Dëshmi

March 26, 2024 | 12:06

Historia e shqiptarit Kledian Leka, i diplomuari i parë i verbër në Shkenca Kompjuterike në Parma / Teza e tij: “T’u vij në ndihmë shumë studentëve më dëmtime në shikim”!

 

Kledian Leka, 23 vjeç, një djalë me origjinë shqiptare me banim në Casalmaggiore (Cremona), në përfundim të kursit trevjeçar kaloi shkëlqyeshëm testin me një tezë 110 shkëlqyeshëm, të titulluar “Edukimi i Shkencave Kompjuterike”. Strategjitë dhe mjetet për akses gjithëpërfshirës për studentët me aftësi të kufizuara në shikim.

klodian-leka1

Një synim që shkon përtej votës. “Teza ime mund të jetë një manual për të ndihmuar fëmijët me dëmtime të plota ose të pjesshme të shikimit. Nuk kishte materiale mësimore për nxënësit e verbër, kështu që u nisa për të përkthyer dhe konvertuar të gjitha dokumentet tradicionale mbi të cilat ata studionin në braille (alfabeti i të vërbërve), në mënyrë që ato të ishin edhe të lexueshme për ne të verbrit”, ka thënë ai për edicionin milanez të Corriere della Sera.

Klediani, si një pionier i vërtetë, u dha një pyetësor nxënësve të tjerë të verbër, në të cilin u kërkonte të tregonin propozimet dhe mbi të gjitha pengesat për të kapërcyer. Përmbledhja e përgjigjeve u përfshi në tezë.

Gjatë rrugës ai takoi kolegë studentë, të cilët pas disa muajsh vendosën të largoheshin të dekurajuar nga vështirësitë dhe tani, falë angazhimit të tij, kanë shpresa më konkrete për të ecur përpara.

“Nga sot, – thotë Klediani – Universiteti i Parmës, dhe ndoshta universitete të tjera, do të kenë një pikënisje me të cilën do të krahasohen dhe nga e cila do të marrin frymëzim për të përmirësuar aksesin.”

klodian-leka

Kledian Leka, i cili në moshën 11-vjeçare mbeti viktimë e një aksidenti që i mori shikimin, është programues i një kompanie shumëkombëshe. “Vazhdova të punoja, nga ora 08:00 deri në 13:00. Pastaj, nga ora 14:00 deri në 2:00 u angazhova për të studiuar. Nuk kam menduar kurrë të ndalem dhe të ndjej keqardhje për veten time dhe vendosa të luftoj për të realizuar të gjitha ëndrrat e mia”.

Ai u diplomua si ekspert IT me nota të larta, deri në vitin 2020 bashkëpunova me Muzeun Bijou të Casalmaggiore për të krijuar itinerare prekëse – Gioia tra le dita -, ai është i regjistruar në regjistrin kombëtar të mësuesve të IT dhe është kualifikuar për të trajnuar atletë të verbër pasi ka ushtruar atletikën në nivel garues për dy vjet. Ai gjithashtu drejton një blog aksesueshmërie të quajtur Çelësi i aksesueshmërisë.

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top