Këshilla & Arsye

July 11, 2020 | 8:07

Verë / Ja punët e rëndësishme që mund të bënit për shtëpinë tuaj

Nëse ekziston një kohë ideale për të bërë punët e shtëpisë, padyshim që është vera. Falë ditëve të gjata dhe pushimeve nga zyra dhe shkolla, kjo është koha e duhur për të vendosur dorë në shtëpinë tonë. Në fakt, janë të shumtë ata që kanë rregulluar që në pranverë zonat e jashtme të shtëpisë, siç janë ballkoni, tarraca apo kopshti, duke vendosur rrjeta mushkonjash dhe kondicioner; por tashmë është koha që të kujdesemi për ndërhyrjet e nevojshme në mënyrë që të jetë çdo gjë në rregull për sezonin e vjeshtës dhe të dimrit.

Lyerja e brendshme: përfitimi kryesor i lyerjes së shtëpisë tuaj gjatë verës është mundësia e ajrosjes mirë të dhomave, gjatë dhe pas lyerjes. Sipas ekspertëve, megjithëse nuk ka kundërindikacione për lyerjen e shtëpisë në stinët e tjera, veçanërisht në ndërtesa të izoluara mirë dhe me ngrohje, kryerja e kësaj pune gjatë verës është edhe më e këndshme pasi është pjesë e një procesi rinovimi përpara se të filloni një Vit të Ri. Ndryshimi i ngjyrës dhe efektet në mure do t’i japin energji dhe gjallëri shtëpisë dhe anëtarëve të saj. Ata që kanë një oxhak ose një sobë druri në shtëpi e dinë se asgjë nuk mund ta largojë më mirë sesa lyerja, erën e tymit të mbarsur në mure.

Rinovimi i fasadës: të gjitha punimet e jashtme lehtësohen nga klima e muajve të verës. Midis këtyre, rinovimi i fasadës së ndërtesës për të përmirësuar izolimin termik, pasi ekzistojnë kushte të përshtatshme për shtrimin e materialeve të caktuara. Sipas ekspertëve, vendosja e shtresës termike do të lejojë që të mund të ulet konsumi i energjisë i domosdoshëm për ngrohje, pra një investim i shkëlqyer për të ardhmen, por mbi të gjitha një ndërhyrje e domosdoshme për të jetuar në një ndërtesë të shëndetshme.

Rinovimi i çatisë: çatia është një nga elementët më të rëndësishëm për një ndërtesë, jo vetëm për ta mbrojtur atë nga agjentët e jashtëm, por edhe për të kontribuar në izolimin termik dhe më përgjithësisht në shëndetin e ndërtesës. Rinovimi i çatisë është një mundësi për të instaluar një çati më efikase, duke përdorur çati moderne të izoluara ose të ventiluara që ju lejojnë të përmirësoni performancën e ndërtesës duke minimizuar humbjet e nxehtësisë. Kjo ndërhyrje është gjithashtu e nevojshme për të eliminuar infiltrimet ose për të zgjidhur problemet strukturore.

Ndryshimi i dritareve: prania e skicave dhe materialeve të dobëta izoluese për dritaret dhe dyert shkaktojnë humbje të forta të nxehtësisë, të cilat ndikojnë në efikasitetin e energjisë së një ndërtese dhe një apartamenti, duke ndikuar ndjeshëm në kostot e ngrohjes në dimër dhe ftohjes në verë. Zëvendësimi i dritareve është thelbësor për të kufizuar dhe eliminuar sa më shumë këto fenomene. Vera është një kohë e favorshme për të kryer këtë punë, pasi montimi i dritareve të reja nuk do të jetë një shqetësim i madh dhe as nuk do të shkaktojë humbje të konsiderueshme të nxehtësisë.

Ndërrimi i kaldajës: të mendosh për ngrohjen e shtëpisë gjatë verës mund të duket pa vend, por do të ishte mirë që t’i kishit bërë të gjitha ndërhyrjet e duhura kur temperaturat të fillojnë të bien. Zëvendësimi i një kaldaje që konsumon shumë me një më efikase është një punë që nuk mund të presë, duke marrë parasysh që mund të merret gjithashtu një ulje e emetimeve ndotëse në ambientin e jashtëm.

 

 

Burimi / https://www.tgcom24.mediaset.it/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top