FB

April 10, 2021 | 8:10

Vaksina AstraZeneca: paqartësia dhemb / Nevoja për rregulla të caktuara, përndryshe, frika dhe konfuzioni ushqehen

Autoritetet e “këshillojnë” produktin anglo-suedez nën moshën 60 vjeç. Sepse nuk ka siguri mjekësore për ta ndaluar atë. Por ka nevojë për rregulla të caktuara. Përndryshe, frika dhe konfuzioni ushqehen.

Këtë herë na duhej një fjalë e qartë. Ndoshta jo e diktuar nga arsyeja e pastër dhe e qartë shkencore (duke supozuar se ekziston) por nga mundësia politike dhe njerëzore, po. EMA tha se vaksina anglo-suedeze, në raste shumë të rralla, mund të lidhet me fillimin e trombozës. Ajo gjithashtu tha se kjo nuk ndodh me dozën e dytë, por mund të ndodhë, megjithëse shumë rrallë, me të parën. Edhe pse nuk ka asnjë arsye shkencore në botë për të ndaluar vaksinën. Ne e dimë, në fakt, se rastësitë midis vaksinimit dhe trombozës janë aq të rralla sa nuk do të vlente as të flitej nëse nuk do të ishim në një situatë shumë, shumë të veçantë dhe delikate. E njëjta gjë që do ta këshillonte AIFA, në dhënien e disa rregullave italianëve. Në vend të kësaj, Profesori Franco Locatelli, në emër të autoriteteve tona shëndetësore, i tha kombit se vaksina AstraZeneca “nuk rekomandohet” nën 60 vjeç (doza e parë). Por kësaj here fjala “nuk rekomandohet” nuk është me vend.

1

Le të fillojmë me arsyet e Locatelli & Co, të cilat janë të gjitha atje, sigurisht. Ka pasur raste të trombozës, por sa më të shpeshta se normale? Askush nuk mund të thotë me siguri nëse kanë të bëjnë vërtet me vaksinën dhe si. Dhe ka aq pak sa Andrea Crisanti tha se është më e rrezikshme të marrësh një aeroplan. Aq e rrallë sa në La Repubblica, Elena Dusi ka llogaritur se aspirina është më e rrezikshme. Përballë miliona e miliona dozave të inokuluara. Nuk ka dyshim që armiku sot është Covid dhe se vaksina e lufton në mënyrë efektive. Kështu që i përmbahemi idesë sonë: AstraZeneca gjithë jetën. Duke folur në gjuhë mjekësore. Por …

Pandemia nuk është vetëm një çështje mjekësore. Është gjithashtu urgjenca më e madhe sociale e shekullit (për momentin). Ajo goditi në zemër të gjithë botën, ka qenë tema qendrore e ligjërimit publik për një vit. Të gjithë flasin gjithmonë dhe vetëm për vaksinat. Me vëmendje spazmatike, plotësisht të justifikuar nga faktet e jetës sonë. Alarmet në lidhje me AstraZeneca kanë gjeneruar frikë, shqetësime, konfuzion: njerëzit shkojnë në qendrat e vaksinimit duke iu lutur Zotit që t’u jepet një produkt tjetër. Le të mos e vendosë fati në muskuj vaksinën anglo-suedeze. Shumë heqin dorë, shumë më tepër pyesin se cila arsye u drejtoi atyre zgjedhjen që i vaksinuan në atë kohë. Mendojnë për furnizimet që kanë mbërritur në qytetet e tyre, si në një lotari. Megjithëse është një qëndrim iracional, mbase për shkak të atij iluzioni njohës që na bën të shohim dhe të amplifikojmë përtej masës vetëm një cep shumë të vogël të një historie më të madhe (ndërmarrja e jashtëzakonshme shkencore që ka vendosur kaq shumë vaksina në duart tona për më pak se një vit, për shembull), kjo ndodh. Prandaj, paqartësia e AIFA-s nuk është e mirë. Ushqen iluzionet njohëse.

