FB

August 3, 2021 | 8:40

Varësia dixhitale, çfarë është dhe si ndikon në jetën tuaj?

Varësia dixhitale po bëhet një problem i madh, duke prekur jetën e shumë të njerëzve, madje edhe atyre më të vegjëlve. A e dini se çfarë është dhe mbi të gjitha, a dini si ta njihni këtë çrregullim që mund të ndikojë në shëndetin tuaj, por edhe atë të familjes suaj?

Varësia nga telefoni ose laptopi gjithashtu mund të ketë pasoja të papritura. Përdorimi i vazhdueshëm i pajisjeve dixhitale shkakton stres deri në dhimbje në nofull, kërcitje dhëmbësh dhe gjumë të dobët. Edhe pse varësia dixhitale nuk përfshin drogë ose alkool dhe ende nuk ka të dhëna për çrregullime mendore, ekspertët kanë identifikuar edhe simptoma të tjera: nervozizëm, apati ndaj jetës së tij dhe atyre të afërt, ankth të shtuar dhe shenja të depresioni.

Nëse kjo nuk ju duket shumë, studiuesit kanë vënë në dukje se edhe alkoolistët e mediave sociale kanë tendencë të mos flenë. Si ka mundësi? Duket se frika për të humbur diçka zhvillohet, kjo është arsyeja pse ne priremi të kontrollojmë vazhdimisht ËhatsApp, Facebook dhe aplikacione të tjera.

Çfarë mund të bësh? Vendosni kufij për të rimarrë kontrollin e jetës tuaj. Për t’u ndërgjegjësuar për një problem të mundshëm me jetën tuaj dixhitale, përpiquni të imagjinoni të bëni pa telefonin tuaj dhe më pas përpiquni të ndaheni pak me të. Për shembull, vendoseni në një dhomë tjetër kur flini. Dhe si familje, përqendrohuni në gjërat për të bërë së bashku, si të luani lojëra, të bëni shëtitje pa smartphone, apo edhe të kaloni ditë pa teknologji.

 

Burimi / https://www.donnad.it/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
[email protected] / Cel: 0684022192
[email protected] / Cel: 0688019400

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top