Teste

July 4, 2020 | 8:14

Test / Çfarë nëne je?

Ka nëna që bëjnë çdo gjë që është në dorën e tyre, që fëmijët të mos shqetësohen, të mos vuajnë, të mos lodhen. Por kjo gjë, edhe pse e bën nënën të ndihet mirë, është një dëm shumë i madh për fëmijët. Nëse jeni e fiksuar që t’i mbani fëmijët tuaj larg çfarëdolloj forme rreziku, do të jeni pengesa kryesore në rrugëtimin e tyre drejt rritjes…

 1. Në të kaluarën të ka ndodhur diçka e rëndë, gjë që justifikon sjelljen tënde obsesive.

a. E vërtetë b. E gabuar

 1. Me gjithçka që ndodh në botë, është normale që jetoni në ankth.

a. E vërtetë b. E gabuar

 1. Aksidentet rrugore janë ndër rreziqet më të mëdha me të cilat përballen të rinjtë sot.

a. E vërtetë b. E gabuar

 1. Abuzimi me alkoolin dhe drogat të shqetësojnë po aq sa aksidentet rrugore.

a. E vërtetë b. E gabuar

 1. Seksi është i rrezikshëm po aq sa alkooli, droga dhe aksidentet rrugore.

a. E vërtetë b. E gabuar

 1. Nuk të intereson të kontrollosh se me sa lekë në xhep dalin fëmijët e tu.

a. E vërtetë b. E gabuar

 1. Kur të jenë 12 vjeç do t’i lësh fëmijët të lirë të dalin me shokët të premten në mbrëmje.

a. E vërtetë b. E gabuar

 1. Do ta lejoje fëmijën 15-vjeçar që të kalojë një natë jashtë në kamping.

a. E vërtetë b. E gabuar

 1. Beson se kur të mbushë 17 vjeç, është mjaftueshëm i pjekur për të dalë me shokët të premten në darkë.

a. E vërtetë b. E gabuar

 1. Kontrollon nëpër sirtarë, spiunon bisedat me shokët dhe kontrollon mesazhet telefonike të fëmijëve të tu.

a. E vërtetë b. E gabuar

 1. E di se cilat faqe interneti dhe rrjete sociale vizitojnë fëmijët e tu.

a. E vërtetë b. E gabuar

 1. Ke shënuar në bllok të gjitha numrat e telefonit të miqve të fëmijëve të tu.

a. E vërtetë b. E gabuar

 1. I sheh me mosbesim miqtë e tyre, nuk të pëlqejnë dhe i kritikon shpesh.

a. E vërtetë b. E gabuar

 1. Kur djali yt del në mbrëmje, e pret zgjuar deri sa të kthehet në shtëpi.

a. E vërtetë b. E gabuar

 1. Kur djali yt del me miqtë, e telefonon vazhdimisht, edhe pse e di se atij i vjen turp nga sjellja jote.

a. E vërtetë b. E gabuar

 

Më shumë A | Je nënë mbytëse

Pasojat që ndikojnë në rritjen e fëmijëve të tu janë ekstremisht negative. Vë gjithmonë në diskutim pavarësinë e tyre dhe duke kritikuar gjithmonë miqësitë që kanë. Në këtë mënyrë je duke krijuar bazat për një rebelim të mirëfilltë.

Më shumë B | Ke gjetur ekuilibrin e duhur mes përgjegjësisë dhe tolerancës

Të dish se ku shkojnë fëmijët e tu dhe të njohësh miqtë që ata frekuentojnë, bëjnë pjesë te shqetësimet logjike, por ti u jep atyre besim. Është sjellja më e mirë për të rritur fëmijët. Me ta fituar besimin tuaj, ata do të bëjnë gjithçka që mos të të zhgënjejnë.

 

 

Përgatiti: Manjola EREQI | Botuar në Revistën “Psikologjia”, Nr. 148

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top