Në fokus

July 23, 2020 | 8:02

Zbuloni fuqinë e para-bindjes

Bindja maksimale, shpjegon psikologu dhe profesori Robert Cialdini në një artikull të botuar në Harvard Business Review Italia, është përftuar “përmes paracaktimit më të mirë të mundshëm, kjo është praktika e bërjes së njerëzve që të pajtohen me mesazhin para se të dinë se çfarë përmban”.

Në çdo fushë të jetës sonë, përfshirë atë profesionale, ne shpesh jemi marrës ose dërgues të mesazheve të ndryshme bindëse, që synojnë të bëjnë që të preferojmë  një mundësi dhe të lëmë një tjetër.

Sidoqoftë, thekson psikologu dhe profesori Robert Cialdini në një artikull të botuar në Harvard Business Review Italy, “bindja maksimale arrihet përmes paragjykimit më të mirë të mundshëm, domethënë praktikës së bërjes së njerëzve që të pajtohen me mesazhin përpara se ta njohin atë çfarë përmban”.

Edhe pse mund të duket “një formë magjie”, në të vërtetë është një çështje që është studiuar prej kohësh nga studiuesit që merren me shkencat e sjelljes.

Si funksionon? “Duke përqendruar së pari vëmendjen e njerëzve në një koncept të vetëm” – shembujt janë të shumtë, veçanërisht në sektorin e shitjeve – “ne i shtyjmë ata t’i japin vlerë më të madhe mundësive që do të pasojnë menjëherë pas kësaj,” shpjegon ai.

E gjithë kjo, përfundon psikologu, mund të përmblidhet në një fjali: “për të marrë maksimumin, nuk është vetëm çështje e asaj që ju bëni, por e asaj që bëni përpara se të bëni atë që bëni”.

 

 

Burimi / https://www.linkedin.com/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top