Këshilla & Arsye

October 13, 2020 | 8:34

Elasticiteti mendor, pse duhet ta stërvitim atë

Përdorimi i një mendimi më fleksibël na ndihmon t’i përgjigjemi vështirësive të përditshme në mënyrë më efektive. Në fund të fundit, jeta është një ndryshim. Çdo sfidë na ndihmon të kemi një mendje elastike, dinamike dhe krijuese. Albert Einstein tha se potenciali i vërtetë i inteligjencës sonë qëndron në aftësinë për të ndryshuar.

Të jesh në gjendje të marrësh perspektiva dhe ide të reja, të çlirohesh nga konceptet që nuk na duhen është një nga virtytet tona më të mëdha. Prandaj nuk është e çuditshme që në psikologji, si në art, së fundmi ka dalë një koncept i ri, ai i elasticitetit mendor.

Shoqëria dhe speciet tona po pësojnë ndryshime të thella. Shkenca dhe teknologjia kanë një peshë në rritje në mënyrën se si ne përpunojmë realitetin, punojmë, lidhemi dhe madje kuptojmë botën.

‘In Design and the elastic mind’, një libër nga arkitektja dhe drejtuesja kërkimore e MoMA Paola Antonelli, flet pikërisht për nevojën për të zhvilluar një mendim më elastik. Vetëm në këtë mënyrë mund të mbijetojmë dhe të bëjmë më të mirën në një mjedis gjithnjë në ndryshim. Një mjedis në të cilin jemi gati të detyruar të improvizojmë, të reagojmë shpejt për të zgjidhur sfida të ndryshme.

Të zhvillosh një mendje elastike nuk është e lehtë. Truri zakonisht është shumë rezistent ndaj ndryshimeve dhe ka tendencë të jetojë i ankoruar në zonat e tij të rehatisë. Sidoqoftë, mësimi i mendjes sonë konservatore për të qenë më inovativ dhe fleksibël mund të na ndihmojë të sjellim ndryshime pozitive.

“Përparimi është i pamundur pa ndryshim dhe ata që nuk mund të ndryshojnë mendje nuk mund të ndryshojnë asgjë.” -George Bernard Shaw-

 

Burimi / https://italiafeed.com/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top