Duhej një fjalë e qartë, e diktuar jo aq nga arsyeja shkencore, sa nga nevoja për të vendosur rregull. Nëse ka dyshime (megjithëse të pakta dhe të rralla) se nën moshën 60 vjeç kjo vaksinë mund të shkaktojë frikë për të rinjtë dhe të rriturit, duhet t’u tregojmë qendrave të vaksinimit, mjekëve, italianëve që duhet të inokulohet tek ata mbi 60 vjeç ( ose 65, vendosin ata për një herë e përgjithmonë).

Kjo kërkohet nga nevoja për të mos lënë asnjë paqartësi. Për t’i dhënë italianëve një rregull. Bëhet e nevojshme nga veprimi i jashtëzakonshëm i vaksinimit të miliona njerëzve brenda një kohe të shkurtër. Një kompani që ka nevojë për qetësi dhe qartësi. Dhe rregulla. Paqartësia lë hapësirë për zgjedhjet e qendrave të ndryshme të vaksinimit, të diktuara sigurisht nga nevoja të paparashikuara (cilat vaksina janë në dispozicion, për shembull), por që i lënë italianët që shkojnë atje të shqetësuar: çfarë do të më bëjnë? Dhe nëse Pfizer nuk është atje, a do të më bëjnë Astra edhe nëse jam nën 60 vjeç? A është vetëm fatkeqësia e gjetjes së këtij apo atij produkti të disponueshëm për të rrotulluar timonin e ruletës?

2Jo, këto nuk janë mendime që duhet të vërtiten në kokën e atyre që shkojnë të vaksinohen. Astra Zeneca po ose jo: AIFA do të vendosë dhe ne do t’i bindemi.

Për më tepër, jemi aq larg me vaksinat për të moshuarit dhe mbi 70 vjeç në përgjithësi, saqë një dozë nuk duhet të humbet. Jemi aq larg sa që të moshuarit tanë vazhdojnë të vdesin shumë më tepër se moshatarët e tyre evropianë, prandaj pse të mos favorizoni vaksinën AstraZeneca tani dhe për të gjithë ata?

Në muajt e ardhshëm, të dhënat e reja do të mbërrijnë dhe AIFA dhe EMA mund të kenë mbështetje të reja shkencore për të vendosur nëse, në të vërtetë, është më mirë të mos vaksinohen të rinjtë me këtë produkt, nëse gratë nën 50 vjeç duhet të lihen jashtë ose ndonjë kategori tjetër sepse prova shkencore dëshiron ta klasifikojë si rrezik. Ose nëse, siç shpresojmë të gjithë dhe shkencëtarët e imagjinojnë, rastet e trombozave nuk kanë të bëjnë me produktin AstraZeneca. Do të vijnë prova të reja shkencore. Gjë që do të lejojë Locatelli & Co të ndryshojë indikacionet.

Ndërsa muajt kalojnë, më shumë të dhëna do të mbërrijnë. Dhe udhëzime të reja mund të nxirren, madje edhe të hapura për grupmoshat e tjera. Fjala e sotme e qartë mund të ndryshojë nesër, nëse provat shkencore e lejojnë atë. Sepse kështu është mjekësia: një sëmundje e re (dhe Covid është), një produkt i ri, një kohë shumë e shkurtër e administrimit dhe një numër i madh i njerëzve tek të cilët administrohet. Me pak fjalë, një situatë krejtësisht e re. Mjekësia ndryshon të vërtetat e saj me kalimin e kohës dhe me akumulimin e provave. Politika duhet të jetë në gjendje të menaxhojë këtë fakt të pashmangshëm, pa hutuar një vend të tërë. Duhet të dijë të japë një rregull sot dhe të dijë ta ndryshojë atë nesër me ndryshimin e së vërtetës shkencore.

 

Përgatiti Orjona Tresa / Burimi La Repubblica

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
[email protected] / Cel: 0684022192
[email protected] / Cel: 0688019400

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top