FB

September 14, 2021 | 8:05

Studimi në Universitet, 3 gjërat që duhet t’i dini në vitin e parë

Universiteti është krejtësisht ndryshe nga shkolla e mesme: këtu janë 3 gjërat që duhet t’i dini për të përballuar vitin e parë në mënyrën e duhur.

Si të studioni dhe si të silleni?

Viti i parë i universitetit? Nëse pyesni studentët, ata do t’ju thonë se e mbajnë mend si kohën më të mirë, plot lajme, miq të rinj dhe gjëra për të zbuluar. Në realitet, të jesh një studente në vit të parë nuk është edhe aq e thjeshtë. Sigurisht, universiteti ju lejon të studioni atë që ju intereson dhe të organizoni ditën tuaj të studimit ashtu siç e shihni të arsyeshme, të bëni miq të rinj dhe të merrni pjesë në të gjitha mbrëmjet universitare që dëshironi, veçanërisht nëse jeni jashtë vendit dhe jetoni me studentë të tjerë, të cilët po ashtu duan të argëtohen. Sidoqoftë, është gjithashtu e vërtetë që detyrimet më të mëdha lindin edhe nga liria më e madhe. Universiteti ju përgatit për botën e punës, ajo që do të mësoni do t’ju lejojë të ndërtoni një të ardhme: kështu që është mirë të mos e merrni lehtë.

Këtu janë 3 gjëra që duhet t’i dini, sipas ekspertëve të CEPU, për t’u përballur më mirë me vitin e parë dhe për të mos përfunduar me zero provime të marra në fund të shtatorit!

  1. Kornizoni profesorët

Gjëja e parë që duhet të dini për t’u përballur më mirë me vitin e parë të universitetit ka të bëjë me kurset e studimit, ose më saktë profesorët që i japin ato. Ndryshe nga shkolla e mesme, pjesëmarrja në klasë nuk është e detyrueshme dhe ju mund të dëshironi të qëndroni në shtëpi dhe të “studioni” në vend që të shkoni në universitet. Kjo është diçka shumë e keqe! Sidomos në vitin e parë, në fakt, është thelbësore të ndiqni leksionet për të kuptuar se çfarë kërkon profesori në provim, nëse bën dallim midis studentëve që e ndjekin dhe atyre që nuk e ndjekin, nëse ai shpjegon gjëra që mund të mos i gjeni në libra. Shumë profesorë, në fakt, ndonëse nuk i detyrojnë studentët të ndjekin kursin e tyre, priren të shpërblejnë ata që shkojnë shpesh në klasë, të cilët bëjnë më shumë pyetje dhe që presin për të marr shpjegime. Prandaj, pa e tejkaluar, sigurohuni që të kuptoni se si funksionon një kurs studimi, para se ta braktisni atë dhe të vendosni të studioni në shtëpi për provimin.

  1. Miqësitë kanë rëndësi

Gjëja e dytë që duhet të dini në vitin e parë të universitetit lidhet ngushtë me të parin. Nëse nuk ndiqni mësimet, në fakt, do të luftoni për të bërë miq të rinj dhe do të jetë një turp i vërtetë. Miqësitë që krijohen në universitet shpesh mund të zgjasin një jetë dhe janë një mbështetje e rëndësishme për të përballur vitet e universitetit. Me ta mund të ndani dyshimet dhe shqetësimet në lidhje me një provim veçanërisht të vështirë, të studioni dhe rishikoni së bashku, si dhe të organizoni mbrëmje dhe ditë plot argëtim. Prandaj ju këshilloj që të jeni të përzemërt dhe miqësorë: ditën e parë mund të pyesni atë që ulet afër jush se cilat kurse do të ndjekë, nëse e njeh profesorin ose dikë që e ka ndjekur tashmë lëndën. Në këtë mënyrë ju do të thyeni akullin dhe do të keni një shans për të zgjeruar udhëtimin tuaj.

  1. Si përgatiten provimet?

Ndryshe nga shkolla e mesme, në universitet do të vlerësoheni vetëm një herë në fund të kursit të studimit (përveç nëse profesori vendos të alternojë mësimet me dy ose tre pjesëtarë gjatë semestrit ose vitit akademik, por ju prapë mund të vendosni të jepni vetëm provimin përfundimtar). Pra, është shumë e rëndësishme të mos lini pas dore studimin, përndryshe do të rrezikoni të grumbulloni nocione që janë të pamundura të mësohen përmendësh në muajin (ose javën) e fundit para provimit. Gjithmonë mbani shënime, kërkoni nga një shok klase t’jua japë ato nëse nuk mund të ndiqni një leksion. Bëjini pyetje profesorit dhe rishikoni temat e trajtuara menjëherë pas mësimit. Në këtë mënyrë, para provimit do t’ju duhet të rishikoni konceptet dhe të mos studioni gjithçka nga e para.

 

 

Burimi / https://www.skuola.net/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
[email protected] / Cel: 0684022192
[email protected] / Cel: 0688019400

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top