Këshilla & Arsye

October 8, 2020 | 8:18

Këshillat që ju ndihmojnë të rrisni fëmijë të pavarur

Prindërimi është i vështirë pavarësisht se si mundoheni ta menaxhoni atë. Ju jeni përgjegjës për rritjen, formësimin dhe disiplinimin e një njeriu të vogël.

Dëshironi që fëmija juaj të jetë i shëndetshëm, i sigurt dhe i suksesshëm – kështu që nuk është çudi që mund ta gjeni veten duke e ndihmuar shumë ose duke ndërhyrë së tepërmi për ta ndihmuar sa herë që diçka shkon keq. Por, ai kujdes i pandërprerë mund të pengojë rritjen dhe zhvillimin e fëmijës suaj. Prindërit që kujdesen shumë, shpesh bëjnë më shumë dëm sesa përfitim në ndjekjen e përsosmërisë.

Pra, si mund ta identifikoni nëse jeni një prind shumë i kujdesshëm? Cilat janë pasojat e mundshme? Dhe, më e rëndësishmja, si mund ta ndaloni mbytjen e pavullnetshme tani sesa më vonë? Ja çfarë duhet të dini.

Çfarë bëjnë prindërit që kujdesen shumë?

Prindërit shumë të kujdesshëm kërkojnë të strehojnë fëmijët e tyre nga dhimbjet fizike, mendore ose emocionale. Ata duan të sigurohen që fëmijët janë të suksesshëm, kështu që ata mund të zbusin goditjet e jetës së përditshme. Problemi është se ata shpesh kanë vizion tuneli në përpjekjen e tyre për të ndihmuar një fëmijë të arrijë qëllimet dhe të dominojnë në mënyrë rigoroze vendimmarrjen në emër të fëmijës së tyre, duke besuar se dinë se çfarë është më e mira.

Megjithatë, nuk është mungesa e ndjeshmërisë që e shtyn këtë mendje të vetme. Në fakt, është krejt e kundërta. Është e rëndësishme të mbani mend se prindërit që kujdesen shumë – si të gjithë prindërit – kanë qëllime të mira. Ata duan atë që është më e mira për fëmijën e tyre. Kjo tendencë për t’u strehuar, mbrojtur dhe manipuluar mund të shfaqet në shumë mënyra. Këtu janë vetëm disa shembuj të prindërimit të tillë:

Prindi tepër i kujdesshëm

Një vogëlush që sapo mëson të ecë është i paqëndrueshëm në këmbë. Mund të jetë shqetësuese të shikoni të voglin tuaj duke u tundur nëpër një dysheme me pllaka, teksa parashikoni një rënie të mundshme. Është normale që ju të dëshironi të ndërhyni dhe të lehtësoheni. Sidoqoftë, dekurajimi ose ndalimi i vazhdueshëm i fëmijës tuaj nga praktikimi i kësaj pune fillestare mund të pengojë përparimin e tyre. Për më tepër, kjo mund të bëjë që vogëlushi juaj të ndiejë ankth në rritje për aftësitë e tyre të lulëzimit – ose mungesën e tyre. Dhe kjo shkon përtej ecjes.

Kjo formë e prindërimit mbi mbrojtje mund të vijë në shprehje përsëri dhe përsëri, ndërsa fëmija juaj ngjitet më lart se kurrë më parë në shesh lojërash ose kërkon të mësojë të përdorë gërshërët. Ndërhyrja për t’i “mbrojtur” ata nga këto rreziqe të shëndetshme mund t’i bëjë ata të mos marrin përsipër sfida dhe të krijojnë besim dhe vetëdije për aftësitë e tyre.

Prindi justifikues

Justifikimet për performancën e dobët të një fëmije në një provë dhe kërkimi i një ri-bërje është një shembull tjetër i një tendence për shumë kujdes.

Në vend që ta lejoni fëmijën të mësojë nga dështimi, dëshira për t’i dhënë atyre një shans tjetër është mundësimi dhe përjetësimi i zakoneve të këqija. Ju mund ta gjeni veten duke mbrojtur sjelljen e gabuar ose gabimet e fëmijës suaj ndaj miqve, familjes ose ndonjë kritike tjetër. Ideja që ata dështojnë ose bëjnë gabime mund të jetë një burim shqetësimi dhe frike. Dështimet e tyre mund të ndjehen si pasqyrim i dështimeve tuaja si prind, kështu që ju jeni gjithmonë gati me një arsye dhe shpjegim.

Prindi vendimmarrës

Është e rëndësishme t’i lini fëmijët të eksperimentojnë dhe të provojnë gjëra të reja. Ju mund të keni frikë se fëmija juaj nuk do të jetë mjaft i mirë në këtë një sfidë të re, ose se ata po humbin një mundësi për të shkëlqyer në një zonë në të cilën tashmë shkëlqejnë. Së bashku me zgjedhjet se çfarë të bëni, ju mund të shqetësoheni se me kë ata po shoqërohen. Ju mund të dëshironi që ata të kenë miqtë e “duhur”.

Cilat janë shenjat e prindit shumë të kujdesshëm?

  • Mbrojta nga dështimi
  • Reagimi i tepruar ndaj dështimeve
  • Frika nga lëndimi
  • Fokusi intensiv në arritje
  • Shpërblime ekstreme dhe rregulla strikte

Cilat janë efektet e prindërimit shumë të kujdesshëm?

  • Fëmijë të papërgatitur
  • Fëmijë mashtrues
  • Fëmijë të varur, jo të sigurt
  • Fëmijë të frikësuar

 

Burimi / Telegrafi.com

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top