Në fokus

August 22, 2020 | 8:11

Coronavirus, studimi italian: “Një derivat i kolesterolit e bllokon atë”

Një grup shkencëtarësh italianë po studiojnë një derivat të kolesterolit, moelcola 27-hidroksikolesterol, i cili mund të jetë në gjendje të frenojë përsëritjen virale.

1

Një derivat i kolesterolit mund të jetë një armë për të luftuar koronavirusin: sipas një studimi të kryer nga një temë e shkencëtarëve italianë, një derivat mund të bllokojë Sars-Cov-2. Studiuesit kanë zbuluar se si molekula 27-hidroksikolesterol (27OHC), e pranishme në trup si një produkt fiziologjik i metabolizmit oksidues të kolesterolit, është në gjendje të frenojë përsëritjen virale në kulturat qelizore të infektuara me patogjenin përgjegjës për pandeminë globale.

Zbulimi është rezultat i një pune të koordinuar nga fillimi Panoxyvir, një kërkim nga Universiteti i Torinos, dhe premton implikime për terapinë Covid-19. Në studim, jo vetëm që ishte 27OHC një frenues i fortë i përsëritjes virale, por shkencëtarët gjithashtu vëzhguan një rënie të dukshme në këtë molekulë me veti antivirale në gjakun e pacientëve me Covid. Zbulimi i dyfishtë po botohet në internet në revistën shkencore ‘Redox Biology’.

Puna është rezultat i një bashkëpunimi multidisiplinar – i gjithi në italisht – midis Panoxyvir, Qendrës Ndërkombëtare për Inxhinierinë Gjenetike dhe Bioteknologjisë (Icgeb) të Triestes, e cila testoi molekulën në Sars-CoV-2 të izoluar nga individë të infektuar, dhe spitalin e Desio-Università di Milano Bicocca, e cila monitoroi nivelet e 27OHC në gjakun e njerëzve pozitivë asimptomatikë ose me Covid-19 të moderuar ose në gjendje të rëndë.

Panoxyvir ka kohë që është duke punuar mbi aktivitetin antiviral të spektrit të gjerë të 27OHC dhe ka demonstruar veprimin e tij mbi rinoviruset, agjentët kryesorë të ftohjes së zakonshme dhe rotaviruset, shkaku më i zakonshëm i gastroenteritit viral në vitet e para të jetës, me një mekanizëm që nuk synon drejtpërdrejt grimcat virale, por “modifikon përkohësisht faktorët e qelizës pritëse, të domosdoshme që viruset të replikohen”, shpjegojnë ekspertët.

Ndër autorët kryesorë të studimit, përveç themeluesve të Panoxyvir Giuseppe Poli, patolog i përgjithshëm, David Lembo dhe Andrea Civra, virologë të Universitetit të Torinos-Polo San Luigi Gonzaga, janë dhe Alessandro Marcello, virolog në Icgeb, dhe Valerio Leoni, biokimist klinik në spitalin Desio – Universiteti i Milano Bicocca.

“Biokompatibiliteti i lartë i molekulës, për shkak të origjinës fiziologjike të saj dhe shumëllojshmërisë ekstreme të viruseve të përhapura gjerësisht, e aftë si një antibiotik me spektër të gjerë të frenojë në rastin e infeksioneve bakteriale, e bëjnë 27OHC një kandidat për zhvillim të shpejtë paraklinike për të arritur sa më shpejt provat klinike mbi njerëzit dhe të propozojë vetë si një strategji antivirale plotësuese të vaksinave në trajtimin e pandemive aktuale, por edhe të ardhshme”, thuhet në një deklaratë nga universiteti i Torinos.

Përgatiti Orjona Tresa / Burimi: Today.it

#revistapsikologjia

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top