Mirëqenie

October 5, 2018 | 15:06

Loja, ilaçi më efektiv kundër stresit të fëmijëve

Në jetën e fëmijëve të sotëm ka gjithnjë e më pak hapësirë për lojë, deri në pikën që pediatrit duhet ta vendosin në recetat mjekësore, pasi është provuar që aktiviteti fizik është “ilaçi” më i mirë kundër stresit. Këtë e thekson Akademia Amerikane e Pediatrisë, e cila kujton se si hapësira kushtuar argëtimit është thelbësore për zhvillimin e duhur të fëmijëve.

Shumë më tepër se një lojë

Loja apo të luajturit, ka një rol të madh në zhvillimin e duhur të fëmijës. Për fëmijët është e vetmja mënyrë e mundshme për të eksploruar realitetin. Ju mund të humbni, të bëni gabime, madje të pretendoni të vdisni, pa pasoja. Është një “trajnim” i vërtetë i artizanatit të jetës, thonë psikologët e epokës evolucionare, një mundësi për të projektuar dëshirat dhe frikën, për të përpunuar dhe kapërcyer konfliktet, të brendshme dhe të vërteta. Nga pikëpamja psikologjike, loja është një nga ilaçet më të mira kundër stresit. Në një nivel njohës, pasuron fjalorin dhe e udhëzon fëmijën nëpërmjet lidhjeve logjike të strukturuara: ndërtimi, çmontimi, kërkimi brenda vetes, përqendrimi.

Një trajnim për mendjen

Luajtja zhvillon funksionet njohëse dhe aftësinë për të zgjidhur problemet, e vendos fëmijën përpara vështirësive duke trajnuar inteligjencën e tij. Hulumtimi i kryer në fushën neurofiziologjike tregon se gjatë lojës aktivizohen të njëjtat struktura nervore që koordinojnë veprimet reale, por me një ritëm të reduktuar. Kjo u lejon fëmijëve të mësojnë gjeste dhe sjellje, duke minimizuar prodhimin e kortizolit, hormonit të stresit. Ekspertët përfundojnë se mungesa e lojës rrit ankthin, nervozizmin dhe frustrimin. Kjo është arsyeja pse loja është medikamenti më i mirë kundër stresit për fëmijët.

Roli i shkollës dhe i familjes

Fati që fëmijët i kushtojnë gjithnjë e më pak kohë lojërave të lira dhe spontane, familjet dhe shkolla janë përgjegjëse për këtë. Ajo që shqetëson ekspertët është qëndrimi i shumë prindërve që mbushin kohën e lirë të të vegjëlve nga vitet e para të jetës me aktivitete, sport dhe disiplina të organizuara. Kështu që pak kohë është lënë për lojë të lirë dhe leximin e fabulave.

Burimi / Pernenat.al

To Top

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com