Në fokus

July 6, 2020 | 8:04

Çfarë ndodh me trupin tonë kur pimë shumë

Nuk ka sasi “të sigurt” të konsumit të alkoolit për shëndetin. Më së shumti mund të flasim për një rrezik të ulët: për burrat dy gota në ditë dhe gjysmën për gratë

Duket si shpirti i festës, por në realitet është substanca që më shumë se çdo gjë tjetër shkakton dëme sociale: ndarje, akte kriminale, humbje të punës etj., këto janë vetëm disa nga ngjarjet që shoqërojnë abuzimin me alkoolin. Për të mos përmendur ndikimin në shëndetin e vetë personit dhe shpesh në atë të të tjerëve.

Vetëm mendoni për aksidentet rrugore: një ose dy gota janë të mjaftueshme për të ngadalësuar aftësinë për të reaguar ndaj stimujve të jashtëm dhe për të rritur rreziqet e drejtimit. “Kjo është pikërisht një nga arsyet pse nuk mund të përcaktohet një sasi e rekomandueshme ose” e sigurt “e konsumit të alkoolit për shëndetin – tregon Emanuele Scafato, drejtore e Observatorit Kombëtar të Alkoolit të Institutit të Lartë të Shëndetit dhe të Qendrës Kombëtare të varësisë dhe Dopingut.

Më së shumti, ne mund të flasim për sasi “me rrezik të ulët”, d.m.th një sasi alkooli që të mos tejkalohet çdo ditë: 20 gram për burra (rreth dy gota) dhe 10 gram për gratë dhe ato mbi 65 vjeç. Çdo sasi është e rrezikshme për të rinjtë, për të cilët këshillohet që të mos konsumojnë alkool deri në moshën 18-21 vjeç ”.

Roli i mëlçisë

Si ndikon alkooli në trup? ”Kur flasim për alkoolin që përmbahet në pije alkoolike, i referohemi etanolit, një molekulë mjaft e vogël, e aftë të depërtojë shpejt në qarkullimin e gjakut dhe, përmes tij, të përhapet në të gjithë trupin. Mëlçia është organi që ka si detyrë ta shkatërrojë dhe metabolizojë atë, gjë të cilën e bën kryesisht përmes një substancë të veçantë, enzimës së dehidrogjenazës së alkoolit, e cila “çmonton” molekulën e saj. Derisa mëlçia të ketë përfunduar “tretjen” e tij, alkooli vazhdon të qarkullojë, duke u përhapur në organe të ndryshme, veçanërisht në tru, duke e dëmtuar atë. Shpejtësia me të cilën mëlçia largon alkoolin nga gjaku ndryshon nga individi në individ dhe është afërsisht gjysma e një gote pije alkoolike në orë. Aktiviteti i dehidrogjenazës së alkoolit nuk është i njëjtë për të gjithë. Normalisht është më pak tek gratë dhe të moshuarit, joefektive tek të rinjtë deri në moshën 18-21 vjeç”.

Efektet kancerogjene dhe psikotrope

Cilat janë efektet e alkoolit? “Përveç që është toksik, alkooli ka një efekt kancerogjen dhe është një substancë psikotrope, e cila vepron negativisht në funksionet kontrolluese konjitive dhe superiore të trurit dhe mund të çojë në varësi. Gjithashtu është një molekulë jo ushqyese, por ka aq shumë kalori saqë duke pirë çdo ditë dy gota më pak alkool, mund të humbni 7-8 kilogramë në një vit. Në trup, alkooli dëmton drejtpërdrejt qelizat e shumë organeve, më të prekurit prej të cilëve janë mëlçia dhe sistemi nervor qendror. Gjatë adoleshencës alkooli mund të rrezikojë përgjithmonë zhvillimin e trurit dhe rreziku i konsumit të dëmshëm dhe varësisë ka më shumë të ngjarë të bazohet në paaftësinë metabolike.

Ne gjithashtu nuk duhet të harrojmë efektin e dëmshëm të përdorimit të alkoolit në shëndetin e foshnjës gjatë shtatzënisë. Në të vërtetë, alkooli arrin tek fetusi përmes placentës duke shkaktuar deficite të rritjes, deficite neurologjike dhe psikosociale. Konsumimi i alkoolit është ndër faktorët e parë që ndikojnë në uljen e jetëgjatësisë dhe që është në gjendje të favorizojë kancere të ndryshme (gojë, ezofag, mëlçi, sinus, stomak, etj.), të shkaktojë goditje në tru, aritmi kardiake, sëmundje e papritur e arterieve, çrregullime të humorit dhe shumë probleme të tjera sociale dhe shëndetësore”.

 

 

Burimi / https://www.corriere.it/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Drejtor Marketingu - Geart Shehu: 0682097486
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
Boana Shenjtolli: 0694767053
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top