Lifestyle

October 25, 2017 | 9:25

“Gifted” filmi dedikuar “fëmijëve tepër të zgjuar” një guidë për prindërit, që të njohin e menaxhojnë fëmijët

 

Më 1 nëntor, filmi “Gifted, talenti dhuratë” del në kinematë italiane, e cila trajton temën e fëmijëve me një epërsi intelektuale (të talentuar). Një mundësi për familjet dhe mësuesit që të mësojnë se si të trajtojnë sjelljet e tyre brenda dhe jashtë shkollës.

femija-2

Një vajzë e vogël pa prindër me aftësi të jashtëzakonshme në matematikë,  shpesh debaton me xhaxhain e saj, i cili kujdeset gjithmonë për të, dhe gjyshja e cila dëshiron ta mbajë gjithmonë afër, është protagonistja e filmit Gifted.

Drejtuar nga Marc Webb, filmi trajton temën e fëmijëve që kanë një përqindje mbi mesatare të talenteve intelektuale. Maria 7- vjeçare, është një prej tyre. Këtë situatë e ka kuptuar  mësuesja, ndërsa në jetë është xhaxhai i saj, të cilët duan të kultivojnë gjeniun, ndërsa gjyshja, kishte qenë një matematikane premtuese, por pastaj i la studimet për t’ju kushtuar familjes.

“Historia e Filmit ka një mënyrë tipike amerikane, por që ilustron disa nga karakteristikat e fëmijëve me inteligjencë tepër të lartë, që pranë një talenti të jashtëzakonshëm, tregojnë karakteristikat e sjelljes dhe emocionale të llojeve të ndryshme dhe ndonjëherë kanë probleme me bashkëmoshatarët,” thotë Viviana Castelli, presidente e Shoqatës së Step-net, një pikë referimi në Itali për familjet e fëmijëve të talentuar, i cili ka organizuar parashikime dhe ngjarje filmike në partneritet me 20th Century Fox.

“Maria ka një talent të jashtëzakonshëm për matematikën. Sipas testimin psikologjik, ata janë fëmijë të talentuar që kanë një IQ më lart 130 (120” APC “, potencial të lartë njohës). Në kundërshtim me besimin popullor, ky nuk është një tipar aq i pazakontë: 8-10% duke nisur nga  120 IQ e fëmijëve është në fakt në këtë kategori, edhe pse jo për vlerat e larta të Marisë të vogël, të cilat janë shumë të rralla . Kjo është arsyeja pse fëmijët me inteligjencë të lartë  janë një dhuratë dhe jo një shqetësim,“ shton Castelli.

Pothuajse gjithmonë, sjellja e prindërve në shoqata nuk është aq shumë performanca e fëmijëve të tyre, por nevoja për t’u mbështetur në rrugën e rritjes dhe në disa sjellje në dukje të pashpjegueshme të fëmijëve, të bashkuar për fat të keq me ndjenjat e frustrimit dhe inatit, të cilat mësuesit shpesh përpiqen t’i shpjegojnë.

Për të mbështetur familjet, Step-net është tashmë e përhapur në pothuajse të gjitha rajonet dhe në javët e fundit ka hapur një sportel këshillimi, të lirë, në Rrugën e Porporës në Milano, dedikuar edhe prindërve dhe mësuesve.

 

To Top

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com