Këshilla & Arsye

February 11, 2020 | 8:24

10 simptomat që shfaqen menjëherë pas konsumit të tepërt të alkoolit

Edhe pse ka shumë fushata ndërgjegjësimi për të informuar se sa i dëmshëm është alkooli për shëndetin tonë, ka ende shumë njerëz që abuzojnë me alkoolin. Por çfarë ndodh me trupin tonë kur marrim një përqindje të lartë të alkoolit?

  1. Alkooli shkakton pabarazi në nivelin e sheqerit

Pas marrjes së pijeve alkoolike, niveli i sheqerit në gjak bie ose rritet në sasi shumë të larta. Kjo shkakton dobësi, të përziera dhe vështirësi në orientim.

  1. Ndryshim i ritmit të zemrës

Konsumi i tepërt i pijeve alkoolike mund të shkaktojë një rritje të aktivitetit të zemrës. Toksinat e pranishme në alkool kalojnë shpejt në rrjedhën e gjakut, duke dëmtuar sistemet e ndryshme të trupit dhe zemrës.

  1. Skuqje e lëkurës

Alkooli rrit vazodilimin, duke shkaktuar një skuqje mjaft të dukshme në lëkurë, si dhe një ndryshim në temperaturën e trupit dhe djersitje më të lartë.

  1. Shikim i paqartë

Vizioni bëhet i paqartë pasi toksinat që kalojnë nëpër rrjedhën e gjakut zvogëlojnë shikimin. Marrja e tepërt e pijeve alkoolike, nëse zgjatet me kalimin e kohës, dëmton shëndetin e syve.

  1. Mungesa e koordinimit

Nëse gjatë një mbrëmje konsumohet shumë alkool, është e rrallë që personi të menaxhojë aftësitë e tij të koordinimit. Trupi humbet ekuilibrin dhe ka një ulje të reflekseve të tij me një rritje më të madhe të rënies ose aksidenteve serioze.

  1. Problemet me tretjen

Alkooli ndryshon pH natyral të stomakut dhe mund të shkaktojë acarim dhe inflamacion të rreshtimit të mukozës së stomakut i cili mbron nga aciditeti i lëngjeve të stomakut. Kjo çon në një rrezik të rritur të gastritit dhe refluksit gastroesophageal. Nëse zgjatet me kalimin e kohës mund të shkaktojë formimin e ulçerave duodenale, kancerin e stomakut dhe / ose ezofagut.

  1. Dehidratim

Veshkat vuajnë shumë nga konsumimi i lartë i alkoolit. Këto funksionojnë më shumë për të qenë në gjendje të eliminojnë toksinat përmes urinës. Në këtë mënyrë ka një humbje më të madhe të lëngjeve dhe mineraleve të rëndësishme për ruajtjen e hidratimit të saktë të trupit.

  1. Dhimbje koke

Dhimbja e kokës që shfaqet ditën pas pirjes është për shkak të marrjes së lartë të toksinave dhe vështirësive të metabolizmit për të qenë në gjendje të eliminojë gjithçka. Është normale që në orët pas pijes muskujt janë më të tensionuar, duke shkaktuar dhimbje të forta si migrena.

  1. Të vjella

Të përzierat dhe të vjellat janë simptomat kryesore që shfaqen kur merrni sasi të mëdha alkooli sepse acarimi ndodh në stomak.

  1. Probleme me mëlçinë

Mëlçia është organi më i rëndësishëm që mund të metabolizojë substancat që përmbajnë alkool. Për këtë arsye, tepricat mund të çojnë në dëmtimin e saj. Nëse konsumimi i tepërt i alkoolit ndodh vazhdimisht, mund të prodhojë cirrozë të mëlçisë.

Gjithmonë mësoni të menaxhoni konsumimin e alkoolit. Për gratë lejohet një njësi alkoolike në ditë, për meshkujt 2-3 njësi në ditë.

 

 

Burimi / https://www.pianetadonne.blog/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top