël në një mostër më të madhe”, tha Dinić.

 

 

Burimi / https://www.psypost.org/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
[email protected] / Cel: 0684022192
[email protected] / Cel: 0688019400

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top