Në fokus

November 21, 2020 | 8:14

Coronavirus / Sa zgjat sëmundja tek fëmijët?

Me ardhjen e pandemisë, ka shumë pyetje që njerëzit po bëjnë në lidhje me Koronavirusin. Në fakt, meqenëse ky është një virus i ri, të dhënat në dispozicion të mjekëve dhe studiuesve nuk janë ende të mjaftueshme për të dhënë përgjigje përfundimtare.

Ajo që është shfaqur deri më tani, midis të dhënave dhe studimeve shkencore, është se fëmijët duket se preken më pak nga Sars-CoV-2. Edhe pse janë pozitivë për Covid-19, ata nuk kanë simptoma ose kanë forma mjaft të lehta. Në një studim të fundit, u tregua se si antitrupat e fëmijëve eliminojnë shumë shpejt virusin.

Sidoqoftë, pyetja që shumë prindër i bëjnë vetes është: sa zgjat Covid-19 tek fëmijët? Spitali Pediatrik Bambino Gesù ka një përgjigje për këtë…

Ja sa zgjat Covid-19 tek fëmijët

Ka pyetje të panumërta që kanë mbushur mendjet e prindërve që nga fillimi i pandemisë. Në fakt, shqetësimi për këtë sëmundje të re që ka prekur të gjithë botën ka qenë në qendër të të gjithëve për gati një vit. Në veçanti, për ata që kanë fëmijë ka shumë pyetje në lidhje me Coronavirusin e ri. Si zhvillohet, si transmetohet, cilat janë simptomat? Dhe jo më pak e rëndësishme sa zgjat Covid-19 tek fëmijët? Por edhe një tërë pyetjesh të tjera.

Në këtë rast, Spitali Pediatrik Bambino Gesù ka dhënë disa përgjigje të dobishme në lidhje me kohëzgjatjen e virusit tek fëmijët, duke deklaruar se: “Tek fëmijët është një sëmundje e lehtë që zakonisht zgjat më pak se një javë”. Kjo del nga literatura shkencore ndërkombëtare falë të dhënave të mbledhura gjatë këtyre muajve në të gjithë botën.

Fakti që Covid-19 ka një kohëzgjatje mjaft të shkurtër tek fëmijët “mund të jetë për shkak se në shumë fëmijë infeksioni nuk shkakton simptoma (është asimptomatik) dhe kur shkakton sëmundjen, simptomat janë zakonisht të lehta ose të moderuara si një ftohje, kollë dhe pak ethe. Fëmijët, ashtu si të rriturit, që kanë simptoma më të lehta të Covid-19 quhen asimptomatikë”.

Gjithashtu, tek fëmijët, ndryshe nga shumë të rritur që ndonjëherë përfundojnë në kujdes intensiv, simptomat janë të kufizuara në zgjatjen e një ose dy javëve edhe nëse “mesatarisht kohëzgjatja e sëmundjes është 4 ose 5 ditë”.

Pra, “në vend që të përqendrohemi në kohëzgjatjen e sëmundjes, është e rëndësishme të dini se si ta njihni atë dhe të shmangni ngatërrimin e Covid-19 me sëmundje të tjera (për shembull infeksionet bakteriale të traktit respirator) të cilat në disa raste mund të kërkojnë trajtim specifik” – vërejnë mjekët e Bambino Gesù.

 

 

Burimi / https://www.chedonna.it/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top