Mirëqenie

May 21, 2020 | 8:08

Këshillat që ju ndihmojnë të mbani një zorrë të lumtur

Zorra e lumtur është një sfidë që prek gjithë trupin. Për ta rregulluar atë është mikrobiota, një organ i përbërë nga baktere dhe viruse. Mbi të gjitha, të parat ndikojnë në funksionimin e duhur të zorrëve.

Çfarë kuptohet me zorrë të lumtur?

Të kesh një zorrë të lumtur nuk do të thotë vetëm rregullimi i asaj që mjekët e quajnë ritmet e alvos. Quhet e lumtur sepse mikrobiota, domethënë grupi i baktereve që kemi dhe të cilat janë të ndryshme për secilin individ, ndikon gjithashtu në mirëqenien psikologjike. Studimet tregojnë rolin e mikrobiotës në fillimin e depresionit dhe ankthit, sepse ekziston një bosht që funksionon midis zorrëve dhe trurit.

Çfarë duhet të bëni?

Kur ushqehemi, duhet t’i kushtojmë vëmendje edhe baktereve të zorrëve që luajnë një rol themelor për mirëqenien tonë, thjesht mendoni që ato kontribuojnë në prodhimin e vitaminës së rëndësishme, B12.

Pra, le të hamë atë që na pëlqen, duke kujtuar që të marrim fibrat që i duhen baktereve. Mbi të gjitha është e rëndësishme që dieta jonë të jetë e larmishme. Dietat monotematike nuk ndihmojnë mikrobiotën e cila promovon dhe rregullon tretjen.

 

 

Burimi / dilei.it

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top