Mirëqenie

October 17, 2020 | 8:18

Kurat natyrale që ndihmojnë për trajtimin e ulçerës së stomakut

Për një person që vuan nga ulçera në stomak, trajtimi do të varet nga ajo që e ka shkaktuar atë. Me trajtimin, shumica e ulçerave shërohen për një ose dy muaj. Nëse ulçera e stomakut tuaj është shkaktuar nga një infeksion bakterial Helicobacter pylori (H. pylori), rekomandohet një trajtim me antibiotikë dhe një ilaç i quajtur frenues i pompës proton (PPI). Nëse nuk shkaktohet nga kjo, disa ilaçe të bëra në shtëpi mund të ndihmojnë në qetësimin e simptomave të ulçerës në stomak.

Mjalti

Një lloj mjalti i prodhuar nga bletët në Malajzi tregon se ka disa efekte mbrojtëse kundër ulçerës gastrike tek minjtë. Ulçera e stomakut (ishte më e vogël dhe më pak invazive tek minjtë që konsumonin rregullisht këtë lloj mjalti.

Studimi, i botuar në Pertanika Journal of Science & Technology, tregon se mjalti duhet të studiohet më tej për vetitë e mundshme anti-ulçerë.

Në një studim të botuar në Bibliotekën Kombëtare të Mjekësisë të SHBA, u studiua aftësia medicinale e mjaltit dhe aktiviteti antibakterial. Studimi vuri në dukje: “Aftësia shëruese e mjaltit është për faktin se ajo ofron aktivitet antibakterial, mban një gjendje të lagur të plagës dhe viskoziteti i lartë i tij ndihmon për të siguruar një pengesë mbrojtëse për të parandaluar infeksionin. Aftësia e saj imunomoduluese është e rëndësishme edhe për riparimin e plagës.

“Aktiviteti antimikrobik në shumicën e mjaltit është për shkak të prodhimit enzimatik të peroksidit të hidrogjenit. Mekanizmi i tij mund të jetë i lidhur me nivelin e ulët të pH të mjaltit dhe përmbajtjen e lartë të sheqerit që është i mjaftueshëm për të penguar rritjen e mikrobeve. Mjaltët e gradës mjekësore kanë aktivitet të fuqishëm baktervrasës in vitro kundër baktereve rezistente ndaj antibiotikëve duke shkaktuar disa infeksione kërcënuese për jetën e njerëzve.”

Studimi zbuloi se efektet antimikrobike të mjaltit mund të jenë të dobishme për trajtimin e ulcerave të stomakut.

Shafrani i Indisë

“Problemet gastrointestinale të shkaktuara nga etiologji të ndryshme u vunë re që shoqëroheshin me ndryshime të parametrave të ndryshëm fiziologjikë siç janë speciet reaktive të oksigjenit, sinteza e oksidit nitrik, peroksidimi i lipideve dhe sekretimi i acidit të tepërt të stomakut. Ulçera gastrointestinale rezulton ndoshta për shkak të çekuilibrit midis faktorëve agresivë dhe mbrojtës. Epidemiologjikisht, u sugjerua që kurkumina mund të zvogëlojë rrezikun e çrregullimeve inflamatore, të tilla si kanceri dhe ulçera. Këto efekte biologjike i atribuohen aktiviteteve të saj anti-inflamatore dhe antioksiduese. Prandaj, mund të thuhet që kurkumina parandalon ulçerën gastrointestinale dhe mund të rekomandohet si një ilaç i ri për trajtimin e ulçerës.”

 

 

Burimi / https://www.express.co.uk/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top