Mirëqenie

June 16, 2020 | 8:02

Covid-19, vëmendje ndaj oreksit të stresit dhe rreziqeve të metabolizmit

Mbi të gjitha ky prek gratë e moshës 25 dhe 45 vjeç dhe është i lidhur me nevojën për t’u kujdesur gjithmonë për fëmijët, për të mirëpritur mysafirët dhe miqtë, për të qenë gjithmonë të përshtatshëm. Pasoja e të gjitha këtyre “detyrimeve” quhet stresoreksi, dhe është një modalitet ushqimor që ndikon si në llojin e ushqimit që hani, ashtu edhe në mënyrën se si hani.

Ata që vuajnë nga kjo, në të vërtetë, kanë tendencën të preferojnë ushqime veçanërisht të këndshme ose të kalojnë gjithë kohën duke konsumuar ëmbëlsira. Si rezultat, rrezikoni që me kalimin e kohës të krijoni kushtet ideale për zhvillimin e hipertensionit ose diabetit dhe në çdo rast të ndryshoni metabolizmin.

Si lindi?

Para së gjithash, duhet të mbahet mend se stresi sipas ekspertëve nuk është i lidhur me ambicien për të humbur peshë, por përkundrazi me një lloj vëmendje më të paktë ndaj të ushqyerit. Ata që vuajnë nga kjo e kanë të vështirë të gjejnë kohë për t’iu kushtuar ushqimit, duke pasur parasysh angazhimet familjare dhe profesionale.

Ndër shkaktarët kryesorë përmendet stresi kronik, i cili çon në një rritje të prodhimit të kortizolit, adrenalinës dhe norepinefrinës, substanca që në tepricë ju bëjnë më të lodhur dhe ul gjendjen shpirtërore. Natyrisht, duke marrë parasysh periudhën e izolimit dhe ankthet e shumta që shoqëruan infeksionin sars-CoV-2, rreziqet e zhvillimit të kësaj forme tensioni emocional që ka vazhduar me kalimin e kohës janë rritur javët e fundit.

Në përmbledhje kjo mund të konsiderohet lindja e mungesës së vëmendjes për ushqim, e cila mund të përkthehet saktësisht në termin stresoreksi. Në këto rrethana, nga njëra anë, ekziston rreziku që të harroni për të ngrënë, nga ana tjetër të konsumoni ushqime në sasi të pamjaftueshme dhe me nxitim, me rezultat humbjen e peshës dhe mbase ndjeheni më mirë, edhe nëse trupi vuan.

Stresi është një pranverë që duhet mbajtur nën kontroll dhe gjithmonë duhet t’i kushtoni vëmendje ritmit të gjumit. Ata që vuajnë nga pagjumësia, në fakt, kanë tendencë të krijojnë shqetësime në ekuilibrin e tyre, gjë që gjithashtu mund të reflektohet në zakonet e ngrënies.

Kujdes nga mediat sociale

Sipas ekspertëve, smartphone rrezikon të bëhet një lloj mjeti i domosdoshëm për ata që duhet të merren me oreksin e shkaktuar nga stresi. Në fakt, ekziston rreziku që të përqendroheni në atë që ndodh në ekran, në vend që të mendoni për ushqimin dhe përtypjen siç duhet. Përtypja e shpejtë mund të paraqesë një problem të mëtejshëm për marrjen e ushqimit, duke lehtësuar shfaqjen e problemeve në stomak, veçanërisht nëse zgjidhni ushqime që janë veçanërisht të pasura me yndyrna që mund të peshojnë procesin e tretjes. Vëmendja ndaj mediave sociale, në veçanti, mund të bëhet një “katalizator” i vëmendjes me një ndikim pasues në marrëdhëniet me ushqimin.

Në përgjithësi, pasi kalojnë momentet stresuese, situata tenton të qetësohet. Për ata që vuajnë nga oreksi i shkaktuar nga stresi është thelbësore të veproni përpara se të ndryshohen sistemet normale të kontrollit. Atëherë është e rëndësishme të shmangni marrjen e përgjegjësive të tepërta në punë, duke krijuar situata të qëndrueshme.

Në këtë rast është thelbësore mbështetja e një psikologu ose psikoterapisti, i cili duhet të jetë në gjendje të ndjekë situatën në vijimësi. Sa i përket ushqimit, është thelbësore të mbani mend se çdo ditë duhet të konsumoni të paktën tre vakte, duke kujtuar të lini kohën e duhur për mëngjes.

 

 

Burimi / https://dilei.it/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top