Aktualitet

January 5, 2022 | 12:51

Covid, varianti Omicron i shpëton tamponëve të shpejtë: një negativ në dy është i rremë

Varianti Omicron jo vetëm që funksionon më shpejt se të tjerët, por gjithashtu arrin të shpëtojë nga tamponët e shpejtë, të cilët rrezikojnë të bëhen të padobishëm. Pothuajse një në dy është një negativ i rremë. Alarmi vjen nga Guido Rasi, konsulent i komisionerit për urgjencën Covid Francesco Paolo Figliuolo dhe drejtor shkencor i Consulcesi.

 

0

“Me variantin Omicron të destinuar të bëhet mbizotërues – thotë ai – tamponët e shpejtë antigjenikë rrezikojnë të bëhen të padobishëm. Versioni i ri i virusit Sars-CoV-2 duket se është në gjendje t’i shpëtojë më shpesh testeve diagnostikuese që përdoren sot”. Prandaj, ftesa për profesionistët e shëndetësisë që të “mbahen të përditësuar mbi evolucionin e virusit dhe njohuritë në fushën e diagnostikimit dhe atë terapeutik”.

Dyshime për besueshmërinë e testeve të shpejta u ngritën gjithashtu nga Administrata e Ushqimit dhe Barnave (FDA). “Të dhënat paraprake tregojnë se rreth 40% e njerëzve pozitivë për variantin Omicron mund të rezultojnë negativë në testet e shpejta, gati 1 në 2”, shpjegon Rasi.

Pasja e testeve të përdorura gjerësisht, por po aq të pasakta, e bën të vështirë kontrollin e pandemisë. “Shpresoj që së shpejti të jenë të disponueshme testet e shpejta të përditësuara dhe të besueshme për Omicron – nënvizon Rasi – por ndërkohë është e nevojshme të ngremë rojet. Në këtë kontekst, roli i profesionistëve shëndetësorë do të jetë edhe më qendror në vlerësimin e pacientëve”.

 

 

Përgatiti Orjona Tresa / Burimi Today.it / Foto Ansa

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Drejtor Marketingu - Geart Shehu: 0682097486
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
Boana Shenjtolli: 0694767053
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top