Marrëdhënie

August 27, 2020 | 8:02

Detyrimi i parë i një babai të mirë është të respektojë nënën e fëmijëve të tij

Mendimi i Giorgio Manfrin është ai që çdo mashkull duhet të ndalet dhe të mendojë. Sepse çdo mashkull mund të ishte baba i veçantë. Një baba i mirë. Dhe një baba i mirë është ai që, me shembullin e tij, edukon ato vlera që janë thelbësore. Ato që na bëjnë të denjë për jetën që kemi marrë. Është ai që jo vetëm i do dhe mbështet fëmijët e tij, por respekton nënën e tyre edhe para se ta dojë atë.

Në krahasim me ditët tona, fjala duket se po humbet gjithnjë e më shumë kuptimin, asaj i mungon ndjenja dhe fisnikëria. Kjo mungesë fillon në shtëpitë tona, dhe pastaj përhapet në rrugë, në vendin e punës, në marrëdhëniet ndërnjerëzore që janë gjithnjë e më boshe dhe sipërfaqësore. Një baba i mirë nuk e lejon këtë. Ai nuk lejon që kjo të ndodhë në shtëpinë e tij, në familjen që ai zgjodhi të ndërtojë së bashku me një partnere.

Ai ishte baba. Kjo është ajo që bën një baba. Zbeh barrën e atyre që do. (George Saunders)

Një baba i mirë e respekton nënën e fëmijëve të tij

Pikërisht përmes qëndrimit të tij ndaj nënës së fëmijëve të tij ai u ofron atyre shembullin më të fuqishëm të edukimit, sepse i përgatit ata për marrëdhëniet e ardhshme me të tjerët. Një baba që nënshtron, demonizon ose më keq keqtrajton nënën e fëmijëve të tij, gjithçka që u mëson fëmijëve është frika nga një njeri që nuk e njeh fjalën respekt.

Një baba i mirë është larg nga individë të tillë. Ai është një burrë që mbështet dhe vlerëson nënën e fëmijëve të tij si të tillë dhe si grua. Respekton karakterin dhe hapësirat e saj. Ai është përballur edhe me debate, por pa e humbur asnjëherë respektin.

Ai nuk është i guximshëm me ato vëmendje që e bëjnë një marrëdhënie të fortë, të thellë, me vlera. Ai nuk mjaftohet me pagesën e shpenzimeve dhe faturave. Një baba i mirë ushqen me fjalë të sjellshme, me falje kur të jetë e nevojshme. Me gjestet e dashur që mund të kryejnë vetëm ata që e kuptojnë se çfarë bekimi i madh janë familjarët e tyre. Një baba i mirë respekton. Respekton nënën e fëmijëve dhe vetë fëmijët me sjelljen e tij.

Ai që lind një fëmijë nuk është ende baba, baba është ai që lind një fëmijë dhe e bën veten të denjë për të. (Fyodor Dostoevsky)

Respektoni veten si njeri dhe person me ndërgjegje dhe vlera. Dhe respektojeni jetën, duke e nderuar atë ditë pas dite.

 

 

Burimi / https://www.giornodopogiorno.org/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top