Në fokus

November 16, 2020 | 8:24

COVID-19: një studim mbi ndikimin socio-emocional

 

E gjitha është në trurin tonë. Sinjalet që udhëtojnë përmes korteksit paraballor dhe rajoneve të sistemit limbik për të arritur trungun e trurit dhe hipotalamusin. Sinjalet që gjatë bllokimit na shtynë të bënim flash mob, koret nga banesat, shfaqjen e flamurit kombëtar ose banderola me fjalët “Gjithçka do të jetë mirë”. Reagimet, megjithatë, mund të jenë gjithashtu të llojeve të ndryshme dhe tensioni që shoqëron stresin mund të bëjë që ngjarjet të marrin një rrjedhë tjetër: agresion i shtuar, intolerancë ndaj të rinjve, prirje për racizëm, mohim, komplot, madje edhe dhunë në familje, sidomos ndaj grave.

Këto janë fenomene që Laboratori i Neuroshkencës Intesa Sanpaolo Innovation Centre studioi dhe përshkroi në studimin e tij “Pandemia nga COVID-19: the ndikimi në mirëqenien socio-emocionale nga një perspektivë neuroshkencore” e cila shpjegon se çfarë ndodh në trurin tonë në situata frike dhe ankthi dhe jep informacion të vlefshëm për të shmangur situatat e vuajtjeve psikologjike.

1

Ankthi duhet të parandalohet dhe të luftohet me ekspertë të shëndetit mendor dhe shërbime të këshillimit psikologjik, por edhe ne mund të bëjmë shumë me sjelljen tonë. Duhet të vendosim një rutinë të përditshme me hapësira dhe kohë të dallueshme midis punës dhe aktiviteteve jo punuese, veprimeve rekreative dhe ushtrimeve fizike, pa harruar të kujdesemi për pamjen tonë.

Është gjithashtu e rëndësishme të ruajmë dimensionin tonë shoqëror. Të jetosh në grup ka qenë gjithmonë shumë e dobishme për njeriun: kjo është arsyeja pse masat distancuese, të panatyrshme për qenien njerëzore, mund të zgjojnë një ndjenjë të vetmisë dhe shqetësimit. Për ta luftuar atë, le të përpiqemi t’i telefonojmë familjes, miqve dhe kolegëve; ne mbajmë lidhje përmes forumeve dhe thirrjeve në grup.

Themeli neurologjik i shoqërisë sonë shpjegohet nga Neuroscience Lab: krahasuar me gjitarët e tjerë, primatët kanë tru më të madh: një tipar që lidhet gjithashtu me aftësinë për të menaxhuar marrëdhëniet shoqërore brenda një grupi. Kjo është arsyeja pse mbyllja e shkollave, vendeve publike, zyrave, organizimi i ri i familjes dhe izolimi shoqëror sjell me vete stres, rënie të humorit, nervozizëm, pagjumësi, konfuzion, mërzi.

Për më tepër, kundër ankthit, ne shmangim bërjen e planeve afatmesme dhe kufizojmë ekspozimin ndaj medias, duke zgjedhur me kujdes burimet e informacionit. Rreziqet dhe reagimet e alarmit dhe ankthit janë të lidhura me një rrjedhë sinjalesh që udhëtojnë përmes korteksit paraballor dhe rajoneve të sistemit limbik.

Përjetimi i situatave traumatike përfshin një aktivizim intensiv të amigdalës, një strukturë e trurit përgjegjëse për menaxhimin e reaksioneve të ankthit, e cila eksiton kaskadën dhe neurotransmetuesit e trurit, duke rezultuar në një bllok funksional të korteksit paraballor, i cili për këtë arsye nuk mund të kryejë më operacione të kujtesës, punës, vendimmarrje, ekzaminim të realitetit. Me fjalë të tjera, truri është aq i zënë me reagimin e tij të alarmit dhe vetëmbrojtjes sa nuk mund të përpunojë dhe interpretojë informacionin që merr. Prandaj krijohet blloku i racionalitetit dhe mbizotërimi i frikës.

Harta e gjenomës së virusit: kontributi i Laboratorit të Inteligjencës Artificiale

Përveç këtyre studimeve nga Laboratori Neuroscience, Intesa Sanpaolo Innovation Center i është bashkuar një aktiviteti kërkimor të aplikuar të Laboratorit të Inteligjencës Artificiale në bashkëpunim me laboratorin epidemiologjik të Spitalit Sacco në Milano për renditjen gjenomike të COVID-19. Shkencëtarët e të dhënave të laboratorit tonë në fakt kanë bërë të disponueshme aftësitë e tyre për të klasifikuar sekuencat gjenomike të virusit të mbledhura në spitale të ndryshme, duke përdorur makina me një fuqi të tillë dhe një shpejtësi llogaritëse që në një kohë shumë të shkurtër ishte e mundur të porositeshin, së bashku me studiuesit nga ‘Sacco Hospital, rreth 1500 sekuenca gjenomike dhe më pas gjurmimi i një peme të madhe gjenomike të Sars Cov2, duke identifikuar mutacionet dhe duke theksuar tre lloje të ndryshme të virusit. Një hap i rëndësishëm për të mësuar më shumë rreth pandemisë dhe për ta luftuar atë, por gjithashtu një shembull i bukur i bashkëpunimit publik-privat në kërkime.

Burimi Laboratori Shkencor i Inteligjencës Artificiale

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top