Këshilla & Arsye

February 18, 2021 | 8:46

Energjia mendore? Kur mendja dhemb më shumë se trupi

 

Energjia psikike nuk është e njëjtë për çdo person: mund të jetë  e fortë ose e dobët, me dridhje të madhe ose pa të, me ngjyra të ndryshme: të bardhë, gri, blu ose vjollcë. Karakteristikat janë shumë, dhe të dyja përshkruajnë të dhëna natyrore dhe gjendjen momentale të një personi. Pra, energjia psikike është gjendja e forcës sonë të jetës. Këtë e ka prekur dhe psikologu amerikan shumë kohë më parë në disa fusha, Frederick Herzberg.

Albina Hyseni, studiuar për administratën publike, marrëdhëniet ndërkombëtare dhe studimet evropiane. Njohuri të gjera psikologjike, teknike farmaceutike

Albina Hyseni, studiuar për administratën publike, marrëdhëniet ndërkombëtare dhe studimet evropiane. Njohuri të gjera psikologjike, teknike farmaceutike

Një grup energjie mendore

Pa e kuptuar, shumë njerëz “jo kurrizorë” ndikojnë në prishjen e forcave të energjinë së atyre që janë plot. Gjëja më e tmerrshme, viktima të akumulimit të energjisë mendore zakonisht janë njerëz të afërt: anëtarët e familjes, miqtë, kolegët. Kur një person nuk ka një gjendje shpirtërore dhe kërkon ta prishë atë me të tjerët, ai/ajo është i/e angazhuar në të keqen e energjisë.

Megjithatë, energjia e re psikike na vjen jo vetëm në mënyrë kaq negative. Ne rekrutojmë energji psikike kur përjetojmë emocione pozitive, relaksohemi ose çlodhemi. Nëse keni një humor të keq, mund të ndihmojë të parit e një filmi të preferuar, një trajtim i preferuar etj. Pra, çdo gjë që ju pëlqen dhe ju bën të ndiheni të sigurt do ta përmirësojë energjinë tuaj.

 

Mundohuni të gjeni mënyra më të përshtatshme për rivendosjen e energjisë.

Të gjithë duam të jemi produktivë, apo jo? Kohët e fundit është mjaftë e vështirë të arrihet kjo pasi me dinamikën e shpejtë të jetesës thjesht nuk mund të arrijmë të përqendrohemi. Nuk ka ditë të javës kur nuk përballemi me pengesa apo shpërqendrime. Ato vijnë në formë të teksteve, njoftimeve në Facebook apo përmes e-maileve.

1

Mund të vëreni se kur jeni duke punuar në ndonjë aktivitet dhe nuk e keni ndjesinë e kohës që është duke kaluar, atëherë kjo është gjendja optimale e fokusit, e njohur si “rrjedha”, një term i shpikur nga psikologu hungarez Mihaly Csikszentmihalyi. Është sikur të jesh në autopilot. Në këtë gjendje, e gjejmë veten aq të zhytur në një detyrë dhe kjo ndikon që të gjitha pengesat të zhduken. Në ato momente jemi të vetëdijshëm vetëm për detyrën në të cilën jemi duke punuar, me gjithë këtë mbajeni energjinë tuaj mendore në mënyrë që t’i jepni detyrave të caktuara vëmendjen e plotë ku në fund të krijoni një fillim i ri.

Dëgjoni trurin tuaj!

Nëse mendimet tuaja janë të shpërndara, ndoshta ju duhet të bëni një pushim.

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top