Në fokus

September 15, 2020 | 9:57

Coronavirus / Zbulohet mekanizmi që shkakton inflamacion te fëmijët

 

Çfarë e shkakton gjendjen e rëndë inflamatore tek fëmijët e prekur nga koronavirusi? Përgjigja u dha nga një studim i ri i kryer nga mjekë nga Spitali Pediatrik Bambino Gesù në Romë në bashkëpunim me kolegët nga Instituti Karolinska në Stokholm. Shkencëtarët kanë hedhur dritë mbi MIS-C, sëmundja e rëndë inflamatore e ngatërruar fillimisht me Kawasaki.

Edhe pse kanë simptoma të ngjashme, të dy sëmundjet kanë një përgjigje imunologjike të ndryshme të identifikuar nga studimi i ri. Sipas autorëve, kjo do të favorizojë jo vetëm diagnozën e hershme me teste specifike, por edhe trajtime specifike.

Fillimisht e ngatërruar me sëmundjen Kawasaki, MIS-C (Sindroma Inflamatore Multisystem tek Fëmijët) është një sëmundje inflamatore sistemike e shkaktuar tek fëmijët nga koronavirusi. Tani studiuesit kanë mundur të identifikojnë profilin e tij imunologjik dhe të njohin funksionimin e tij.

“Në fillimin e pandemisë SARS-CoV2, fëmijët duket se ishin pothuajse imunë ndaj pasojave të koronavirusit të ri. Duke ecur përpara, u bë e qartë se edhe ata, megjithëse në një mënyrë më pak serioze, mund të sëmureshin me COVID-19. Në disa raste, për fat të keq, fëmijët madje mund të zhvillojnë një formë të rëndë të inflamacionit sistemik, MIS-C, një gjendje e re që mund të lindë pas kontraktimit të koronavirusit. Pacientët e rinj të prekur përjetojnë vaskulit (inflamacion të enëve të gjakut) probleme të zemrës dhe zorrëve dhe një rritje sistematike të inflamacionit. Këto janë karakteristika pjesërisht të përbashkëta me një tjetër vaskulit – sëmundja Kawasaki – e cila në fillim na bëri të mendojmë për një lidhje shkakësore midis Kawasakit dhe infeksionit SARS-Cov2 “shpjegojnë autorët në deklaratë zyrtare.

Sidoqoftë, ato ishin dy sëmundje të ndryshme. Në studimin, të quajtur Kaktus, u përfshinë 101 fëmijë, nga të cilët 13 me COVID që zhvilluan formën inflamatore multisisteme, 41 me COVID, 28 me sëmundjen Kawasaki që u shfaq në epokën para-COVID dhe 19 të shëndetshëm.

Kështu doli që në të dy sëmundjet, Kawasaki dhe MIS-C, kishte një ndryshim në nivelet e citokinave (ndërmjetësuesit e inflamacionit) të përfshirë në përgjigjen imune. Megjithatë, kishte edhe ndryshime, për shembull interleukina 17a (IL-17a) u rrit veçanërisht tek fëmijët me sëmundjen Kawasaki por jo tek ata me COVID dhe MIS-C.

Për më tepër, ndryshe nga fëmijët me Kawasaki, ata që kishin zhvilluar MIS-C kishin gjithashtu një prani të lartë të auto-antitrupave, d.m.th. antitrupave të drejtuar kundër pjesëve të veçanta të indeve të zemrës ose substancave të vetë trupit, të cilat veprojnë kundër dy proteinave specifike (endoglina dhe RPBJ). Pikërisht këto auto-antitrupa janë në bazën e dëmtimit vaskular dhe të zemrës që karakterizon MIS-C.

“Gjithashtu nga pikëpamja qelizore, dallime thelbësore u shfaqën midis dy patologjive. Në fakt, fëmijët me COVID kanë një lloj të veçantë të limfociteve T (nëntipi i qelizave të bardha të gjakut përgjegjëse për mbrojtjen e trupit) me funksion imunitar të dëmtuar krahasuar me fëmijët me sëmundjen Kawasaki. Ky ndryshim është baza e inflamacionit dhe e prodhimit të antitrupave kundër zemrës”, vazhdojnë shkencëtarët.

Njohja e mënyrës në të cilën trupi i përgjigjet infeksionit do të lehtësojë diagnozën e hershme tek fëmijët me rrezik të zhvillimit të një forme të MIS-C.

“Këto rezultate përfaqësojnë gjithashtu një zbulim të rëndësishëm për zgjedhjen e saktë të protokolleve për trajtimin e inflamacionit sistemik në lidhje me infeksionin SARS-CoV2 dhe sëmundjen Kawasaki të bazuar dhe në prova shkencore” shpjegon Dr. Paolo Palma, udhëheqësi i studimit.

Shpresa të reja kundër një virusi me të cilin, ka shumë të ngjarë, që do të na duhet të jetojmë për një kohë të gjatë.

 

 

Burimi / https://www.greenme.it/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top