Në fokus

October 16, 2020 | 8:24

Coronavirus / A mund të parashikojë grupi juaj i gjakut sa rëndë do të prekeni nga COVID-19?

Hulumtimet e reja klinike sugjerojnë se lloji i gjakut i një personi mund të ndikojë në sëmundjen e rëndë që mund të kenë nëse preken nga COVID-19. Në çfarë bazohet kjo hipotezë dhe a e njihni grupin tuaj të gjakut?

Studiuesit nga Spitali Universitar Odense vëzhguan regjistrin shëndetësor danez të mbi 473,000 individëve që ishin testuar pozitivisht për COVID-19. Këto të dhëna u krahasuan me një grup kontrolli prej më shumë se 2.2 milion nga popullsia e përgjithshme. Ata zbuluan se njerëzit me grupin e gjakut O kishin më pak mundësi infektimi me COVID-19 sesa grupet e tjera të gjakut.

Njerëzit me grupin e gjakut A, B dhe AB kishin norma të ngjashme të infeksioneve. Dr. Torben Barington, autori kryesor i studimit, tha: “Është shumë e rëndësishme të merret parasysh grupi i gjakut sepse prevalenca e llojit të gjakut mund të ndryshojë shumë në grupe të ndryshme etnike dhe vende të ndryshme.

“Danimarka është një vend i vogël, etnikisht homogjen, me një sistem shëndetësor publik dhe një regjistër qendror për të dhënat laboratorike. Pra, kontrolli ynë është i bazuar në popullsi, duke u dhënë gjetjeve tona një themel të fortë.”

Shkencëtarët nga Universiteti i British Columbia zbuluan rezultate të ngjashme duke ekzaminuar llojin e gjakut të 95 pacientëve, të sëmurë rëndë me COVID-19.

Bazuar në një spital në Vancouver, studiuesit vunë re se si njerëzit me grupe të gjakut A dhe AB kishin rrezik më të lartë të zhvillonin simptoma të rënda sesa grupi i gjakut O ose B. Njerëzit me grupet e gjakut A dhe AB kishin më shumë gjasa të kërkonin frymëmarrje të komanduar dhe dializë për dështimin e veshkave. Këto rezultate sugjerojnë që njerëzit në grupet e gjakut A dhe AB kanë një rrezik në rritje të mosfunksionimit të organeve për shkak të COVID-19. I njëjti grup gjithashtu qëndroi në njësitë e kujdesit intensiv për një kohë më të gjatë se mesatarja.

Dr. Mypinder Sekhon, autori kryesor i studimit, tha: “Pjesa unike e studimit tonë është përqendrimi në efektin e ashpërsisë së grupit të gjakut në COVID-19”. Ai shtoi: “Ne kemi vërejtur dëmtime të mushkërive dhe veshkave dhe në studimet e ardhshme, ne do të dëshirojmë të ngacmojmë efektin e grupit të gjakut dhe COVID-19 në organet e tjera”.

Të dy punimet kërkimore u botuan në revistën Blood Advances – duke u mbështetur në hipotezën se grupi i gjakut ka rëndësi. NHS sqaroi se grupi i gjakut të një personi përcaktohet nga gjenetika dhe identifikohet nga antitrupat dhe antigjenet në gjak. Antitrupat janë proteina që gjenden në plazmë – dhe ato janë një pjesë e mbrojtjes natyrore të trupit tuaj, duke alarmuar sistemin imunitar ndaj pushtuesve të huaj.

Antigjenet janë molekula të proteinave që gjenden në sipërfaqen e qelizave të kuqe të gjakut. Grupi më i zakonshëm i gjakut në MB është grupi i gjakut O – që përbën 48% të popullsisë. Në grupet e gjakut A, B, AB dhe O, njerëzit mund të kenë një antigjen RhD ose jo. Kjo më tej ndan grupin e gjakut në tetë lloje, me secilin grup të gjakut ose RhD pozitiv ose RhD negativ. Për shembull, grupi i gjakut Rh pozitiv ndryshon nga grupi i gjakut Rh negativ.

 

 

Burimi / https://www.express.co.uk/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top