Marrëdhënie

January 9, 2021 | 8:16

Fëmija nuk të dëgjon? Ja 10 këshilla të dobishme për prindërit

“Fëmija im nuk më dëgjon”. Sa herë ju ka ndodhur ta thoni këtë frazë me një mik, me një mësues apo me një fqinj? Fatkeqësisht, kjo është një gjendje krejtësisht normale që u ndodh të gjithë prindërve herët a vonë. Fëmijët dhe adoleshentët zakonisht nuk i dëgjojnë ato që thonë prindërit e tyre, jo sepse ata duan të na zemërojnë, por thjesht sepse kështu funksionon bota.

Pra, një prind i mirë duhet të pyesë veten: Do gaboj? Si mund ta bëj veten të dëgjuar? A ka ndonjë teknikë për të komunikuar në mënyrë efektive me fëmijët?

Nëse fëmija juaj nuk ju dëgjon, këtu janë 10 këshilla për të ndryshuar trendin

Fëmijët nuk dëgjojnë. Fatkeqësisht është një fakt. Një problem që shumica e prindërve janë të detyruar të përballen me të çdo ditë. Sidomos rreth moshës 2 vjeç, fëmijët fillojnë të rebelohen ndaj asaj që thonë nëna dhe babai dhe përpiqen të provojnë se sa larg mund të shkojnë. Kjo është arsyeja pse është mirë që prindërit të jenë në gjendje të vendosin aksione dhe të përpiqen në një mënyrë autoritare dhe jo-autoritare për t’u respektuar. Sidoqoftë, kur fëmijët bëhen të tmerrshëm dhe nuk dëgjojnë atë që një prind kërkon ose thotë të bëjë, këtu janë disa këshilla që mund t’ju vijnë në ndihmë.

Tregoni më shumë sesa thoni. Nëse më duhet t’i them një fëmije të flakë një copë letër, nuk kam pse të jap porosinë, por t’i tregoj si ta bëjë. Fëmija është jashtëzakonisht konkret dhe ka nevojë për përgjigje konkrete.

Postoni shenja. Kjo është veçanërisht e vërtetë për fëmijët që tashmë dinë të lexojnë. Ata do të intrigohen nga ajo që ne po bëjmë dhe leximi i mesazhit me siguri do t’i ndihmojë ata të mos i harrojnë gjërat.

Përdorni disa fjalë. Ndonjëherë mjafton vetëm një. Pasi u shpjegojmë gjëra atyre, në mënyrë që fëmijët tanë të na dëgjojnë ne do të duhet të përqendrohemi në thëniet specifike të atyre që duhet të bëjnë. Për shembull, nëse është radha e tyre për të larë enët, thjesht thoni fjalën enët. Nëse ata duhet të bëjnë dosjen, thjesht thoni dosjen.

Ji qesharak. Ofrimi i një gjallërie dhe loje të vogël për fëmijën kur lidhemi me të, sigurisht që do të na ndihmojë të na dëgjojë. Nëse jemi shumë të ngurtë, ne bëhemi të mërzitshëm dhe fëmija nuk do të ketë interes të na ndjekë.

Udhëhiq me shembull. Nëse i themi fëmijës që të mos bërtasë dhe ne jemi të parët që bërtasim nuk do të na dëgjojë, sepse ai është më i prirur të ndjekë shembullin që ka përpara sesa t’i bindet një rregulli që ne vetë nuk e ndjekim.

Ndani në faza. Ne i ndajmë kërkesat tona në pjesë të vogla. Do të jetë më e lehtë për fëmijën të na dëgjojë. Për shembull, është e kotë t’i japësh atij dy ose tre urdhra në të njëjtën kohë. Më mirë t’i ndani dhe të kërkoni gjëra pak nga një herë. Do të jetë më e lehtë për të voglin të trajtojë kërkesat dhe t’i kushtojë vëmendje asaj që po themi.

Kontrolloni që fëmija të jetë i lidhur. Ndonjëherë fëmija ynë nuk na dëgjon thjesht sepse ai ka një nevojë fizike më të ngutshme, të tilla si gjumi, uria ose nevoja për të lëvizur. Le të përpiqemi të kuptojmë nëse fëmija ynë është i lidhur dhe vetëm atëherë, duke parë në sytë e tij, mund të flasim me të.

Mos manipuloni por bashkëpunoni. Nëse shkojmë në supermarket për shembull, dhe i premtojmë se nëse sillet mirë do të shkojmë në park do të thotë manipulim. Nëse, nga ana tjetër, ne marrim ndihmë për blerjet, për shembull duke e bërë atë të marrë një gjë nga një raft sesa një tjetër, fëmija do të jetë më i prirur të na dëgjojë.

Le t’i japim fëmijës kohë. Secili ka kohën e vet, kështu që do të duhet të jemi të mirë në pritje që ata të përpunojnë se çfarë po u kërkojmë  të bëjnë. Të kapur nga një furi, ndonjëherë nuk e kuptojmë se po i kërkojmë gjërat shumë shpejt. Kështu që ne nuk respektojmë kohët e tij.

Të jemi të lidhur me fëmijën tonë. Le të shqyrtojmë ndërgjegjen tonë dhe të pyesim veten, a po i themi fëmijës tonë gjëra që ai i kupton apo po përdorim gjuhë shumë të vështirë? A e shikojmë në sy? A sigurohemi që jemi të lidhur me të dhe a e bëjmë veten të kuptueshëm? Nëse ne ndiejmë keqardhje dhe hyjmë në logjikën e tij, është më lehtë për të që të na dëgjojë plotësisht.

 

 

Burimi / https://www.chedonna.it/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top