Mirëqenie

January 7, 2021 | 8:45

2021 duhet të jetë viti që ne të gjithë të luajmë përsëri si fëmijë

Në 2021, ne jemi duke u përqendruar në gëzim. Pas vitit që kemi pasur, kultivimi dhe festimi i momenteve të vogla të lumturisë janë thelbësore për mirëqenien e qëndrueshme. Në javët e ardhshme, ne do të qeshim, do të përjetojmë gjëra të reja dhe do të rimodelojmë aspektet e jetës së përditshme.

Në fillimet e pandemisë, familjet në mbarë botën u kthyen në argëtimet e fëmijëve. Shitjet e Lego-ve u rritën shumë, birësimet e kafshëve shtëpiake u rritën dhe deri në nëntor kishte një mungesë globale të puzzle. Përtej sigurimit të një arratisje të shkurtër nga realiteti, këto aktivitete të gjalla na kujtuan se ishte e mundur të ndjejmë përsëri gëzim edhe nga 6 metra larg.

Pasi biseduam me psikologen e familjes Nicole Beurkens, ne jemi të bindur se ky kthim në lojën e fëmijëve është një trend që duhet të praktikohet edhe gjatë vitit të ri.

Çfarë mund të na mësojnë fëmijët për gëzimin dhe lojën

Të pa ngarkuar nga barra e moshës madhore, Beurkens shpjegon se fëmijët në të vërtetë janë të mirë për të gjetur gëzim kudo që të shkojnë. “Fëmijët nuk kanë përgjegjësitë e të rriturve, kështu që ata tërheqin vëmendjen për të përdorur kohën e tyre në mënyra që sjellin kënaqësi dhe plotësojnë nevojat e tyre,” thotë ajo. Mungesa e detyrave, shpërqendrimet dhe kërkesat për kohën e tyre, fëmijët e vegjël priren gjithashtu të jenë më të kujdesshëm për rrethin e tyre. “Ata i vërejnë gjërat e vogla që përjetojnë në jetë dhe kënaqen me to,” shton Beurkens.

Shpesh, fëmijët do të përdorin lojën dhe lëvizjen për të përpunuar dhe rregulluar emocionet e tyre. Kjo është një aftësi nga e cila mund të përfitojnë të rriturit – veçanërisht gjatë periudhave kaq të vështira emocionale.

“Lojëra, megjithëse mund të duket ndryshe për të rriturit, i jep mendjes liri të eksplorojë dhe të punojë përmes ndjenjave dhe përvojave të pakëndshme dhe gjithashtu mund të shërbejë si një shpërqendrim i dobishëm”, thotë Beurkens. “Si të rritur, një nga mënyrat më të mira për të ulur stresin është të ngadalësojmë dhe të jemi më të vëmendshëm, duke u marrë me gjëra që na sjellin gëzim në mënyrat më të vogla gjatë gjithë ditës sonë.”

Si të lidheni me fëmijën tuaj të brendshëm dhe të gjeni më shumë gëzim këtë vit

“Strategjitë për vetë-kujdes, rilidhja me fëmijën tonë të brendshëm dhe sjellja e gëzimit në jetën tonë është më e rëndësishme se kurrë më parë”, thotë Beurkens.”Përcaktoni një kohë të lirë në orarin tuaj të përditshëm, qoftë edhe 15 minuta, për t’u përfshirë në një aktivitet që e keni dashur si fëmijë ose nuk e keni bërë prej kohësh. Aq më mirë nëse lëvizni trupin ose përkulni muskujt tuaj mendorë, përfundoi Beurkens.

Këtu janë disa ide se si të luani këtë vit, pavarësisht nëse keni ose jo fëmijë:

 • Sfidoni një mik në një luftë me top dëbore.
 • Bëni një fotografi, ose mësoni një zanat.
 • Blini një libër për t’u ngjyrosur, për të rritur.
 • Lundroni ose luani në shesh lojërash.
 • Ndërtoni një njeri prej dëbore.
 • Luani me veshje.
 • Vallëzoni me një këngë të preferuar.
 • Lexoni një libër komik.
 • Ndërtoni diçka me Lego.
 • Bëni një banjë me flluska.
 • Bëni një lëvizje gjimnastike
 • Ndërtoni një fortesë.
 • Luaj vigani-shkurtabiqi ose një lojë tjetër aktive.
 • Mësoni një instrument muzikor.

Përveç zhytjes në këto aktivitete të miratuara nga fëmijët, Beurkens thotë se ka tre zakone që mund t’ju lidhin me fëmijën tuaj të brendshëm dhe t’ju ndihmojnë të lehtësoni stresin gjatë rrugës:

 1. Qeshni më shpesh edhe nëse në fillim është e detyruar

“Hulumtimet tregojnë se akti i të qeshurit bën që ne të ndjehemi vërtet më të lumtur dhe të relaksuar. Fëmijët qeshin shumë, prandaj qeshni me ta ose vetë… edhe nëse nuk ju pëlqen fillimisht,” rekomandon ajo. Ashtu si bërja e 10,000 hapave ose ngrënia e disa racioneve perime, përpiquni të qeshni me diçka që përpiqeni të bëni çdo ditë, për të qëndruar të shëndetshëm.

 1. Vini re gjërat e vogla

Për një kthim të shpejtë në fëmijëri, Beurkens thotë që të bëni një shëtitje nëpër shtëpinë tuaj dhe ta bëni atë siç mund të bëjë një fëmijë. “Çfarë shihni, dëgjoni, nuhatni dhe ndjeni?, pyet ajo. “Cila prej atyre gjërave ju sjell gëzim?” Ky është gjithashtu një ushtrim i shkëlqyeshëm për t’u provuar jashtë.

 1. Lëvizni trupin tuaj rregullisht

“Ju nuk keni nevojë të bëni një program të thelluar ushtrimesh për të marrë përfitimet e lëvizjes “, thotë Beurkens. “Merrni një sugjerim nga fëmijët dhe thjesht ngrihuni dhe lëvizni, veçanërisht kur ndiheni më të stresuar ose të zemëruar”. Ajo rekomandon që të vallëzoni nën shoqërinë e një kënge optimiste ose të bëni një shëtitje rreth shtëpisë, pasi çdo lloj lëvizjeje mund të përmbytë trurin me hormone të lumtura.

Këto ditë, bota është mjaft e rënduar. Këto këshilla na kujtojnë se rutina jonë e mirëqenies është një gjë që nuk ka nevojë të jetë kaq serioze.

 

 

 

Burimi / https://www.mindbodygreen.com/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top