FB

October 11, 2021 | 8:19

Zgjedhja e kirurgjisë për kancerin e gjirit mund të ndikojë në cilësinë e jetës së të mbijetuarve të rinj

 

Lloji i operacionit që zgjedhin gratë e reja me kancer gjiri në fazat e hershme, mund të ndikojë në cilësinë e tyre të jetës vite më vonë, sipas një studimi të ri. Gratë që kishin hequr një ose të dy gjinjtë me kirurgji (një mastektomi e njëanshme ose dypalëshe) kishin rezultate më të ulëta në një studim të cilësisë së jetës, duke treguar cilësinë më të keqe të jetës, sesa gratë që kishin kryer operacionin për të hequr vetëm tumorin dhe disa inde të shëndetshme aty pranë ( kirurgji për ruajtjen e gjirit), zbuluan studiuesit.

1

Studiuesit dërguan një pyetësor të quajtur BREAST-Q tek 560 të rinj të mbijetuar nga kanceri i gjirit (40 vjeç ose më të rinj në kohën e diagnozës) për ta plotësuar si pjesë e ndjekjes së tyre. Gratë u pyetën për disa tema, përfshirë ndjesinë e tyre me gjinjtë e tyre pas operacionit, mirëqenien psikosociale (p.sh. nivelet e ankthit) dhe mirëqenien seksuale. Në secilën nga këto zona, përgjigjet ndryshonin në varësi të faktit nëse një grua kishte kryer operacion për ruajtjen e gjirit, mastektomi të njëanshme ose mastektomi dypalëshe. Gratë që iu nënshtruan një mastektomie të ndjekur nga terapia me rrezatim raportuan rezultatet më të ulëta, duke treguar cilësinë më të keqe të jetës, sipas rezultateve të publikuara në JAMA Surgery më 1 shtator.

“Zgjedhjet kirurgjikale që bëjnë gratë me kancer gjiri mund të kenë një ndikim në cilësinë e jetës së tyre afatgjatë,” tha Laura Dominici, MD, kirurge në Qendrën e Kancerit Dana-Farber Brigham, e cila drejtoi studimin. “Si klinikë, ne duhet të kemi biseda me pacientët tanë në lidhje me opsionet kirurgjikale, në mënyrë që t’i ndihmojmë ata të kuptojnë se si trajtimi që ata zgjedhin mund të ndikojë në cilësinë e jetës së tyre,” tha Dr. Dominici.

 

Zgjedhja e një strategjie të trajtimit kirurgjik

Gratë e diagnostikuara me kancer gjiri në fazat e hershme shpesh kanë një zgjedhje të trajtimeve kirurgjikale. Studimet kanë treguar se qasjet e ndryshme kirurgjikale kanë norma të ngjashme mbijetese dhe rreziqe të krahasueshme të rikthimit të kancerit. Komplikimet kirurgjikale, megjithatë, ndodhin më shpesh me mastektomi sesa me kirurgjinë për ruajtjen e gjirit. Përkundër rezultateve të ngjashme, një numër në rritje i grave në Shtetet e Bashkuara me kancer gjiri në fazat e hershme zgjedhin mastektominë. Kjo përfshin gratë me kancer të fazës së hershme në njërin gji që zgjedhin t’i nënshtrohen një mastektomie profilaktike kontralaterale operacioni Exit Disclaimer, i cili heq gjoksin tjetër (të shëndetshëm).

1

Në të vërtetë, shumica e pjesëmarrësve në studim kishin kancer gjiri në fazat e hershme, dhe shumë prej tyre do të kishin qenë kandidatë për kirurgji për ruajtjen e gjirit, siç është lumpectomia, shpjegoi Dr. Dominici. Sidoqoftë, 72% zgjodhën të bëjnë një mastektomi (20% zgjodhën mastektomi të njëanshme dhe 52% zgjodhën dypalëshe) dhe 28% zgjodhën të kishin një operacion për ruajtjen e gjirit.

Pjesëmarrësit e studimit plotësuan pyetësorin BREAST-Q një mesatare prej 5.8 vjet pas diagnozës së tyre të kancerit. Shumica ishin të Bardhë, të martuar, raportuan se ishin të kënaqur financiarisht dhe kishin një edukim kolegji. Pyetësori u kërkon pacientëve të vlerësojnë një sërë çështjesh në një shkallë nga 0 në 100, me rezultate më të larta që përfaqësojnë një rezultat më të favorshëm.

Në fushën e kënaqësisë së gjirit, BREAST-Q pyet gratë se sa mirë ndihen kur krahasojnë gjinjtë e tyre, si ndihen në prekje dhe si duken brenda dhe jashtë veshjeve. Pyetësori gjithashtu pyet për besimin e gruas në mjediset shoqërore, shëndetin emocional dhe vetëvlerësimin.

 

Përfshirja e Rezultateve të Studimit në Këshillimin e Pacientëve

Rezultatet nga studimi i ri duhet të përfshihen në këshillimin e pacientëve, shkroi Monica Morrow, MD, kirurge gjiri në Memorial Sloan Kettering Cancer Center, në një editorial. Rezultatet më të ulëta të cilësisë së jetës pas mastektomisë në krahasim me terapinë për ruajtjen e gjirit duhet të përfshihen në diskutimet mbi meritat e mastektomisë kundrejt terapisë për ruajtjen e gjirit, shtoi Dr. Morrow.

3

Ajo vuri në dukje se gratë me kancer gjiri në fazat e hershme, kanë një rrezik të ulët të zhvillimit të kancerit në gjirin tjetër (kundralateral). Ky informacion duhet t’u transmetohet pacientëve së bashku me mungesën e përfitimit të mbijetesës dhe rrezikun më të lartë të ndërlikimeve kirurgjikale me mastektomi, shkroi ajo. “Rekomandimi i një kirurgu kundër mastektomisë profilaktike kontralaterale është një parandalues i fuqishëm kundër përdorimit të procedurës,” shkroi ajo.

 

Tendencat në Kirurgjinë e Kancerit të Gjirit

Ashtu si mastektomitë janë bërë më të zakonshme, përdorimi i terapisë me rrezatim pas mastektomisë është rritur gjithashtu. Duke pasur parasysh këto tendenca, gjetja e studimit për uljen e kënaqësisë së gjirit tek gratë që i nënshtrohen mastektomisë – dhe veçanërisht midis atyre që marrin terapi rrezatimi pas rindërtimit të gjirit – janë “shqetësuese”, shkruan studiuesit.

Rezultatet e këtij studimi theksojnë rëndësinë e kryerjes së hulumtimit mbi të mbijetuarit nga kanceri, në mënyrë që gratë që marrin në konsideratë kirurgjinë e gjirit të mund të informohen në lidhje me çështjet e cilësisë së jetës, tha Emily Tonorezos, MD, drejtoreshë e Zyrës së NCI për Mbijetesën e Kancerit.

2

 

Përgatiti Orjona Tresa / Burimi cancer.gov

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
[email protected] / Cel: 0684022192
[email protected] / Cel: 0688019400

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top