Marrëdhënie

September 17, 2020 | 8:03

Covid-19, pse duhet të flisni në telefon nëse doni lidhje intensive

Telefoni në një farë mënyre arriti të na tregojë se thjesht dëgjimi i një zëri miqësor mund të bëhet një lloj mekanizmi i aftë për të zmadhuar zemrën. Në këtë epokë të lidhjeve virtuale dhe sistemeve pak a shumë të përparuara të mesazheve, marrëdhënia me të tjerët lehtësohet nga shpejtësia e lëshimit të asaj që duam të themi. Por, në frontin psikologjik, ne kurrë nuk e harrojmë rëndësinë e zërit dhe fytyrës kur lidhjet duhet të jenë të afërta dhe me njerëzit që na interesojnë.

Shkurtimisht: le të mos mbështetemi vetëm në mesazhe nëse duam të kujdesemi për bashkëbiseduesin, por mund të përdorim edhe mjetet e lidhjes video. Kjo gjë sugjerohet nga një studim i kryer në SHBA dhe që u botua në faqen online të Journal of Experimental Psychology.

Pse ne shkruajmë në vend që të flasim

Studimi u krye nga ekspertë të Universitetit të Teksasit dhe Universitetit të Çikagos dhe fillon nga një situatë faktike, edhe më e zbatuar nga distancimi i nevojshëm i imponuar nga Covid-19. Kështu që u mësuam, për muaj të tërë, të flisnim me të tjerët sidomos përmes postës elektronike në një mënyrë profesionale dhe ne vazhdimisht i kemi gishtat në celular që të lidhemi njerëzisht përmes sistemeve të mesazheve. Por nuk duhet ta ekzagjerojmë.

Sipas hulumtimit, ekziston rreziku i zgjedhjes së këtyre mënyrave, sigurisht më të shpejta dhe më pak kërkuese sesa thirrja telefonike klasike ose takimi “ballë për ballë”, edhe nëse në frontin njerëzor nuk është optimale. Dhe kështu, mbase nuk shqetësohemi shumë ose nuk të jemi saktësisht “perfekt” kur takohemi përmes telefonatave me video. Ekspertët amerikanë thonë qartë se abuzimi me mesazhe mund të mos jetë efektiv, madje edhe në lidhje me marrëdhëniet njerëzore dhe se njerëzit janë më të lumtur të dëgjojnë zërin e folësit ose madje, ta shohin atë sesa leximi i mesazhi të thjeshtë, por pavarësisht kësaj ne shpesh zgjedhim të shkruajmë sepse, në frontin psikologjik, ne priremi ta konsiderojmë më të turpshme të flasim sesa “mesazhi me tekst” klasik.

Studimi vëzhgoi 200 njerëz, të cilëve iu kërkua të rilidheshin me disa miq të vjetër dhe të zgjidhnin emailin ose telefonatën. Përgjigja? Pothuajse të gjithë pjesëmarrësit në sondazh ishin të qartë se marrëdhënia zanore përmes telefonit ose thirrjes video do të ishte “më e ngrohtë” nga pikëpamja njerëzore, megjithatë ata do të kishin preferuar tekstin e postës elektronike në mënyrë që të mos turpëroheshin. Përfundimisht, nevoja për të “ndjerë” bëri që të zgjidhnin telefonatën. Sidomos në epokën e Covid-19, me ankthet e dukshme të lidhura edhe me gjendjen shëndetësore të atyre që nuk janë ndjerë për një kohë të gjatë, u preferua telefonata, sepse ju lejon të ndiheni më të lidhur me ata që janë nga ana tjetër e telefonit celular ose PC.

Kështu krijohen lidhjet

Sidoqoftë, ekspertët amerikanë dëshironin të bënin një eksperiment tjetër, i cili konfirmoi se edhe përpara të huajve, kurdoherë që është e mundur, ne priremi të preferojmë kontakt të drejtpërdrejtë përmes zërit dhe ndoshta fytyrës. Në këtë rast, u bënë pyetje shumë personale, të lidhura me reagimet emocionale.

Epo, edhe para të huajve, duke marrë parasysh që me sa duket pjesëmarrësit thanë se mjetet përmes të cilave ata bashkëvepruan me të tjerët nuk ishin të rëndësishme, të qenit i lidhur me zërin në vend të një mesazhi të thjeshtë të shkruar krijonte një “ndjenjë” më të madhe.

Këshilla përfundimtare: shpejtësia dhe thjeshtësia e marrëdhënies me njerëzit e tjerë janë çelësi i suksesit të sistemeve të mesazheve. Por le të mos harrojmë se abuzimi me to, veçanërisht nëse ekziston një marrëdhënie e ngushtë me bashkëbiseduesin, ndonjëherë mund të “shkëputet”. Vlera e zërit dhe vizionit të atyre që kujdesen për ne, në frontin psikologjik, mund të jetë vërtet themelore për ndërtimin dhe mirëmbajtjen e marrëdhënieve të miqësisë dhe afeksionit, veçanërisht në periudhat e distancës fizike, siç është kjo aktuale.

 

 

Burimi / https://dilei.it/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top