Mirëqenie

June 18, 2020 | 8:12

Yoga përmirëson efikasitetin e ilaçeve kundër migrenës

Mendoni atë se çfarë ju pëlqen. Por gjithashtu shkenca thotë se sekuenca e ushtrimeve të ngadalta dhe ritmike që fillojnë nga meditimi për të arritur qetësimin dhe kontrollin e frymëmarrjes përmes teknikave të yogas mund të ndihmojnë të sëmurët nga migrena, të paktën në formë episodike. Kjo është ajo që ka rezultuar nga një  hulumtim i kryer në Indi, botuar në revistën shkencore Neurology.

Yoga rrit më shumë efektin e ilaçeve

Migrena episodike shfaqet herë pas here. Kjo formë e dhimbjes së kokës, e cila gjithmonë duhet të diagnostikohet nga specialisti, trajtohet me ilaçe të përdorura në profilaksi dhe nëse është e nevojshme, me ilaçe që merren në rast të krizave veçanërisht intensive. Epo, nëse krahas ilaçeve shtoni edhe praktikën e yogës, sulmet e dhimbjeve të kokës që ndodhin brenda një muaji mund të bien mesatarisht 48% (krahasuar me 12% të siguruar vetëm nga ilaçet).

Gjithmonë duke parë studimin e cituar më lart, kujtojmë se përdorimi i ilaçeve të domosdoshme për të “tkurrur” rezultatet e krizave të migrenës gjithashtu është ulur tek ata që bënë joga, nevoja për këto terapi ka rënë me 47%, krahasuar me një rënie prej 12% tek ata që kanë përdorur vetëm ilaçe parandaluese. Shkurt, yoga mund të ndihmojë vërtet.

Studimi, i quajtur Contain, ishte koordinuar nga Rohit Bhatia, nga Instituti i Indeve të Shkencave Mjekësore në New Delhi. Hulumtimi ekzaminoi mbi njëqind njerëz  të moshave nga 18 deri 50 vjeç, të ndarë saktësisht në dy grupe: në grupin e parë, përveç ilaçeve të përshkruara për të gjithë pacientët, u propozua dhe yoga për tre muaj, ndërsa grupi i dytë të ndiqte modulet që bëhen një herë në shtëpi dhe më pas në spital.

Natyrisht ushtrimi i jogës ndoqi një rrugë të përcaktuar mirë, me vëmendje të veçantë ndaj praktikës së kontrollit të frymëmarrjes që synon të rregullojë qarkullimin e energjisë sipas artit oriental. Është e rëndësishme të mbani mend se të gjithë subjektet me migrenë të përfshirë në studim u janë ofruar të njëjtat këshilla për sa i përket mënyrës së jetesës, si për sa i përket gjumit, ashtu edhe për sa i përket aktivitetit fizik, relaksimit dhe ushqimit.

Migrena, parandalimi nga mosha e hershme

Migrena prek kryesisht gratë. Dhe për fat të keq mund të ndodhë që në adoleshencë, me karakteristika specifike. Thjesht ndryshimet ekzistojnë në kohëzgjatjen e sulmit të migrenës: ndërsa tek të rriturit konfiskimet mund të zgjasin nga 4 deri në 72 orë, tek adoleshentët ato mund të jenë edhe më të shkurtra, me sulme që konsiderohen si të tilla duke filluar nga 2 orë.

Sa i përket frekuencës së migrenës në popullatë, shifrat nuk ndryshojnë shumë midis adoleshentëve dhe të rriturve. Në rreth 12% të popullsisë, ka një incidencë më të lartë tek vajzat. Natyrisht këto përqindje përfshijnë si ata që kanë sulme të rastit – pra edhe dy kriza në vit – dhe ata që tejkalojnë kuotën e katër sulmeve në muaj.

Duke pasur parasysh fillimin e sulmeve që në rini, ekspertët përqendrojnë vëmendjen te zakonet e pasakta të jetesës. Të shkosh për të fjetur shumë vonë, të përjetosh ankthe për performancën në shkollë, abuzimi me alkoolin dhe substancat janë faktorë që mund të shkaktojnë krizën e dhimbjes së kokës (dhe në veçanti të migrenës) dhe mbi të gjitha të promovojnë situatën kronike. Për këtë, është e nevojshme të mendohet për një qasje multidisiplinore që përfshin mjekun dhe psikologun duke përfituar nga mundësitë për të ndryshuar stilin e jetës së pacientit.

Përdorimi i ilaçeve duhet bërë për të shmangur promovimin e dhimbjeve kronike së kokës. Në këtë sens, sot ka ilaçe që duhet të përdoren për të zvogëluar rrezikun e shfaqjes së krizave, ose ilaçe që duhet të merren menjëherë në rast të një sulmi.

 

 

Burimi / https://dilei.it/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top