Dëshmi

June 7, 2024 | 7:29

Efekti Matilda: gratë, shkenca dhe diskriminimi

A e dini se sa çmime Nobel u janë dhënë burrave në më shumë se 120 vjet histori? Dhe sa grave? Proporcioni është i frikshëm: 817 për meshkuj dhe vetëm 47 për femra. Efekti Matilda u ngrit për të njohur diskriminimin gjinor në shkencë.

Ai doli për të denoncuar faktin se shkencëtaret  femra marrin më pak shpërblime, njohje dhe kënaqësi sesa homologët e tyre meshkuj, duke bërë të njëjtën punë, ndoshta edhe më mirë.

Origjina e efektit Matilda është biblike

Për të kuptuar më mirë efektin Matilda, është e dobishme për të shpjeguar lindjen e analoges mashkullore: efektin San Matteo (ose efektin Matteo). Robert K. Merton, sociologu që shpiku këtë term, citoi fjalët e San Matteo për t’iu referuar një fenomeni në lidhje me aspektet e shumta të jetës. Në shëmbëlltyrën e talenteve, ungjilli Matteo ofron një mësim që na çon në reflektim.

Efekti San Matteo

Efekti San Matteo i referohet vëmendjes, konsideratës ose njohjes më të vogël të pranuar nga veprat që nuk janë bërë nga profesionistë të njohur në krahasim me veprimtarinë me rëndësi të barabartë të kryer nga profesionistë të njohur dhe të famshëm.

Mundohuni të shpjegoni pse veprat anonime nuk citohen si ato të autorëve të famshëm, edhe pse këto të fundit mund të jenë me cilësi më të keqe. Në këtë mënyrë, ata që nuk kanë një “kujdestar” ose ata që ende nuk njihen, penalizohen dhe mbeten në prapavijë. Ata mbeten në hijen e autorëve të mëdhenj që tashmë gëzojnë famë dhe sukses.

Përshtatja e femrave me shkencën: efekti Matilda

Efekti i ashtuquajtur Matilda erdhi në vitin 1993, në sajë të Margaret W. Rossiter. Kjo histori u frymëzua nga efekti i San Matteo për të denoncuar dhe më në fund i dha një emër rëndësisë së vogël që i jepej punës shkencore të grave krahasuar me atë të burrave.

Ai donte të denonconte situata në të cilat zbulimet dhe hulumtimet e grave ishin të dënuara për braktisje, për çështje të gjinisë dhe jo të cilësisë. Merita dhe njohja që do t’u jepeshin shkencëtarëve është më e vogël se ajo e fituar nga kolegët e tyre meshkuj.

Në këtë kuptim, integrimi i grave në shkencë ka ndodhur shumë ngadalë. Në shumë vende, gratë ende nuk mund të regjistrohen në universitet. Në ditët e sotme, në Perëndim, gratë mund të regjistrohen në Universitet ose në PhD, por kushtet e tyre të punës vazhdojnë të jenë të pafavorshme krahasuar me ato të burrave.

Si ndëshkohen gratë?

Përfitimi i fituar nga burrat nuk është i kufizuar në çmimet që ata marrin. Përveç shpërblimeve, vendeve të punës, financimit apo publikimeve, ka disa ndryshime në të cilat burrat, për faktin e thjeshtë të të qenit të tillë, fillojnë të përfitojnë.

Për shkak të kësaj, mendjet e shkëlqyera të fizikanëve, kimistëve, sociologëve apo mjekëve kanë mbetur prapa. Ata e panë punën e tyre të nënvlerësuar në krahasim me burrat, të braktisur në një sirtar ose të përçmuar pa shpjegime. Atyre u është mohuar prej kohësh njohja që meritojnë.

Suffragisti që frymëzoi efektin Matilda

Rossiter e quajti këtë situatë si një efekt Matilda në nder të Matilda Joslyn Gage. Aktiviste, mendimtare, autore pjellore dhe pioniere e sociologjisë së Amerikës së Veriut, ajo ishte një nga gratë e para që luftoi për mundësi të barabarta për burrat dhe gratë.

Midis shumë iniciativave të saj, qëndron në atë në të cilën mbështeti Victoria Woodhull, një nga gratë e para që do të kandidonte si presidente e Shtëpisë së Bardhë. Nëna e një familjeje të madhe, ajo botoi shumë vepra të denoncimit për mungesën e lirisë, duke pretenduar barazinë e të drejtave të grave.

Puna e saj e udhëhoqi atë për të luajtur rolin e presidentit të Shoqatës Amerikane të Votimit të Grave. Prej këtij momenti, termi efekt Matilda përdoret për t’iu referuar të gjitha rasteve në të cilat gratë, në zhvillimin e tyre profesional, duhet të përballen me këto padrejtësi.

Efekti Matilda: e vërteta në botën e sotme

Rastet e theksuara nga efekti Matilda nuk kufizohen në shekujt e kaluar. Sot, dihet situata e padrejtë në të cilën shumë gra janë të ekspozuara në shumë fusha të jetës së përditshme. Puna është vetëm një shembull tjetër i konteksteve në të cilat ato diskriminohen.

Le të marrim një shembull, duke iu referuar çmimeve Nobel, çmimeve më prestigjioze. Kontributi i Lise Meitner dhe Rosalind Franklin ishte vendimtar. Respektivisht, në lidhje me zbulimin e atomit bërthamor dhe strukturën e dyfishtë spirale të ADN-së.

E dini çfarë? Asnjëra nuk mori çmim Nobel. Megjithatë, kolegët e tyre meshkuj u shpërblehen, duke përfituar nga të dyja gjetjet e tyre. Në fakt, ajo e Meitnerit është një nga rastet më ilustruese se si zbulimet shkencore të bëra nga gratë janë krejtësisht të penguara nga komiteti i këtyre çmimeve.

Në këtë kuptim, ne ju këshillojmë të lexoni librin “Historia e jetës së super grave që kanë bërë Shkencën” nga Gabriella Greison. Puna, e botuar në nëntor 2017, flet për të gjitha gratë me mendje të lira, vullnet të madh, përkushtim dhe inteligjencë, të cilat kanë hyrë në histori dhe mund të jenë burime frymëzimi për secilin prej nesh. E errët dhe në të njëjtën kohë pjesë e shkëlqyer e aventurës së shkencës.

Progresi i bërë është i jashtëzakonshëm dhe shpresojmë që një ditë, jo shumë larg, mundësitë e barabarta të bëhen realitet. Ajo që është e sigurt është se rruga që duhet ndjekur në mënyrë që progresi shkencor të mos jetë çështje gjinore, është ende e gjatë. Ndërsa të gjithë jemi dakord, ajo duhet t’i kushtojë më shumë rëndësi asaj bëhet dhe jo atyre që e bëjnë këtë.

 

Burimi / lamenteemeravigliosa.it

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top