Mirëqenie

November 20, 2020 | 8:46

Fuqia në duart tona

Më pëlqen të mendoj për gjestet energjike, si ilaçe. Kurdoherë që i jap një klienti rekomandime Ayurvedic për dietë, mënyrë jetese dhe barëra, unë gjithashtu shtoj një “recetë” për një mudra. Mudrat nuk janë vetëm për meditim, por kanë efekte delikate në trup dhe mendje që mund të përdoren për qëllime shërimi.

Mudrat janë gjeste specifike që përdoren për të bllokuar energjinë. Ato mund të përfshijnë duart, sytë ose të gjithë trupin. Këto shprehje të ndryshme fizike përdoren në yoga për të ndihmuar në përqendrimin dhe thellimin e vetëdijes.

Mekanika e mudrave

Mudrat e duarve funksionojnë duke ndikuar në pesë elementët. Çdo gisht përfaqëson një element të ndryshëm:

  • Gishtat e mëdhenj kanë të bëjnë me zjarrin.
  • Gishtat tregues kanë të bëjnë me ajrin.
  • Gishtat e mesëm kanë të bëjnë me hapësirën.
  • Gishtat e unazës kanë të bëjnë me tokën.
  • Gishtat e vegjël lidhen me ujin.

Prekja e gishtave së bashku në gjeste të veçanta ndikon në pesë elementët e brendshëm. Për shembull, kur praktikoj mudranë apana, ndiej një rritje të menjëhershme energjie. Mudrat integrojnë anamaya kosha (trupin fizik) me manomaya kosha (trupin mendor) dhe pranamaya kosha (trupin pranik). Kjo është arsyeja pse ne mund të ndiejmë efektet e tyre në të gjithë trupin fizik.

Këtu janë katër mudra dore që mund të përdoren si ilaçe.

  1. Apana mudra

Përkthimi: “gjest i forcës në rënie”

Si bëhet: Prekni majat e gishtit të madh, të mesit dhe të unazës në secilën dorë përkatëse së bashku dhe mbani drejt gishtat tregues dhe të vegjël. Mbështetni kurrizin e duarve në prehër.

Efektet: Apana është një nga pesë llojet e vayu (energjive pranike). Ajo drejton rrjedhën në rënie të energjisë së nevojshme për funksione si eliminimi, urinimi dhe menstruacionet. Kjo e bën mudran apana efektive për këdo me apana të paekuilibruar: ata që janë kaps, kanë tretje të ngadaltë ose kanë cikle të çrregullta. Për shkak të efektit të saj në rënie, apana mudra nuk është e përshtatshme për gratë shtatzëna.

  1. Yoni mudra

Përkthimi: “gjest i mitrës” ose “gjest i burimit”

Si bëhet: Prekni gishtin tregues dhe të madh me ata të dorës tjetër, në mënyrë që këto katër gishta të formojnë një formë diamanti. Drejtoni gishtat e mëdhenj drejt jush. Gërshetoni gishtat e tjerë të mbetur. Ju mund ta bëni këtë në një nga dy mënyrat: ose gërshetoni gishtat përbrenda, ose mbështetini ato në pjesën e jashtme të duarve. Mbështeti duart në prehër.

Efektet: Me të dy duart e ndërthurura, yoni mudra krijon një lidhje midis anës së majtë dhe të djathtë të trupit. Kjo ekuilibron si energjitë femërore dhe mashkullore të trupit, ashtu edhe hemisferën e majtë dhe të djathtë të trurit. Meqenëse yoni mudra qetëson sistemin nervor, është e dobishme si për meditim ashtu edhe për lehtësimin e ankthit.

  1. Jal mudra

Përkthimi: “gjesti i ujit”

Si bëhet: Prekni së bashku majat e gishtit të madh dhe gishtit të vogël në secilën dorë. Drejtoni gishtat e tjerë. Mbështetni kurrizin e duarve në prehër.

Efektet: Në jal mudra, uji dhe elementët e zjarrit kombinohen duke prekur së bashku gishtat e tyre përkatës. Kjo ndihmon për të rregulluar ekuilibrin e lëngjeve dhe është veçanërisht e dobishme për vajosjen e trupit. Është e dobishme për ata me lëkurë të thatë, kapsllëk, dehidrim, humbje të shijes dhe nyje të dhimbshme e të thata.

  1. Hridaya mudra

Përkthimi: “gjesti i zemrës”

Si bëhet: Mbështetini gishtat tregues në bazat e gishtave të mëdhenj. Bashkoni majat e gishtërinjve të mesit dhe unazës me majat e gishtave të mëdhenj. Mbani gishtat e vegjël drejt. Mbështetni kurrizin e duarve në prehër.

Efektet: Gishtat e mesëm dhe të unazës janë të lidhur drejtpërdrejt me nadis, ose kanalet delikate, që janë të lidhura me zemrën. Duke i prekur ata së bashku me gishtat e mëdhenj në hridaya mudra, rrjedha drejtohet drejt zemrës. Kjo ushqen zemrën, duke e bërë këtë gjest të dobishëm për këdo që ka probleme me zemrën. Por gjithashtu ka efekte emocionale. Hridaya mudra ndihmon në çlirimin e emocioneve të bllokuara dhe lehtësimin e dhimbjeve të zemrës, e përsosur për këdo që kalon vështirësi emocionale.

Për të përfituar nga ndonjëra prej këtyre mudrave shëruese, praktikojeni për pesë deri në 30 minuta në ditë.

 

 

Burimi / https://beyogi.com/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top