Mirëqenie

November 14, 2020 | 8:10

5 arsye për të ngrënë më shumë kripë

Kripa ka marrë një reputacion vërtet të keq në të kaluarën dhe tani duket se ka shumë konfuzion nëse kripa është e shëndetshme apo jo. Është e rëndësishme të theksohet se lloji i kripës bën një ndryshim të madh nëse është e shëndetshme apo jo. Shumë nga studimet në lidhje me marrjen e natriumit janë bërë me kripëra jo të plota.

Ashtu si:

Prodhimi konvencional nuk është i njëjtë me prodhimin organik;

Peshku i rritur në fermë nuk është i njëjtë me peshqit e egër të kapur;

Yndyra trans e hidrogjenizuar nuk është e njëjtë me acidet yndyrore me zinxhir të mesëm që gjenden në vajin e kokosit

Kripa e tryezës e bërë nga njeriu nuk është e njëjtë me kripën natyrore të pasur me minerale. Kripa e vërtetë ka shumë role të rëndësishme në trup dhe shmangia e saj mund të jetë problematike.

Kripë tryeze = E keqe!

Kripa e tryezës, e cila është 97% Klorur natriumi (NaCl) është prodhuar kimikisht, e zbardhur dhe pa shumicën e ushqyesve. Në shumë raste ajo përmban gjithashtu Alumin, i cili lidhet me sëmundjen Alzheimer dhe probleme të tjera në trup. Kjo lloj kripe nuk gjendet natyrshëm dhe në fakt, kur peshqit e rritur në ujë të kripur vendosen në ujë të kripur të bërë me kripë tryezë…ata ngordhin.

Kjo lloj kripe është gjithashtu pa mineralet e shumta që i duhen trupit… kështu që është mirë ta shmangni atë. Nëse keni kripë tryeze rreth shtëpisë tuaj, unë do t’ju rekomandoja që të ndaloni së përdoruri atë menjëherë. Mos e hidhni…mund ta përdorni për pastrimin natyror dhe trajtimin e njollave. (Thjesht mos e hani!)

Kripë e vërtetë = Mirë!

Kura për çdo gjë është uji i kripur, kripa e vërtetë është e shëndetshme, e nevojshme dhe e mirë. Merrni parasysh këtë: trupi përmban përqendrime të larta të shumë mineraleve dhe ushqyesve, dhe ndërsa ka nevojë për ujë, ai gjithashtu duhet të ketë përqendrimin e duhur të këtyre lëndëve ushqyese në kocka, gjak dhe organe për të funksionuar si duhet. Një personi nuk mund t’i jepet një ujë i thjeshtë, ai duhet të përmbajë një ekuilibër të kujdesshëm të mineraleve, përfshirë kripën!

Pse duhet të hani më shumë kripë?

Këtu janë pesë arsye për të cilat duhet të siguroheni që konsumoni mjaftueshëm kripë të shëndetshme:

Për ndjeshmërinë ndaj insulinës: “Lidhja” midis marrjes së kripës dhe problemeve kardiovaskulare po merr shumë vëzhgim kohët e fundit. Në të njëjtën kohë, studimi tregon një lidhje midis konsumit të ulët të kripës dhe rezistencës ndaj insulinës. Me rritjen e niveleve të problemeve që lidhen me sheqerin në gjak, ky është një faktor i rëndësishëm për t’u marrë parasysh.

Hidratimi: Unë pi Sole (ujë i kripur) çdo mëngjes për rritjen e energjisë, zvogëlimin e simptomave të alergjisë dhe hidratimin. Kripa (dhe mineralet e tjera të pranishme në kripërat natyrore) janë thelbësore për hidratimin e duhur.

Për jetëgjatësinë: Marrja e ulët e kripës në të vërtetë lidhet me jetëgjatësinë më të shkurtër. Chris Kresser shpjegon: “Një amerikan mesatar konsumon rreth 3700 miligram natrium në ditë. Kjo vlerë ka mbetur konstante për pesëdhjetë vitet e fundit, përkundër rritjes së niveleve të presionit të lartë të gjakut dhe sëmundjeve të zemrës. Si krahasim, Japonezët, me një nga pritjet më të larta të jetës në botë, konsumojnë mesatarisht 4650 miligramë natrium në ditë dhe kanë një rrezik më të ulët të sëmundjeve kardiovaskulare sesa shumica e vendeve të tjera të zhvilluara.”

Për hormonet: Nga Mark Apple Daily: “Së pari, kripa përshpejton pastrimin e kortizolit nga gjaku. Sa më shpejt të pastroni kortizolin, aq më shpejt shëroheni nga një stresues. Nëse kortizoli zgjat, ju “qëndroni të stresuar”. Së dyti, ka prova që stresi rrit oreksin e kripës. Tek minjtë laboratorikë, aktivizimi i sistemit nervor simpatik nga një stresues bën që ata të preferojnë ujin e kripës sesa ujin e thjeshtë. Gjetje të ngjashme janë vërejtur edhe tek minjtë që i nënshtrohen stresit. Tek njerëzit, periudhat akute të stresit nuk duket se rrisin oreksin e kripës, por stresi kronik rrit marrjen e ushqimit të kripur, të papërpunuar.”

Tretja: Në një shënim personal, unë kam vërejtur një përmirësim të madh në tretjen time që kur shtova Sole (ujë të kripur) çdo mëngjes, dhe lajmet e fundit po mbështesin këtë ide. Nga ky artikull: “Kripa luan një rol parësor në proceset e tretjes dhe thithjes. Kripa aktivizon një enzimë në gojë të quajtur amilazë e pështymës. Në këtë pikë, kripa lejon sythat tuaj të shijojnë ushqimin. Gjithashtu kripa luan një rol në tretjen e ushqimit duke ndihmuar në shpërbërjen e tij. Kripa krijon gjithashtu acid klorhidrik. Acidi klorhidrik është një sekretim shumë i rëndësishëm tretës, i cili vesh muret e stomakut.”

Çfarë lloj kripe?

Lloji i kripës së konsumuar është me të vërtetë i rëndësishëm kur flitet për përfitimet shëndetësore. Ekziston një ndryshim i jashtëzakonshëm midis kripës Himalaje e cila përmban 93 minerale shtesë dhe kripës së rregullt të tryezës e cila krijohet në një laborator dhe përmban vetëm dy.

Kripë Himalaje– Ka një aromë shumë më të butë se kripa tradicionale dhe pasi e kam përdorur për disa muaj, kripa e tryezës ka një shije të hidhur për mua. Kjo kripë vjen nga dyqanet e lashta të kripës në malet Himalaje, gjithashtu ka edhe llamba të bëra nga kjo lloj kripe.

Kripë Redmond– Gjithashtu nga shtretërit e lashtë të kripës. Kripa Redmond ka aromë më të butë se të gjitha kripërat e tjera, shpesh përdoret në gatimin e pjatave ku duam vetëm të shtojmë pak shijen, por në të vërtetë nuk ndihet kripa.

 

 

 

Burimi / https://mint.differind.com/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top