Në fokus

August 6, 2018 | 8:30

Mirësia: forca që thyen çdo mur

Në ditët e sotme duket se mirësia është në rrezik zhdukjeje, veçanërisht në qytetet e mëdha. Kjo ka një shpjegim antropologjik, duke qenë se përqendrimet e mëdha të popullsisë krijojnë tensionet më të mëdha dhe nxisin një marrëdhënie të papërcaktuar. Në fakt, mirësia pengon shëndetin psikologjik dhe emocional në këto hapësira.

Është e zakonshme të konsiderohet një përshëndetje për të afërmin si një humbje kohe ose një demonstrim i tepërt i dashurisë. Gjithkush duhet të mendojë për interesin e tyre. Nuk u jepet rëndësi gjesteve të mira të të tjerëve, gjë që na bën më të prirur për të zhvilluar ankth, depresion dhe pesimizëm.

“Shumë shpesh e nënvlerësojmë fuqinë e një prekjeje, një buzëqeshjeje, një fjale të mirë, një veshi dëgjimi, një komplimenti të sinqertë, ose një akti të vogël kujdesi, të gjitha këtyre që kanë potencialin për të transformuar një jetë.” -Leo Buscaglia-

Edhe në familje ndonjëherë këto gjeste të dashura janë të humbura, për shkak të marrëdhënies së përditshme dhe besimit të tepruar. Megjithatë, manifestimet e mirësisë nuk janë një luks, por një mënyrë jetese që ngulmon në marrëdhënie me të tjerët. Ato ushqejnë emocione pozitive dhe na mbrojnë nga emocionet negative.

Gjenet e mirësisë

Shkenca ka treguar se në lindje të gjithë ne kemi një gjen të mirësisë. Ne jemi një specie që ka nevojë për njëri-tjetrin për të mbijetuar dhe ne kemi një gjurmë biologjike të këtij faktori tek ne. Altruizmi dhe bashkëpunimi ishin vendimtare për zhvillimin e qenieve njerëzore.

Disa studime tregojnë se duke filluar nga mosha 6 muaj, fëmijët fillojnë të shprehin sjellje dashurie ndaj të tjerëve. Ata zgjedhin midis mbylljes ose hapjes ndaj të tjerëve. Shpesh ata vendosin të bashkëveprojnë dhe të jenë bujarë me të tjerët. Ata janë gjithashtu shumë të ndjeshëm ndaj shprehjeve të dashurisë.

Prandaj, natyra njerëzore përqendrohet te mirësia. Mungesa e kësaj karakteristike është rezultat i një qytetërimi që nxit individualizmin ekstrem. Ne shkojmë kundër natyrës sonë kur i shohim të tjerët si të huaj të përkryer që nuk kanë të bëjnë fare me ne.

Mirësia është një forcë

Mirësia është një qëndrim shumë i përpunuar. Kjo nënkupton vetëkontroll, siguri, ndjeshmëri, nderim të të tjerëve dhe ndërgjegjësim për marrëdhënien mes individit dhe grupit. Ajo është gjithashtu një forcë e madhe në fushën e marrëdhënieve shoqërore. Ju merrni më shumë nga të qenit i sjellshëm.

Një person i mirë ka të zhvilluar një inteligjencë të mirë emocionale që është ngjitëse. Kush është i mirë gjeneron dashamirësi dhe një prirje të mirë për ata rreth tij. Kjo është një mënyrë e shkëlqyer për të parandaluar konfliktet ose për të parandaluar që ato të përkeqësohen.

Mirësia nxit një temperament pozitiv, presupozon shprehjen e dashurisë dhe konsideratës për të tjerët, pa lënë pas dore vetveten. Është një qëndrim që lejon të sigurojë një person të zemëruar dhe të ngushëllojë ata që janë të pikëlluar. Nuk është rastësi që termi “dashamirësi” rrjedh nga fjala latine gentilis “një gjendje e mirë”.

Përfitimet e mirësisë

Ne jemi nga natyra qenie shoqërore të predispozuara për të bashkëpunuar me të tjerët, kështu që ne nuk duhet të mësojmë të jemi të mirë, por të heqim sjelljen e armiqësisë apo indiferencës.

Të qenit i sjellshëm ofron përfitime të mëdha, duke përfshirë:

Mbron shëndetin fizik. Një person i sjellshëm ka më pak konflikte me të tjerët dhe me botën. Kjo rezulton në një prodhim më të ulët të kortizolit dhe më shumë oksitocinë (hormoni “lumturi”) në dispozicion.

Ruan shëndetin mendor. Të qenit i sjellshëm me të tjerët stabilizon gjendjen shpirtërore dhe parandalon stresin dhe ankthin. Veprat e mirësisë na bëjnë të ndihemi më mirë me veten tonë, na bëjnë më të sigurt.

Ajo kontribuon në krijimin e marrëdhënieve pozitive shoqërore. Mirësia na shkëput nga të qëndruarit vetëm dhe na ndihmon të lidhemi me të tjerët. Ajo ushqen kontekstet në të cilat jetojmë, në mënyrë që ata të jenë më bashkëpunues dhe mikpritës. Ajo kontribuon në mënyrë që gjithçka të rrjedhë në mënyrën e duhur.

Është një mekanizëm mbrojtjeje kundër energjive negative të të tjerëve. Mirësia ka fuqinë të çaktivizojë qëndrimet negative në të tjerët. Në këtë kuptim, kjo është një pengesë dhe një përgjigje efektive kundër agresionit dhe mbeturinave.

Në përfundim do të dëshironim të bënim një sqarim. Të qenit i sjellshëm nuk do të thotë të jesh shërbëtor. Përkundrazi, kjo është një mënyrë e sjelljes dhe komunikimit që riafirmon personin, duke u kujdesur që të mos jetë i pandjeshëm.

 

Përgatiti: Brikela Daci | Burimi / lamenteemeravigliosa.it

To Top

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com