Dëshmi

November 3, 2020 | 9:49

Coronavirus shtyu dasmën time dy herë dhe nga kjo mora një mësim…

“A jeni të shqetësuar se ky virus mund të kërcënojë dasmën tuaj”, mbaj mend një mike që më dërgoi këtë pyetje në e-mail në Mars. Atë mbrëmje, i fejuari im dhe unë kishim injoruar të gjitha lajmet që flisnin për ndonjë virus. “Aspak, thjesht po ndikon në Azi”, u përgjigja me hidhërim, duke u shqetësuar se ajo nuk mund t’ia bënte një pyetje të tillë një nuseje që kishte 15 muaj që planifikonte me kujdes dasmën e saj dhe ishte në prag të numërimit të fundit.

Ashtu si shumë industri, askush nuk mund ta imagjinonte se si do të ishin dasmat në vitin 2020. Ndërsa ngjarjet u zhvilluan që nga ajo mbrëmje marsi, u bë e qartë se nuk do të ishim në gjendje të kishim ditën që e prisnim me padurim. Ne nuk mund të prisnim 130 të ftuar dhe një pikëpyetje e madhe u shfaq edhe për muajin e mjaltit në Sri Lanka.

Ngjarjet përparuan shumë shpejt dhe dasma jonë është shtyrë dy herë – një herë në maj dhe përsëri në tetor. Në maj, dasmat e çfarëdo forme nuk u lejuan dhe në tetor, dasmat lejoshin me 15 të ftuar, të cilët duhet të mbanin.

Ëndrrat e dasmave për mijëra çifte janë shembur, por duke menduar me optimizëm ka të ngjarë të ketë një vlerësim të shtuar për këto momente të gëzueshme në të ardhmen. Në fund të fundit dashuria që i ka mbijetuar një pandemie mund të jetë një arsye më shumë për të festuar. Dita jonë e madhe tani është planifikuar për vjeshtën e vitit të ardhshëm.

Jepini vetes kohë për të mbajtur zi për dasmën tuaj dhe pastaj vazhdoni

Unë prisja që sfida jonë më e madhe do të ishte dakordimi me motrën time për veshjet e shoqërueseve të nuses ose ndoshta gjetja e atyre veshjeve ndikojnë në uljen e barkut për veshjen time të dasmës dhe jo kaosi i furishëm i një pandemie në mbarë botën.

Dhimbja ishte e vërtetë. Disa njerëz mund ta shohin si të parëndësishme, por unë nuk do ta shihja ashtu. Në fillim u ndjeva e viktimizuar personalisht dhe u përlota kur festa ime e beqarisë u anulua. Njerëzit kanë bërë dasma për vite me radhë, a s’mund të priste disa muaj më shumë kjo pandemi, mendova me egoizëm.

Sidoqoftë, vështirësitë, izolimet, humbjet e vendeve të punës, problemet shëndetësore, qoftë drejtpërdrejt ose indirekt si rezultat i Covid-19, më bën që të kutoj se gjithçka ishte jashtë kontrollit tim dhe ishte më mirë që të bëja një hap prapa.

Vlen të frenosh nusen tënde të brendshme

Nëse dikush nuk mund të marrë pjesë në dasmën tuaj për një arsye mjaft të denjë – thonë që sapo kanë lindur, jetojnë në anën tjetër të botës ose kanë një përplasje martesore familjare – është e rëndësishme të mbani mend se kjo është vetëm një ditë dhe miqësitë e mira do të zgjasin vite. Në fakt, vonesa në datën tonë të dasmës më ka bërë më mirënjohëse për shumë njerëz në jetën time. Data fillestare e dasmës sonë provoi të ishte një përplasje me një mik të ngushtë, i cili jetonte në një vend tjetër dhe duhej të lindte një javë më parë. “Unë jam e sigurt që mund ta menaxhosh atë, thjesht një fluturim 18 orësh dhe foshnja mund të fle”, këmbëngula me naivitet.

Padyshim që si dikush që nuk ishte ende nënë, nuk mund ta kuptoja vërtet problemin e madh. Përgjatë uljeve dhe ngritjeve të pandemisë, kjo shoqe nuk mund të ketë qenë më e sjellshme dhe bujare me kohën e saj. Falë zotit, me këtë rast arrita të frenoj nusen time të brendshme.

Jini të drejtë ndaj furnitorëve tuaj

Shumë furnitorë janë të vetëpunësuar dhe do të kenë humbur punën gjatë pandemisë. Një furnizues ofroi të kthente paradhënien herën e parë që e anuluam, pasi nuk mund ta bënte datën e dytë. Unë refuzova dhe insistova se ishin paratë e tij. Ai tani është në gjendje të bëjë datën e tretë të dasmës dhe na ka bërë një marrëveshje më të mirë.

Industria e dasmave është goditur rëndë nga pandemia, e cila ka lënë mijëra biznese pa punë. Unë mendoj se njerëzit gjithmonë do të dëshirojnë të mblidhen së bashku dhe të festojnë dasma, por është e vështirë të dihet se kur do të rikthehet gjithçka në normalitet.

Ji fleksibël…por respekto kufijtë e tu

Kishim pritur 18 muaj për një martesë verore, por vendosëm të ishim me mendje të hapur për datat. Ne diskutuam kufizimet e qeverisë për numrat do të vendosëm dhe ato që nuk do të bënim. Njerëz të tjerë kanë shkuar përpara dhe kanë festuar ditën e tyre të veçantë në mes të pandemisë, por ne vendosëm që nuk ishte për ne – ne donim të vazhdonim ëndrrën për të pasur një dhomë plot me njerëz që duam të ndajnë momentin e veçantë me ne. Por gjithashtu ne nuk dëshironim t’i vinim mysafirët tanë në ndonjë rrezik për t’u prekur nga Covid-19, dhe kështu, nëse pandemia vazhdon, ne do të festojmë ditën tonë të madhe, me ndonjë kufizim të vendosur, vitin e ardhshëm.

Ne të gjithë mund ta imagjinojmë martesën. Unë mendoj se në këto kohë, është e rëndësishme të mbani mend se, me të vërtetë, dasmat janë një ditë kur i thoni betimet tuaja gjysmës tjetër – gjithçka tjetër është një bonus. Në thelb, dasmat siç i njohim mund të mos jenë të njëjtat për një kohë, por këto kohëra të pashënuara më kanë mësuar të jem edhe më mirënjohëse për të pasur një marrëdhënie të fortë.

 

 

Burimi / https://www.huffingtonpost.co.uk/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top