Këshilla & Arsye

September 26, 2019 | 9:17

Hipoglikemia: çfarë është dhe simptomat që nuk duhet të anashkalohen

Një gjendje që karakterizohet nga glukozë e ulët në gjak, hipoglikemia prek diabetikët, por jo vetëm… Kur flasim për hipoglikeminë, kemi një gjendje në të cilën niveli i glukozës në gjak është nën 55 mg/dl.

Vlera në fjalë nuk duhet të merret si një referencë universale. Në fakt ndodh që të ndjehen simptomat e sheqerit të ulët në gjak edhe kur nivelet janë nën 70 mg/dl. Shumë e zakonshme për pacientët diabetikë të trajtuar me injeksione insuline – tek të dy subjektet me diabet tip 1 dhe diabet tip 2 – hipoglikemia, siç përmendet edhe nga ekspertët e Humanitas, ka shkallë të ndryshme.

E para, e njohur edhe si një klasë e butë, karakterizohet nga fillimi i simptomave që variojnë nga djersa deri tek rrahje të sheshta zemre. Në këto situata, ata që përjetojnë problemin e sheqerit të ulët në gjak mund ta menaxhojnë situatën e tyre pa u këshilluar me mjekun. Në rastin e hipoglikemisë së shkallës së dytë ose të shkallës së mesme, simptomat e lartpërmendura shtojnë gjendjen e dobësisë dhe fillimin e konfuzionit mendor. Situata që duhet marrë në konsideratë është shkalla serioze, e karakterizuar nga ndryshimi i gjendjes së vetëdijes së pacientit dhe nevoja për ndërhyrje mjekësore.

Hipoglikemia nuk prek vetëm diabetikët. Në fakt, mund të lindë edhe pas aktivitetit fizik, i cili nuk është domosdoshmërisht intensiv (p.sh. një shëtitje në ajër të hapur), veçanërisht nëse është konsumuar shumë pak ushqim gjatë ditës. Ndër faktorët e tjerë shkaktarë është edhe marrja e pijeve alkoolike.

Kur vëreni simptomat e hipoglikemisë – djersitje, të dridhura, rrahje zemre, ndjenjën e urisë, nervozizëm të theksuar – dhe nuk ka asnjë mënyrë për të konstatuar situatën, si përdorimi i një glukometri, këshillohet që të ndërhyni me marrjen e sheqernave të thjeshtë (pak a shumë 15 gram).

Ndër alternativat që mund t’i vijnë në ndihmë në këto rrethana janë kubat e sheqerit (një kub), por edhe mjaltë (pak më shumë se një lugë gjelle) dhe lëng frutash (një gotë e vogël, e cila korrespondon përafërsisht në 100 ml).

Sapo të bëhet ky hap, është e nevojshme të merrni bukë – pak a shumë 50 gramë. Në këtë pikë, duhet të prisni rreth 45 minuta dhe më pas përmes një glukometri, kontrolloni nëse sheqeri në gjak është rikthyer në normalitet.

 

 

Burimi / https://dilei.it

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top