Mirëqenie

October 11, 2018 | 14:20

Kryeni çdo ditë 15 minuta aktivitet fizik, për të pasur një kujtesë të mirë

Ushtrimi mund të përmirësojë njohjen (p.sh. mësimi dhe kujtesa)? Në këtë rast, kur duhet të ushtrohet dikush: para, gjatë apo pasi studioni? Sipas një studimi të ri nga Haynes dhe kolegët e tij në Universitetin e Misisipit, një periudhë e shkurtër ushtrimi para se të mësoni përmirëson kujtesën afatshkurtër dhe afatgjatë.

Hulumtimet e mëparshme kanë treguar se aktiviteti fizik rrit jo vetëm shëndetin, por edhe njohjen. Për shembull, një rishikim sistematik i vitit 2010 lidhur me të moshuarit zbuloi se 71% e studimeve të shqyrtuara treguan një marrëdhënie pozitive midis aktivitetit fizik dhe njohjes (duke përfshirë një probabilitet më të ulët të zhvillimit të demencës). Dhe një analizë 2013 zbuloi se stërvitja kardiovaskulare ishte e lidhur me përmirësimet në kujtesë.

Studimi

Bazuar në hulumtimet e mëparshme mbi efektet e përkohshme të stërvitjes, Haynes dhe kolegët e saj u përpoqën të përcaktojnë se kur stërvitja mund të përmirësojë memorien. Studiuesit kanë përdorur një projekt që është kundërpeshuar në këtë temë.

Në këtë projekt, pjesëmarrësit janë ekspozuar ndaj të gjitha kushteve të kërkimit; megjithatë, rendi në të cilin ndodhin është i ndryshëm për pjesëmarrësit e ndryshëm. Kjo është bërë për të zvogëluar paragjykimet.

Pjesëmarrësit potencialë u eliminuan nëse ishin duhanpirës, ishin shtatzënë, kishin tronditje të kohëve të fundit, u diagnostikuan me çrregullime të vëmendjes ose me aftësi të kufizuara të të mësuarit ose po merrnin ilaçe psikiatrike; gjithashtu u përjashtuan ata që pinë kafe, marihuanë (apo droga të tjera ilegale).

Nxënësve iu kërkua të përfundonin katër vizita një-orëshe në laborator. Këto përfshinin një sesion kontrolli, në të cilin nuk kishte ndodhur asnjë aktivitet fizik; dhe tre seanca trajnimi: para, gjatë dhe pas kodimit të kujtesës. Manipulimi eksperimental përbëhej nga ecja për 15 minuta.

Pjesëmarrësit përzgjodhën ritmin pasi thanë “Ju lutem zgjidhni një ritëm të ngjashëm me atë që do të zgjidhni nëse jeni vonë për mësimin, ndryshe nuk do të jetë një garë”. Çdo person ecën me të njëjtin ritëm për 15 minuta. Shpejtësia mesatare e zgjedhur ishte 5.4 km / h.

Gjendja e kontrollit nuk përfshinte stërvitjen, por një periudhë pushimi prej 5 minuta përpara se të përfundonte aktiviteti i kujtesës. Në të tre kushtet e ushtrimit, pjesëmarrësit kryen detyrën e të mësuarit para kryerjes së ushtrimeve ose më vonë. Detyra e të nxënit që u përdor ishte Revel Verbal Auditory Learning Test (RAVLT), i cili është një testim i kujtesës afatshkurtër dhe afatgjatë i përbërë nga dy lista (lista A / B) prej 15 fjalësh që lexohen (shumë herë) për pjesëmarrësin , i cili më pas përpiqet të kujtojë sa më shumë fjalë të jetë e mundur.

Në të gjitha vizitat, pas përfundimit të RAVLT, studentët kaluan 20 minuta duke parë një episod të The Office (që shërbeu si një shpërqendrim). Më pas, ata u përpoqën të mbanin mend fjalët në Listën A të RAVLT. Rezultatet treguan se mësimi u përmirësua gjatë testeve; ky efekt ishte më i fortë për shkak të gjendjes në të cilën stërvitja u zhvillua përpara detyrës mësimore.

Ky kusht gjithashtu është shoqëruar me performancë më të mirë të kujtesës afatgjatë. Këto rezultate pajtohen me hulumtimet e mëparshme të autorëve të njëjtë (duke përdorur një dizajn të ndryshëm të studimit), gjë që tregoi se aktiviteti fizik i moderuar dhe me intensitet të lartë përpara (krahasuar me gjatë / pas) duke përfunduar një detyrë kognitive ishte më i dobishëm për të mësuar.

 

Burimi / italiafeed.com

 

To Top

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com